Germania: Bundesbank şi-a revizuit prognozele de creştere pentru 2018 la 2%

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) şi-a revizuit, vineri, prognozele de creştere pentru economia germană în acest an, apreciind că îngrijorările cu privire la evoluţiile comerciale şi politice au crescut incertitudinile cu privire la evoluţia primei economii europene, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 15 iun. 2018, 12:22
Germania: Bundesbank şi-a revizuit prognozele de creştere pentru 2018 la 2%

Cererea slabă de peste hotare precum şi deficitul intern de mână de lucru au scos în evidenţă slăbiciunile economiei germane orientată spre export şi dependentă de industria grea, subliniază Bundesbank. În aceste condiţii, Banca Centrală a Germaniei se aşteaptă la o creştere a Produsului Intern Brut de 2% în acest an, comparativ cu un avans de 2,5% cât preconiza în luna decembrie.

În schimb, Bundesbank şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei germane în 2019, de la 1,7% până la 1,9%.

‘Incertitudinile cu privire la perspectivele economiei germane sunt considerabil mai mari decât erau anterior’, a declarat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

Printre motivele de îngrijorare, Bundesbank menţionează protecţionismul şi ‘o mai mare incertitudine politică în unele state din zona euro’, referindu-se la disputele comerciale între SUA şi partenerii săi precum şi formarea unui guvern de coaliţie anti-sistem în Italia.

Bundesbank atrage, de asemenea, atenţia asupra limitelor modelului de creştere german, puternic dependent de exporturile de echipamente industriale spre China. ‘Faptul că exporturile germane sunt concentrate pe bunurile de capital şi în consecinţă riscă să sufere de pe urma modificării cererii de la investiţii spre consum în China este unul din factori printre altele’, susţine Bundesbank.

Miercuri, un important institut economic german, DIW, şi-a revizuit şi el estimările privind ritmul de creştere înregistrat de economia germană în acest an, de la 2,4% la 1,9%, ca urmare a performanţelor modeste înregistrate la începutul anului precum şi a creşterii riscurilor peste hotare. Companiile din întreaga lume îşi reduc investiţiile din cauza perspectivelor incerte iar acest lucru afectează creşterea exporturilor Germaniei, susţine DIW.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...