Carburanții s-au scumpit de trei ori într-o săptămână. Fără supraacciză

Carburanţii s-au scumpit de trei ori într-o singură săptămână, notează Digi24. Acum, la pompă, un litru costă cu aproape de 20 de bani mai mult. Experţii sunt de părere că preţurile s-au majorat ca urmare a creşterii cotaţiei barilului de petrol, dar transportatorii cred că şi anunţul privind introducerea supraaccizei a înclinat balanţa.
Economica.net - sâm, 09 sept. 2017, 06:25
Carburanții s-au scumpit de trei ori într-o săptămână. Fără supraacciză

Creşterea preţurilor la carburanţi va provoca scumpiri în lanţ, cred oamenii de afaceri, citaţi de Digi24.

„Toate măririle salariale, toate bonusurile vor fi duse în derizoriu de această scumpire care se duce automat în toată economia. La consumatorul final, ele se vor duce în mâncare, se vor duce în orice bun de larg consum cumpărat, tot include transport și atunci toate aceste măriri vor fi cel puțin reduse”, arată Felix Pătrășcanu, directorul unei firme de curierat.

Motivul scumpirii este creşterea preţului barilului de petrol la nivel internaţional, spun experţii.

„Petrolul Brent a crescut cu peste 10 procente, cu aproape 15 procente de la jumătatea lunii iulie. Preţul carburantului este afectat. În acelaşi timp, performanţa leului faţă de dolar a fost bună, dar nu a anihilat întreaga scumpire a preţului petrolului”, explică Claudiu Cazacu, analist financiar.

Transportatorii, pe de altă parte, spun că şi intenţia guvernului de a majora acciza la carburanţi a adăugat câţiva bani la un litru de benzină.

„Este pregătirea psihologică pentru ca la momentul intrării în vigoare a primei tranșe, să nu fie acel șoc de plus 16 bani și atunci petroliștii își fac calcule, ca orice comerciant, și pe măsură ce se apropie 1 octombrie, când trebuie să intre și rata a doua, ei să aibă înghițiți cei 32 de bani în preț”, explică Ion Lixandru, reprezentant al transportatorilor.

Asta înseamnă că la un plin şoferii vor plăti cu 16 lei mai mult decât acum doar ca urmare a creşterii accizei.

Citeşte articolul întreg pe Digi24.ro

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...