Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj dominat de tranzacţii cu acţiuni FP, BRD şi Transgaz

Bursa de la Bucureşti a scăzut foarte uşor, într-o piaţă liniştită, unde acţiunile Fondului Proprietatea, BRD şi Transgaz au asigurat peste 70% din lichiditatea totală, de 44,55 milioane lei (aproape zece milioane euro).
Economica.net - mie, 18 dec. 2013, 15:40
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj dominat de tranzacţii cu acţiuni FP, BRD şi Transgaz

Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Fondului Proprietatea (13 milioane lei, din care un deal de 1,1 milioane lei), BRD ( 10,8 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 6,72 milioane lei) şi Transgaz (8,41 milioane lei, din care trei deal-uri de 2,93 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în coborâre cu 0,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,5% peste nivelul de marţi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a închis în stagnare. Titlurile SIF-urilor au consemnat scăderi cuprinse între 0,4% şi 1,15%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,42%.

În stagnare au încheiat ziua şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK. Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,42%, la 0,835 lei, în timp ce titlurile BRD au crescut cu 0,46%, la 8,79 lei.

Acţiunile Transgaz (TGN) au închis la preţul de 184 lei, în creştere cu 0,38%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 734.000 de lei, faţă de 629.000 de lei marţi. Aproape 70% din lichiditate au reprezentat transferuri cu acţiunile Bucur Obor (BUCU) şi Prospecţiuni (PRSN).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene înregistrau creşteri de până la 1%, recuperând o parte din declinul de marţi, în timp ce investitorii aşteaptă concluziile şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale a Statelor Unite.

Rezerva Federală ar putea anunţa miercuri detalii privind calendarul reducerii programului de achiziţii de obligaţiuni din piaţă, decizie aflată în centrul atenţiei investitorilor începând din această vară.

O parte dintre economişti anticipează că cea mai puternică bancă centrală din lume va tempera programul de stimulare a economiei după închiderea şedinţei de miercuri pe bursele europene, în urma îmbunătăţirii situaţiei economice din SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele sale facilităţi de export la nivel mondial, urmând să producă anual......
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...