Casa de Pensii are de recuperat 1,82 milioane de lei din majorarea incorectă a unor indemnizaţii

Peste 200.000 de persoane trebuie să restituie Casei Naţionale de Pensii aproximativ 1,82 mil. lei, acordaţi prin majorarea incorectă a indemnizaţiilor pentru soţul supravieţuitor şi pentru revoluţionari, banii urmând să fie recuperaţi treptat, în condiţiile unui termen de prescripţie de trei ani.
Economica.net - lun, 23 apr. 2012, 18:46
Casa de Pensii are de recuperat 1,82 milioane de lei din majorarea incorectă a unor indemnizaţii

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) precizează că, din iulie 2010, indemnizaţiile pentru revoluţionari (Legea nr.341/2004) şi indemnizaţiile pentru soţul supravieţuitor (Legea nr. 578/2004) au fost diminuate cu 15%, în temeiul prevederilor Legii nr.118/2010, iar din ianuarie 2011, prin Legea nr. 285/2010, aceleaşi drepturi au fost majorate cu 15% faţă de cuantumul aflat în plată la nivelul lunii octombrie 2010.

„Plata acestor tipuri de prestaţii în cuantumul anterior lunii iulie 2010, şi nu în cuantumul prevăzut de Legea nr. 285/2010, s-a datorat unor neconcordanţe de reglementare existente în legislaţia de protecţie socială, care au condus la transpunerea defectuoasă a noilor prevederi legale în aplicaţia informatică. Această situaţie a fost sesizată de conducerea Casei Naţionale de Pensii Publice la începutul anului 2012, în cadrul verificărilor interne care se efectuează periodic”, se arată într-un comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit CNPP, sumele încasate necuvenit reprezintă, în marea majoritate a cazurilor, sume modice, de câţiva lei, acestea urmând să fie recuperate treptat, lună de lună, din drepturile viitoare.

Aproximativ 16.000 de persoane beneficiază de indemnizaţia pentru revoluţionari, de la acestea trebuind să se recupereze aproximativ 1,25 milioane de lei, precizează CNPP.

Din calculele făcute, diferenţa medie lunară de recuperat ar fi de 77,9 lei/persoană şi urmează să fie reţinută eşalonat în următoarele luni.

De indemnizaţia pentru soţul supravieţuitor beneficiază aproximativ 200.000 de persoane, suma totală de recuperat fiind de aproximativ 576.000 de lei. În acest caz, diferenţa medie lunară de recuperat este de 2,76 lei/persoană.

„În acest sens, se aplică dispoziţiile art.179 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, potrivit cărora sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripţie de 3 ani. Recuperarea acestor sume se face cu resurse proprii, fără să presupună costuri suplimentare”, mai arată CNPP.

Potrivit sursei citate, cele două tipuri de indemnizaţii se plătesc, în prezent, în toate cazurile, în cuantumul corect şi legal.

CNPP, prin casele teritoriale de pensii, stabileşte şi plăteşte nu doar drepturile de pensie prevăzute de Legea nr.263/2010, ci şi o serie întreagă de prestaţii prevăzute de legi cu caracter special, pentru un număr semnificativ de beneficiari.

Te-ar mai putea interesa și
Therme a primit ultima autorizație pentru centrala fotovoltaică de 2,2 mil. euro pe care o face în nordul Bucureștiului. Are și stocare
Therme a primit ultima autorizație pentru centrala fotovoltaică de 2,2 mil. euro pe care o face în nordul Bucureștiului. ...
Compania care administrează centrul de relaxare Therme diin nordul Bucureștiului a primit autorizația de înfiiâare a unei centrale fotovoltaice de 2,5 MWp cu stocare, proiect finanțat parțial......
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat primul exerciţiu militar de simulare a "activării nucleare" a ţării, drept ...
Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege privind expulzarea migranţilor din Rwanda
Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege privind expulzarea migranţilor din Rwanda
Parlamentul britanic a aprobat în noaptea de luni spre marţi proiectul de lege ce permite expulzarea în Rwanda a solicitanţilor ...
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Preşedintele SUA Joe Biden a promis luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, ...