UPDATE Pierderile la Bursă au fost aproape recuperate după nervozitatea de dimineaţă. Lichiditatea la media anului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) caută domeniul pozitiv înaintea închiderii zilei. Excepţia o face indicele energetic, afectat de criza chineză, respectiv de scăderea preţului petrolului. Jucătorii au fost încurajaţi de evoluţiile pieţelor europene, unde se speculează zonuriule privind un program ambiţios al Greciei de a recâştiga încrederea creditorilor.
Adrian N. Ionescu - joi, 09 iul. 2015, 08:22
UPDATE Pierderile la Bursă au fost aproape recuperate după nervozitatea de dimineaţă. Lichiditatea la media anului

UPDATE

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi-au redus pierderile joi după amiaza şi caută breşa spre domeniul pozitiv, jucătorii fiind tentaţi să recupereze, încurajaţi de evoluţiile pieţelor europene.

Excepţia la spiritul pozitiv o face indicele energetic, companiile respective fiind afectate de scăderea preţului petrolului, ca urmare a prăbuşirii bruselor chineze: China este mare consumatoare de resurse primare.

Lichiditatea a depăşit de media zilnică a anului (7,1 mil. euro), la ora 16, după ce şi-a redus ritmul de creştere ca acela cu care a debutat. La ora 13,30 nu depăşise patru milioane de euro, cifra care plaseaza ziua in galeria celor obişnuite.

Indici la ora 16:

BET  (media variaţiilor de preţ ale celor mai lichide 10 acţiuni, cu excepţia SIF-urilor)    -0,17%
BET-FI     (al SIF-urilor şi FP)   +0,20%
BET-NG    (al companiilor energetice) -0.64%
BET-XT    (al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv ISF-urile) -0,18%
BET-BK    (indicele de benchmark, al acţiunilor celor mai reprezentative pentru economie) +0,03%
BETPlus     -0.13%

Indicii scăzuseră joi dimineaţa cu până la 0,96% faţă de închiderea de miercuri, după 90 de minute de la deschiderea pieţei.

Indicele BET Fi, al societăţilor de investiţii financiare şi al FP creştea nesemnificativ de dimineaţă, dar a intrat la rândul său în teritoriul negativ. BETF Fi este foarte influenţat de operaţiunile speculative.

Lichiditatea era mult mai mare decât de obicei, la ora 11.15, peste două milioane de euro şi creştea repede, dând semne că jucătorii s-au plictisit să mai aştepte veşti bune de la Atena şi că preferă să-şi pună bani la adăpost.

Factorul decisiv care îi convinge pe jucători să vândă pare să fie criza burselor din China, care ameninţă să contamineze şi alte pieţe.

Citeşte şi

Criza în China: Marii acţionari nu au voie să-şi vândă participaţiile. Guvernul ia măsuri pentru a opri prăbuşirea burselor

Acţiunile Bănci iTransilvania (TLV) şi ale BRD se numără printre cele  mai mari perdante în termeni de lichiditate, deşi preţurile lor nu scădeau decât cu 0,37% , respecti cu 0,1%.

Acţiunile Electrica (EL) scad cel mai mult, cu 5,65%, dar mai degrabă din cauze locale. Azi este prima zi fără dividendşi, în plus, acţionarii EL aprobă un buget de investiţii de peste 859 de milioane de lei, din care marea majoritate (778 milioane lei) urmează să provină din fonduri proprii, ceea ce ar putea reduce randamentul dividendelor viitoare.

Acţiunle OMV Petrom (SNP) şi cele legate de petrol în general scădeau de assemenea, criza chineză atrăghând scăderi pe bursele de mărfuri. În plus, acţiunile transportatorului de ţiţei prin conducte Conpet Ploieşti (COTE), suferă opierdere de peste 2%, mai ales din cauza opririi rafinăriei Petrotel, cu care COTE avea cel mai important contract.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...