Calotă despre limitările de oferte: OPCOM încearcă să păstreze platformele de tranzacţionare eficiente

OPCOM încearcă să păstreze platformele de tranzacţionare eficiente, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, încercând să răspundă comentariilor Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România referitoare la propunerea de limitare a numărului de propuneri de tranzacţionare din partea producătorilor.
Economica.net - joi, 26 nov. 2015, 13:33
Calotă despre limitările de oferte: OPCOM încearcă să păstreze platformele de tranzacţionare eficiente

‘Am văzut astăzi (joi -n.r.) în presa de specialitate foarte multe comentarii plecate de la PATRES (Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – n.r.) vizavi de o eventuală intervenţie a Autorităţii de Reglementare în domeniu care să le îngreuneze viaţa. Este vorba despre dezbaterea publică, aşa cum suntem obligaţi pe respectarea principiilor de transparenţă, a regulamentului de tranzacţionare a certificatelor verzi, regulament aflat în dezbatere la solicitarea operatorului OPCOM. În acest document de discuţie există şi propunerea OPCOM de a lua în discuţie limitarea numărului de propuneri de tranzacţionare din partea producătorilor. Este o propunere din partea OPCOM aflată în documentul general de discuţie plecând de la realitatea ultimului an în care se ofertează de la 8 dimineaţa şi până la 17 după-amiaza, în medie din 5 în 5 minute, iar din cele câteva sute de tranzacţii zilnice nu se finalizează decât 4-5-10 oferte. OPCOM-ul, într-un fel, încearcă să găsească o soluţie pentru ca platformele de tranzacţionare să poată fi eficiente’, a spus Calotă, la cea de-a 25-a ediţie a Conferinţelor Focus Energetic.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) a precizat, miercuri, într-un comunicat, că militează pentru elaborarea unor mecanisme echitabile şi predictibile pentru toţi participanţii la piaţa de energie şi solicită în acest sens autorităţilor decizii imediate care să ducă la reechilibrarea cererii cu oferta de certificate verzi, pentru a evita colapsul acestei industrii.

‘Potrivit datelor PATRES, dacă nu se iau măsuri urgente, cel puţin o treime dintre producătorii de energie din surse regenerabile vor intra în insolvenţă, unii dintre aceştia îndreptându-se cu paşi repezi spre faliment. Deja au fost anunţate cazuri de insolvenţă, în prezent mulţi dintre producători susţinându-se din surse proprii, respectiv alte afaceri pe care le deţin’, se menţionează într-un comunicat al organizaţiei remis, miercuri, AGERPRES.

Reprezentanţii PATRES semnalează că, în condiţiile unui excedent de certificate verzi pe piaţă şi ale unei rate reduse de succes a sesiunilor de licitaţie organizate pe PCCBCV (Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale de Certificate Verzi), de 13,37% la nivelul anului în curs, potrivit datelor OPCOM, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis să impună restricţii majore producătorilor la tranzacţionare, prin limitarea numărului maxim de oferte transmise de un participant la piaţa de certificate verzi astfel încât în orice moment să poată fi publicate în vederea organizării de sesiuni de licitaţie maximum cinci oferte.

‘PATRES admite faptul că, iniţial, legislaţia şi schema de suport au fost generoase. Însă, în prezent, s-a trecut în extrema cealaltă, iar investiţiile din sectorul regenerabilelor au fost direcţionate într-o zonă în care şansele de recuperare sunt minime. În demersurile noastre, am solicitat autorităţilor stabilirea de reglementări stabile şi corecte, găsirea unei soluţii de echilibru pentru ca situaţia să devină suportabilă, atât pentru consumatorul final, cât şi pentru investitorii în energie din surse regenerabile, astfel încât aceştia să poată, în timp, să-şi recupereze investiţiile realizate. Ce primim în schimb? Lovitură după lovitură’, afirmă preşedintele PATRES, Viorel Lefter.

Pe de altă parte, reprezentanţii organizaţiei atrag atenţia ministrului Energiei, Victor Grigorescu, asupra unor practici ‘neortodoxe’ acceptate pe piaţa certificatelor verzi în detrimentul producătorilor din sectorul regenerabilelor, respectiv a unor oferte neconforme de cumpărare certificate verzi cu plata la termen prin instrumente de plată.

Un exemplu în acest sens este o ofertă de certificate verzi din data de 19 septembrie 2015, cu care Centrala Electrică de Termoficare CET Govora, din Râmnicu Vâlcea, societate comercială cu capital integral de stat, a achiziţionat 30.000 certificate verzi utilizând ca mecanism de plată bilete la ordin.

‘Cumpărătorul obţine astfel certificatele verzi de la producător, pe care le achită la o dată ulterioară, în acest fel finanţându-şi obligaţia de a îndeplini cota în detrimentul fluxurilor de numerar ale producătorilor şi aşa aflaţi în stare critică. Interesul major pentru această ofertă neconformă, la care s-au înscris un număr de 91 de societăţi, denotă faptul că producătorii de energie din surse regenerabile sunt într-o situaţie disperată, la care s-a ajuns în condiţiile cotei care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi extrem de redusă şi a unui excedent uriaş de certificate verzi în piaţă. Potrivit datelor OPCOM, în acest moment se înregistrează un excedent de circa 5 milioane certificate verzi în piaţă. Conform unei informări ANRE, până la sfârşitul anului vor fi peste 6 milioane de certificate verzi în plus pe piaţă (fără cumpărători)’, se precizează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...