Carmen Dan: 80.000 de angajaţi ai MAI vor beneficia de majorări salariale. Efortul bugetar este de 13 milioane de lei lunar

Aproximativ 80.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne vor beneficia de majorările salariale decise după discuţiile cu reprezentanţii angajaţilor MAI care au protestat în faţa sediilor MAI şi Ministerului Muncii. Majorările reprezintă un efort bugetar de 13 milioane de lei lunar, a declarat, joi, ministrul de Interne, Carmen Dan, citată de News.ro.
Economica.net - joi, 16 mart. 2017, 17:03
Carmen Dan: 80.000 de angajaţi ai MAI vor beneficia de majorări salariale. Efortul bugetar este de 13 milioane de lei lunar

„Urmare a discuţiilor şi a celor ce am convenit cu sindicatele, am depus o serie de amendamente prin care propunem următoarele lucruri: sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specific stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat şi care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază, salariul funcţiei de bază, solda funcţiei de bază se determină prin raportare la salariul de bază, solda de funcţie, salariul de funcţie acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna martie 2017”, a anunţat Carmen Dan, potrivit News.ro.

Ministrul de Interne a mai anunţat că s-a convenit devansarea termenului de acordare a salariului de merit pentru poliţişti din luna august în luna aprilie. În plus, s-a decis eliminarea diferenţelor de salarizare între medicii militari din cadrul ministerului şi medicii civili, scrie News.ro.

„Fac precizarea că există un efort bugetar în ceea ce priveşte aceste amendamente pentru aplicarea HG nr.1 din 2017 de aproape 13 milioane de lei lunar. De aceste beneficii se vor bucura aproximativ 80.000 de angajaţi ai MAI”, a spus Carmen Dan.

Ea a anunţat înfiinţarea unui grup de lucru la care sunt invitaţi reprezentanţi ai tuturor categoriilor de salariaţi MAI să facă propuneri legate de Legea salarizării unitare, ministrul precizând că MAI nu intenţionează să prezinte sindicatelor un proiecte de grilă de salarizare înainte de a fi colectate propunerile venite din partea angajaţilor.

„Nu ne situăm pe poziţii antagonice (…) Îmi doresc să existe proporţionalitate între munca prestată şi salariu”, a mai spus Carmen Dan, precizând că problema drepurilor suplimentare ale angajaţilor MAI a căror acordare a fost amânată repetat din 2010 încoace nu poate fi abordată decât gradual.

Liderii de sindicat au declarat, la ieşirea de la discuţiile de joi cu ministrul de Interne, cu secretari de stat şi cu ministrul pentru Dialog Social, că nu au ajuns la nicio înţelegere, întrucât li s-a propus ca de la 1 aprilie poliţiştii să primească în plus la salariu între 100 şi 300 de lei. Mai mult, aceştia spun că sporurile de dispozitiv şi de pericol au fost eliminate.

Potrivit lui Emil Păscuţ, liderul Sindicatului Diamant, în cadrul discuţiilor de la Ministerul Afacerilor Interne au fost neînţelegeri şi certuri, întrucât unul dintre liderii de sindicat a fost de acord cu ministrul.

Protestul poliţiştilor a început joi, la ora 10.00, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, unde au venit aproximativ 1.000 de oameni şi la sediul Ministerului Muncii, aflat în apropiere, unde s-au adunat peste 200 de oameni.

Protestatarii cer majorarea salarilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel de din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...