Cât costă construcţia unei case de la zero în jurul Bucureştiului

Persoanele fizice care vor să-şi construiască o casă dar nu vor să aibă bătăi de cap cu muncitorii, pot apela la serviciile unei agenţii specializate în project managament imobiliar. Welcome Home este prima agenţie de acest gen care oferă servicii pentru Bucureşti şi judeţul Ilfov, de la identificarea terenului, la proiectare, acte, contracte cu antreprenorul şi supervizarea lucrărilor de construcţie. 
Andrada Ghira - joi, 23 aug. 2018, 08:53
Cât costă construcţia unei case de la zero în jurul Bucureştiului

Suprafața terenului ar trebui să fie de cel puțin două ori mai mare decât amprenta la sol a casei și ideal, ar fi bine să vă consultați și cu arhitectul în procesul de selecție a parcelei, spun reprezentanţii Welcome Home. Dacă proprietarul terenului nu are, solicitați un certificat de urbanism, act ce indică valoarea maximă a procentului de ocupare a terenului (POT) și a coeficientului de utilizare a terenului (CUT), precum și regimul de înălțime a constucției. 

Spre exemplificare, a fost luat în considerare un teren de 400 de mp în Ștefănești, unde bugetul total ajunge laa 85.000 de euro, cu toate taxele incluse, pentru o casă la cheie, pe structură de cărămidă, cu suprafață desfășurată de 120 mp (suprafață utilă de aproximativ 85 de mp), potrivit Welcome Home. Pentru acest calcul a fost luată în considerare varianta preferată de majoritatea bucureștenilor, şi anume structura pe cărămidă, pentru o familie cu venituri medii. 

Există și variante mai ieftine, cu soluții de construcţie diferite, fie case pe structură metalică, fie case pre-fabricate din lemn, unde costurile încep de la 200 de euro/ mp construit plus TVA.

Sunt și cazuri în care unii clienți preferă să nu lucreze cu firme și angajează echipe de muncitori, pentru a nu mai plăti TVA, însă controlul asupra calității este unul precar.

Cât te costă terenul 

Pentru calcul de mai jos, a fost luat în considerare un teren de 400 de mp. Unele dintre cele mai căutate zone sunt Ștefănești, Pantelimon, Berceni, Domnești, Chitila sau Otopeni, unde şi preţurile diferă. 

Cel mai scump teren se găseşte în zona Otopeni, unde preţul este de 40.000 de euro. În Chitila, un teren de 400 de mp costă 22.000 de euro, în Ştefăneşti 20.000 de euro, în Pantelimon 16.000 de euro, iar în Domneşti 12.000 de euro. În comuna Berceni se găseşte cel mai ieftin teren, 10.000 de euro pentru cei 400 de mp.

Faza de proiectare este una dintre cele mai importante, deși mulți îi percep doar rolul estetic. Un preț mediu pentru servicii de proiectare se situează între 12-20 euro/mp construit + TVA.

Cât costă autorizaţia de construcţie 

Deşi nu sunt costisitoare, avizele dau cele mai mari bătăi de cap clienților. Avizele necesare depunerii documentației pentru autorizația de construcție sunt cele de la mediu, electricitate, gaze, precum și avizul sanitar. Acestea costă între 150-250 de lei.

În funcție de poziționare, ar mai putea fi nevoie şi de și de avize de la alte instituții precum Autoritatea Română de Aviație (dacă terenul se află în proximitatea unui aeroport), MapN ( dacă terenul se află în proximitatea unui obiectiv militar), etc. Pentru autorizația de construcție se ia în calcul un procent din valoarea de construcție a casei, așa cum a fost definită de proiectant. Se achită în două tranșe de 0,1%, respectiv 0,8% din valoarea casei. 

Cât costă construcţia 

Colaborarea cu o firmă de construcții este de preferat, pentru controlul calității și obținerea unui certificat de garanție. De obicei, se lucrează cu termene de 50 de ani pentru structură, 10 ani pentru vicii ascunse și 2 ani pentru manoperă.

Prețurile de construcție diferă în funcție de soluția constructivă aleasă (casă pe structură de cărămidă/metalică sau de lemn), vechimea și reputația antreprenorului precum și calitatea materialelor de construcție. Pentru o casă pe structură de cărămidă, stadiul la alb, cu finisaje standard prețurile diferă între 300-350 euro/mp construit + TVA. 

Racordarea la rețeaua de electricitate se face încă din faza de șantier și presupune o taxă provizorie de aproximativ 1.500 de lei precum și un abonament anual. Racordarea finală costă aproximativ 3.500 – 4.000 de lei. 

Prețul pentru racordarea la apă și canalizare este între 2.500-3.000 de euro și poate crește în funcție de distanța pâna la rețeaua de canalizare. Racordarea la rețeaua de gaze se poate face după recepția casei și presupune un cost de aproximativ 3.000 de lei până la poartă. În funcție de distanța până la casă, se mai adaugă un supliment de 30-50%.

Cât costă mobila

Pentru o casă P+1, cu o suprafață desfășurată de 120 mp şi o suprafață utilă de aproximativ 85 de mp, cu bucătărie, living și dining, toaletă de serviciu, două dormitoare, dressing și baie, costul pentru mobilă poate varia între 8.000 şi 10.000 de euro cu TVA inclus, în funcţie de preferinţele clientului. Acest cost cuprinde mobila pentru toate încăperile, aparatele electro-casnice (frigider, mașină de spălat rufe și vase, plită și cuptor), covoare, obiecte de iluminat, draperii, perdele și diverse decorațiuni.

Costuri cu peisagistica

Etapa finală care se realizează concomitent cu partea de mobilare presupune amenajarea gardului și a curții cu gazon și pavele până la proiecte elaborate cu vegetație complexă – flori, arbori sau iaz. Un pachet de bază pentru o curte de 300 de mp ce presupune gard, gazon și pavele se poate situa între 3.000 – 4.000 de euro cu TVA inclusă. 

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei....
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul ...
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...