Carrefour ar putea pleca din România

Cel mai mare retailer din Europa ar putea vinde o parte din operaţiuni în încercarea de a-şi îmbunătăţi rezultatele financiare. România face parte din lista de pieţe "în pericol", potrivit unui raport al ING.
Alina Stanciu - mar, 24 apr. 2012, 10:10
Carrefour ar putea pleca din România

Carrefour şi-ar putea plănui exitul din nouă ţări europene, se arată într-un raport de analiză pentru investitori realizat de ING, citat de retaildetail. Potrivit raportului, nici pieţele noi şi nici noile formate de magazine nu au ajutat la îmbunătăţirea rezultatelor financiare ale companiei.

Potrivit ING, pieţele în pericol, de unde Carrefour s-ar putea retrage, sunt  Argentina (658 magazine, Belgia (632), Grecia (897), Italia (1302), Malaesia (39), Polonia (335), România (55), Taiwan (63) şi Turcia (1138). Mai mult, potrivit raportului , grupul de retail francez are probleme chiar şi în China şi Brazilia-cele mai bune pieţe pentru companie.

Toate problemele grupului francez de retail cad acum pe umerii noului CEO, Georges Plassat, care va prelua efectiv scaunul de preşedinte începând cu luna iulie.”Plassat va trebui să recurgă la măsuri ferme odată cu anunţul referitor la rezultatele financiare ale companiei la şase luni, în contextul în care tacticile fostului CEO, Lars Olofsson, au eşuat. Pieţele în curs de dezvoltare nu au generat rezultatele scontate de Olofsson şi nici planul de resuscitare al hypermarketurilor nu a avut vreun efect. Toate aceste măsuri, cu care Carrefour se mândrea, s-au transformat între timp într-un călcâi al lui Ahile”, au declarat pentru retaildetail analişti ai pieţei de profil.

De altfel, potrivit presei franceze, de numele lui Plassat atârnă ultima speranţă a principalilor acţionari, care au luat în discuţie posibilitatea destrămării grupului şi vânzarea operaţiunilor din pieţele în curs de dezvoltare. „Cei mai importanţi acţionari ai companiei au tot ezitat între restructurarea grupului şi destrămarea lui. Plassat este omul restructurării”, declara pentru Fx Market and Trading o sursă apropiată companiei. „Carrefour şi-a pierdut credibilitatea în faţa angajaţilor, a furnizorilor şi a acţionarilor. Numind un om respectabil în fruntea companiei spală imaginea boardului”, a declarat şi analistul Christian Devismes.

Debarcarea lui Lars Olofsson, care a condus gigantul francez cu afaceri de peste 80 de miliarde de euro  din ianuarie 2009, a fost dorită de acţionarii principali ai companiei Bernard Arnault şi fondul de investiţii american Colony Capital, încă de anul trecut. Dar anunţul că  Oloffson nu va mai candida pentru un nou mandat a venit de abia în ianuarie.  Atunci, oficialii retailerului au declarat că mandatul lui Olofsson nu va fi reînnoit cu ocazia AGA programată pentru iunie anul acesta, iar noul CEO va fi Georges Plassat, preşedintele Vivarte Group, un grup francez de retail. Din 2 aprilie, Plassat s-a instalat deja la sediul central al Carrefour pe poziţia de director de operaţiuni, care îi va pregăti ascensiunea spre fotoliul de CEO. 

Grupul Carrefour a început să bifeze rezultate slabe în urmă cu un deceniu, dar situaţia s-a acutizat după 2007. 

Carrefour, cel mai mare retailer european şi al doilea la nivel mondial, dupa gigantul american Wal-Mart, a raportat în primul trimestru al anului 2012 vânzări de 22,49 de miliarde de euro, cu 1,5% mai mult faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. În condiţii comparabile însă, ca urmare a efectului de calendar, variaţia preţului carburanţilor şi a cursului de schimb valutar, vânzările Carrefour la nivel mondial au coborat cu 0,1% în primul trimestru. Cauza: performanţele dezamăgitoare ale hipermarketurilor din Franţa şi impactului măsurilor de austeritate implementate în statele din sudul zonei euro, unde consumatorii au redus bugetele destinate chetuielilor discreţionare, potrivit Reuters.

În România, vânzările Carrefour au crescut cu 3,6% în primul trimestru al acestui an, la 277 milioane euro- În termeni comparabili, creşterea a fost de 6,8%. Carrefour are în România 52 de supermarketuri, 5 francize şi 25 de hypermarketuri.

Contactaţi de ECONOMICA.NET, oficialii Carrefour România nu ne-au oferit până la publicarea acestui articol punctul lor de vedere.

Ce spun analiştii ING

După ce acţiunile retailerului francez Carrefour, al doilea cel mai mare din lume, au căzut cu 20% în ultima lună, analiştii ING recomandă investitorilor să păstreze acţiunile (hold), după ce anterior îi sfătuiese să vândă. Motivul? Cel mai probabil noul CEO al grupului va anunţa în august că grupul va alege să vândă cu totul afacerile din mai multe ţări, printre care şi România.

Analiştii ING cred că grupul Carrefour a ajuns în starea precară actuală pentru că a avut prea mulţi directori executivi şi prea multe strategii în ultimii ani, pe lângă faptul că nu a reuşit să adreseze corect modificările structurale din domeniu (presiunea pe canalele de vânzare, creşterea volumului comerţului electronic). În ultimii ani cei de la Carrefour au copiat conceptele altor retaileri, în loc să fie inovativi şi au pierdut din cota de piaţă şi din cifra de afaceri.

Noul CEO Georges Plassat va veni cu o altă strategie, ajutat de veterani care înţeleg afacerile din domeniul hypermarketurilor, spun cei de la ING, care se aşteaptă ca acesta să vândă cu totul operaţiunile din mai multe ţări.

Pe lista ING se află Argentina, Italia, Malaezia, Polonia Româia, Taiwan şi Turcia.

„Singura soluţie pentru noul CEO Plassat de a „salva” Carrefour este reducerea operaţiunilor, inclusiv vinderea cu totul a afacerilor din mai multe ţări. Asta ar crea valoarea pe termen scurt pentru acţionarii nemulţumiţi. De notat că în acest moment titlurile Carrefour se tranzacţionează la cel mai scăzut nivel (15,55 euro) faţă de valoarea sumei părţilor de mai mult de 30 de euro”.

Cei de la ING dau exemplul Poloniei ca piaţă din care retailerul francez ar trebui să plece. Pentru mulţi ani, sectorul retail, dominat de Jeronimo Martins, Tesco şi Eurocash, a stagnat şi profiturile au fost subţiri. „Şansele ca francezii să devină lideri aici, cu preţurile lor prea mari, sunt minime”, spun analiştii băncii olandeze. Totuşi, activele grupului din Polonia, dacă ar fi vândute, ar aduce valoare pentru acţionari.

Ţinta de preţ a ING pentru următoarele 12 luni este de 17 euro. O acţiune Carrefour SA se tranzacţiona astăzi cu 14,8 euro la Bursa de la Paris.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...