BVB, sancţionată cu avertisment, din cauza unor deficienţe constatate după un control al ASF. Ce spune Bursa

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancţionat cu avertisment Bursa de Valori Bucureşti (BVB) după ce, în urma unui control periodic, a identificat o serie de deficienţe în ceea ce priveşte regulile de conduită, reglementările interne, cerinţele privind funcţionarea operatorului de piaţă şi a pieţei reglementate şi, totodată, absenţa unor proceduri operaţionale.
Economica.net - vin, 17 feb. 2017, 16:50
BVB, sancţionată cu avertisment, din cauza unor deficienţe constatate după un control al ASF. Ce spune Bursa

De asemenea, BVB a fost obligată să implementeze un plan de măsuri de remediere a neregulilor constatate, inclusiv a unui audit IT.

Potrivit unui comunicat al ASF, remis vineri AGERPRES, autoritatea a efectuat, între 12 şi 29 septembrie 2016, un control periodic la BVB.

‘În urma verificărilor asupra activităţii BVB din intervalul 26 martie 2013 – 12 septembrie 2016, au fost identificate o serie de deficienţe în ceea ce priveşte regulile de conduită, reglementările interne, cerinţele privind funcţionarea operatorului de piaţă şi a pieţei reglementate şi a fost constatată absenţa unor proceduri operaţionale. ASF a decis sancţionarea cu avertisment a Bursei de Valori Bucureşti SA, amendarea reprezentantului compartimentului de control intern, atenţionarea unor reprezentanţi ai societăţii, precum şi instituirea în sarcina BVB a obligaţiei implementării unui plan de măsuri de remediere a neregulilor constatate, inclusiv a unui audit IT’, se menţionează în comunicat.

Deciziile ASF cu privire la rezultatele controlului periodic pot fi contestate în termen de 30 de zile de la data comunicării. Deciziile vor fi publicate pe site-ul ASF după expirarea perioadei de contestare.

‘Una dintre priorităţile ASF vizează urmărirea îndeaproape a respectării obligaţiilor legale asumate de către entităţile reglementate şi supravegheate’, afirmă instituţia.

Ce spune Bursa de Valori Bucureşti

BVB va continua dialogul cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prin utilizarea paşilor şi măsurilor legale în cadrul procesului de control, despre standardele comunicării cu piaţa sau respectarea regulilor de conduită, se arată într-un comunicat al operatorului pieţei de capital remis, vineri, AGERPRES.

‘BVB va continua un dialog cu ASF, inclusiv prin utilizarea paşilor şi măsurilor legale în cadrul procesului de control încă nefinalizat, despre standardele comunicării cu piaţa, despre competenţele profesionale, respectarea regulilor de bună conduită şi alte aspecte incidente, considerând acest dialog o componentă importantă pe drumul pieţei de capital din România spre o piaţă dezvoltată şi civilizată, care protejează interesele investitorilor, participanţilor şi emitenţilor de instrumente financiare’, se menţionează în comunicat.

De asemenea, Bursa de Valori Bucureşti asigură investitorii şi toţi partenerii de business, în calitatea sa de operator al pieţei de capital din România, că toate operaţiunile bursei ‘au fost, sunt şi vor fi conduse cu cel mai înalt grad de diligenţă profesională’.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...