Campaniile de dezinformare ale Rusiei au afectat 39 de ţări – studiu

Rusia a lansat campanii de dezinformare şi de spionaj informatic în ultimii ani care au afectat mai multe sute de persoane şi organizaţii în 39 de ţări, inclusiv NATO şi ONU, potrivit unui studiu publicat joi de Citizen Lab, citat de AFP.
Economica.net - vin, 26 mai 2017, 07:53
Campaniile de dezinformare ale Rusiei au afectat 39 de ţări - studiu

Un raport al Citizen Lab de la Universitatea din Toronto (Canada) relevă existenţa – cel puţin din 2015 – a unor ‘campanii de dezinformare şi de spionaj informatic care vizează sute de ţinte guvernamentale, economice, militare şi din societatea civilă’, potrivit principalului său autor, Ronald Deibert.

Piratarea informatică a Partidului Democrat şi campania de dezinformare în cursul alegerilor prezidenţiale americane nu reprezintă decât partea vizibilă a acestui aisberg, relevă studiul.

Cercetătorii de la Citizen Lab estimează că spionajul nu vizează doar guvernul, armata şi unele societăţi, ci şi jurnalişti, cercetători, opozanţi şi militanţi.

Printre personalităţile vizate figurează un fost premier rus, foşti înalţi responsabili americani, membri ai cabinetelor ministeriale din Europa şi Asia, ambasadori, militari de rang înalt şi directori generali ai unor societăţi energetice.

Campaniile Rusiei urmează un model de atac prin ‘momeală’ care permite Moscovei să obţină datele persoanelor vizate, care sunt apoi propagate amestecând informaţii adevărate cu altele false pentru a suscita confuzie, explică Deibert într-o notă.

‘Rusia are o experienţă îndelungată în materie de ‘dezinformaţia’, care datează din epoca sovietică’, aminteşte cercetătorul.

‘Acest gen de scurgeri de informaţii contaminate, ca de pildă cele analizate în raportul nostru, reprezintă noi provocări pentru opinia publică. Informa-iile false în documente adevărate, ‘minciuni într-o pădure de fapte’, sunt foarte dificil de distins şi de contracarat’, estimează Deibert.

Cercetătorii sunt de acord că nu dispun de elemente care să le permită să lege aceste campanii de anumite agenţii speciale ruseşti. Dar ei compilează în raportul lor date ‘publicate de numeroase guverne şi întreprinderi despre autorii atacurilor cibernetice legate de Rusia’, potrivit acestora.

Jurnalistul american David Satter, care a scris mult despre corupţia din Rusia, a fost vizat în special de aceste atacuri cibernetice, potrivit raportului.

Corespondenţa electronică a lui Satter a fost atacată, iar mesajele lui – ‘modificate selectiv’ înainte de a fi ‘propagate’ astfel încât să creeze impresia că jurnalistul face parte dintr-un complot al CIA care urmăreşte să-l discrediteze pe preşedintele rus Vladimir Putin.

‘Speranţa noastră este că – studiind îndeaproape şi publicând detaliile acestui gen de scurgeri de informaţii contaminate – raportul nostru va ajuta ca ele să fie înţelese mai bine şi să fie recunoscute cu scopul de a le reduce’ efectele, a conchis Deibert.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...