Cameron: Exploatarea gazelor de şist ar putea fi un motor suplimentar de creştere a economiei Marii Britanii

Extragerea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice poate sprijini creşterea economiei Marii Britanii şi încuraja revenirea afacerilor în Regatul Unit, a afirmat, vineri, premierul britanic David Cameron, la Forumul Economic Mondial de la Davos, transmite BBC.
Economica.net - vin, 24 ian. 2014, 21:14
Cameron: Exploatarea gazelor de şist ar putea fi un motor suplimentar de creştere a economiei Marii Britanii

Această metodă a dus deja la scăderea semnificativă a preţului energiei în Statele Unite şi ar putea fi un motor suplimentar de creştere al economiei Marii Britanii, a explicat David Cameron.

Dar consilierii guvernamentali spun că această metodă ar putea să nu scadă prea mult preţul energiei în Regatul Unit, în timp ce adversarii metodei susţin că fracturarea hidraulică poate cauza contaminarea apei şi provoca daune mediului înconjurător.

Un studiu geologic estimează că ar putea exista zăcăminte de gaze de şist de 1.300 miliarde metri cubi în nordul Angliei.

David Cameron susţine că extragerea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice ar putea stimula semnificativ creşterea economiei şi ar asigura energie mai sigură şi mai ieftină. De asemenea, premierul a afirmat că investiţiile străine contribuie la redresarea Regatului Unit, dar Londra trebuie să facă mai mult pentru a încuraja revenirea afacerilor care s-au mutat în afara Marii Britanii pentru a-şi reduce costurile.

David Cameron a avertizat alte state europene privind ‘impunerea unor reglementări împovărătoare, nejustificate şi premature’ la companiile care folosesc metoda fracturării hidraulice, afirmând că aceste firme îşi vor muta activităţile în alte regiuni.

Bazinul Bowland din nordul Angliei, care deţine rezerve de 1.300 miliarde metri cubi de gaze de şist, a atras deja atenţia companiei britanice de utilităţi Centrica, aceasta achiziţionând în iunie o participaţie în terenul deţinut de Cuadrilla Resources Ltd în zonă. Compania britanică de extracţie Cuadrilla a fost silită să-şi întrerupă acţiunile de forare din nordul Angliei, în 2011, după înregistrarea unor mişcări telurice uşoare. În decembrie, Guvernul britanic i-a dat autorizaţia să reia forajele de explorare, dar întărind controalele.

Organizaţiile de protecţie a mediului înconjurător atrag atenţia asupra faptului că metoda de extragere a gazelor de şist – fracturarea hidraulică – este una controversată. Această tehnologie constă în injectarea, la mare presiune, de apă amestecată cu nisip şi produse chimice pentru eliberarea gazului din rocă, ceea ce ar putea contamina apele subterane.

Şi economistul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, avertiza, joi, că preţurile ridicate la gaze naturale din Europa riscă să alunge o parte importantă din industriile cu consum mare de energie, cum sunt cimentul şi oţelul, dacă statele europene nu majorează producţia de gaze de şist şi nu reduc subvenţiile pentru energiile verzi.

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o recomandare menită să asigure că există măsuri de protecţie pentru mediu şi climă pentru tehnica fracturării hidraulice de mare volum utilizată în operaţiunile de exploatare a gazului de şist.

Recomandarea CE invită statele să evalueze de dinainte posibilele efecte cumulative înainte de a acorda licenţe, precum şi să evalueze cu grijă riscurile şi impactul asupra mediului. De asemenea, cei care exploatează de şist ar trebui să se asigure că integritatea puţului respectă standardele celor mai bune practici.

De asemenea, este recomandată verificarea calităţii apei locale, a aerului şi a solului înainte de începerea operaţiunilor, pentru a putea monitoriza orice schimbări şi a răspunde riscurilor ce pot apărea. Controlul emisiilor din aer, inclusiv a celor de gaze cu efect de seră, informarea publicului despre produsele chimice folosite în puţuri individuale şi garantarea faptului că operatorii aplică cele mai bune practici în cadrul proiectelor din domeniu.

CE se angajează să continue să faciliteze schimbul de informaţii cu statele membre, reprezentanţii industriei şi organizaţiile societăţii civile în ceea ce priveşte rezultatele în privinţa protejării mediului ale proiectele de exploatare a gazului de şist.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...