Se schimbă casele de marcat

Toate firmele vor utiliza case de marcat cu jurnal electronic începând cu finalul primului semestru din 2014, care vor înlocui actualele case de marcat cu role de hârtie, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.
Economica.net - mar, 21 ian. 2014, 11:12
Se schimbă casele de marcat

În acest an vor avea obligația să utilizeze casele de marcat cu jurnal electronic marii contribuabili, într-o primă etapă, și contribuabilii mijlocii, în etapa a doua, iar IMM-urile vor utiliza noile case de marcat într-o a treia etapă, cel târziu în primul semestru din 2014.

Pentru dotarea cu noile echipamente, Fiscul va acorda deducere din impozitul pe profit pentru costurile cu noile case de marcat și pentru programul electronic. Costurile sunt estimate la 40-60 de euro/echipament.

În prezent, unele hypermarket-uri dețin astfel de case de marcat, dar acestea vor fi nevoite să își actualizeze programul informatic.

‘În prezent avem case de marcat cu role de hârtie. Este foarte greu, verificarea încrucișată se face într-o proporție foarte mică a datelor furnizate de casele de marcat cu datele din evidența contabilă. Practic sunt ineficiente actualele case de marcat în a depista și combate evaziunea fiscală.

Casele de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate la un server al administrației fiscale, ca să putem verifica electronic volumul vânzărilor raportate prin evidența contabilă și fiscală cu cele rezultate din înregistrările operațiunilor prin casele de marcat cu jurnal electronic (…) Este o măsură care va avea un efect foarte mare asupra reducerii evaziunii fiscale. Acum există case de marcat, dar nu avem niciun control asupra datelor înscrise în evidența contabilă cu ce rezultă din casele de marcat.

Termenul prevăzut pentru obligativitatea de a păstra rolele de hârtie este foarte scurt, iar inspecția fiscală nici nu ajunge în termenul de păstrare a rolelor. Există și case marcat nefiscalizate în momentul de față. Când vă duceți să cumpărați ceva vă dă bon, dar casa de marcat nu este înregistrată la organul fiscal’, a precizat ministrul Finanțelor.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...