Bursa vrea să facă mai uşor de vândut acţiunile nelichide

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va implementa din 23 februarie 2015 un nou model de tranzacţionare, respectiv modelul de licitaţie, în vederea îmbunătăţirii calităţii pieţei şi stimulării lichidităţii acesteia, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti, preluat de Agerpres.
Economica.net - Dum, 01 feb. 2015, 08:59
Bursa vrea să facă mai uşor de vândut acţiunile nelichide

Acest model va fi aplicat numai pentru acţiunile companiilor româneşti tranzacţionate pe piaţa reglementată şi selectate conform criteriilor definite de BVB. Selecţia acţiunilor pentru modelul de licitaţie se va baza pe criterii cantitative, cum ar fi: valoarea medie de tranzacţionare, numărul mediu de tranzacţii, frecvenţa de tranzacţionare.

În data de 12 februarie 2015, BVB va publica lista acţiunilor alocate pentru modelul de licitaţie, întocmită conform evaluării criteriilor luate în considerare, pe baza datelor înregistrate în ultimul trimestru, respectiv noiembrie 2014 – ianuarie 2015.

Perioada minimă pentru care o acţiune va fi tranzacţionabilă în cadrul unui model de tranzacţionare este de 3 luni.

Potrivit datelor BVB, modelul de licitaţie îmbunătăţeşte tranzacţionarea acţiunilor cu lichiditate mai redusă şi facilitează determinarea preţurilor de tranzacţionare, oferind premise pentru o metodă echilibrată de descoperire a preţului. Modelul se bazează pe concentrarea ordinelor (reprezentând lichiditatea disponibilă) la momente specifice de timp în decursul şedinţei de tranzacţionare.

„Noua abordare cu privire la executarea tranzacţiilor constă în disponibilitatea a două modele de tranzacţionare pentru acţiunile din cadrul pieţei reglementate: modelul de tip ‘tranzacţionare continuă’ (modelul curent de tranzacţionare) şi modelul de licitaţie. O acţiune se poate tranzacţiona numai în cadrul unui singur model de tranzacţionare”, precizează BVB.

Modelul de licitaţie este un model nou de tranzacţionare, care constă în sesiuni distincte pentru introducerea şi administrarea ordinelor, fără înregistrarea tranzacţiilor, chiar dacă sunt întrunite condiţiile de execuţie, fiecare dintre acestea fiind urmate de o sesiune în care algoritmul de fixing este aplicat şi tranzacţiile sunt înregistrate, dacă sunt îndeplinite condiţiile de execuţie. Acest model de licitaţie se va aplica numai în piaţa principală a acţiunilor selectate, conform criteriilor specificate de BVB.

„BVB va evalua periodic oportunitatea de a aloca o acţiune pentru modelul de licitaţie sau de a realoca o acţiune din cadrul modelului de licitaţie pentru modelul de tranzacţionare continuă sau de a menţine o acţiune în cadrul modelului de licitaţie, conform criteriilor de selecţie luate în considerare de BVB. Acest model se aplică numai pentru acţiunile companiilor româneşti, iar BVB va disemina public informaţiile specifice corespunzătoare fiecărei revizuiri. Selecţia acţiunilor pentru modelul de licitaţie se va baza pe criterii cantitative, cum ar fi: valoarea medie de tranzacţionare, numărul mediu de tranzacţii, frecvenţa de tranzacţionare”, menţionează BVB.

Bursa de Valori Bucureşti administrează pieţe de acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, şi furnizează o gamă variată de servicii participanţilor la pieţele financiare. Bursa de Valori Bucureşti este o companie listată pe propria piaţă din 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...