Cârtiţele de la metroul de Drumul Taberei, pregătite pentru ultimele săpături. Sf. Varvara a fost scoasă la suprafaţă (FOTO)

Unul dintre cele două utilaje de săpat tuneluri de la metroul din Drumul Taberei a fost scos la suprafaţă. Cele două cârtiţe de la viitoarea Magistrală 5 sunt acum pregătite să intre din nou în subteran şi să subtraverseze Dâmboviţa. Săpăturile la ultimele două tuneluri ale tronsonului Râul Doamnei – Eroilor urmează să fie finalizate în maxim două luni, a spus pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Udrişte, fostul şef al Metrorex.
Economica.net - joi, 08 sept. 2016, 21:07
Cârtiţele de la metroul de Drumul Taberei, pregătite pentru ultimele săpături. Sf. Varvara a fost scoasă la suprafaţă (FOTO)

Cârtiţa „Varvara”, care a săpat tunelul de legătură dintre magistralele de metrou 1 şi 5, a fost scoasă la suprafaţă săptămâna aceasta şi urmează să fie mutată la staţia Eroilor 2. Mastodontul va porni apoi în ultima sa „călătorie” din subteran pentru realizarea metroului de Drumul Taberei.

Compania de transport utilaje grele Felbermayr a început lucrările de mutare a „cârtiţei” Varvara, care lucrează pe magistrala V a metroului, potrivit unor imagini postate pe pagina de Facebook a revistei „Maşini şi Utilaje pentru Construcţii” (galerie foto)

„Am scos-o din tunel. În etapa următoare, vom muta utilajul din zona de parcare în staţia Eroilor 2″, a explicat pentru ECONOMICA.NET Marius Tudose, reprezentant al Felbermayr în România.

El estimează că operaţiunea de mutare va fi încheiată în acest weekend. Astfel, mastodontul va fi plasat înapoi în staţia Eroilor 2, de unde a pornit iniţial pentru a săpa tunelul de legătura cu staţia Eroilor existentă, de pe Magistrala 1.

Mai departe, cele două cârtiţe Varvara şi Filofteia vor săpa ultimele două tuneluri ale tronsonului de metrou Râul Doamnei – Eroilor. Astfel, acestea vor subtraversa Dâmboviţa spre parcul din faţa Operei, a spus pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Udrişte, fost director general al Metrorex.

Potrivit acestuia, cele două tuneluri de 150 de metri, care au mai rămas de săpat, vor face legătura cu restul Magistralei 5, de la Eroilor la Pantelimon.

Udrişte estimează că săpăturile la ultimele două tuneluri ale metroului de Drumul Taberei nu ar trebui să dureze mai mult de două luni. Fostul şef al Metrorex apreciază că mai mult durează mutarea utilajelor şi scoaterea acestora din subteran, decât săpăturile efective.

Joi, 4 august 2016, şi echipamentul de săpat tuneluri – Tunelling Boring Machine, botezat ‘Sfânta Varvara’, a intrat în zona de scoatere a echipamentului, zonă situată lângă statuia Eroilor Sanitari.

Evenimentul a marcat finalizarea tunelului de legătură dintre Magistrala 1 și Magistrala 5 de metrou. Execuţia tunelului, în lungime de 230 de metri, a început la data de 7 iulie 2016, au precizat atunci reprezentanţii Metrorex.

În data de 22 iulie 2016, echipamentul de săpat tuneluri – Tunelling Boring Machine, botezat „Sfânta Filofteia” a realizat spargerea peretelui fronton, pătrunzând în staţia Eroilor 2.

Proiectul Magistralei 5 de metrou, unul dintre cele mai mari din perioada post-decembristă, este finanţat din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial – „Transport” 2007 – 2013 şi Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Cel mai recent termen anunţat de autorităţi pentru darea în funcţiune a tronsonului Râul Doamnei-Eroilor este a doua parte a anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...