Cât de mult se mai câştigă sau se pierde pe acţiunile defensive la Bursa din Bucureşti

Investitorii începători îşi construiesc portofoliile alegând acţiunile cele mai puţin riscante, dar aducătoare de dividende. Acţiunile de acest tip se numesc defensive şi Bursa de Valori Bucureşti are cel puţin patru la cota sa. Totuşi, tulburările de pe piaţă din ultimele săptămâni le-au afectat comportamentul mai mult decât s-ar fi cuvenit.
Adrian N. Ionescu - mie, 22 oct. 2014, 04:55
Cât de mult se mai câştigă sau se pierde pe acţiunile defensive la Bursa din Bucureşti

Toţi investitorii vor să câştige cât mai mult riscând cât mai puţin, dar începătorii parcă vor chiar mai mult decât ceilalţi. Aşa numitele acţiuni defensive sunt cel mai aproape de dorinţa investitorilor. Companiile defensive sunt mai puţin influenţate de contextul macroeconomic şi chiar de crize.

De comunicare, gaze, electricitate, alimente şi medicamente oameni se pot lipsi cel mai greu, astfel că  companiile din aceste domenii au venituri aproape garantate şi acţiunile lor scad mai puţin şi mai lent decât restul pieţei. Şi cresc mai puţin decît piaţa, dar mai sigur. Cel puţin teoretic.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu există companii relevante din IT&C (cu excepţia celor străine, puţin lichide la noi), dar  sunt măcar patru companii care ar trebui să corespundă definiţiei „defensivelor”: Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Antibiotice Iaşi (ATB), Biofarm Bucureşti (BIO).

Transelectrica (TEL) administrează monopolul transportului electricităţii pe magistralele naţionale, iar Transgaz (TGN) are monopolul  transportului pe magistralele de gaze naturale. Companiile respective au veniturile previzibile (tariele le sunt avizate de Autoritatea energetică a ţării).

Acţiunile ambelor companii de utilităţi sunt considerate  defensive, pentru că rezistă bine, sau mai bine decât celelalte, la crize, la tendinţe ostile pe piaţă şi la diferite şocuri ale mediului economic.

TEL a crescut cu peste 60%, iar TGN cu 20%, de la începutul anului  până acum  în vreme ce indicele reprezentativ a bursei (BET) a crescut cu 5,2%. Totuşi, în ultimele săptămâni, volatilitatea preţurilor lor pare să fi depăşit criteriul categoriei „defensivelor”.

TEL a crescut cu peste 11 % în patru zile până la 22 septembrie, apoi a scăzut cu mai mult de 6% până în 26 septembrie, a crescut din nou cu 8% până în 9 octombrie, a pierdut peste 10% în săptămâna următoare, iar din 16 octombrie până în prezent este în crerştere cu peste 8%. Scăderile sau creşterile pieţei nu au depăşit 3%.

Mai stabilă, dar adeseori sub performanţa pieţei a fost acţiunea TGN, care pe aceleaşi perioade a  înregistrat variaţii de 4,6%, -3,4%, 1,3%, -6,0% şi 4,6%.

Farmaceuticele sunt, cel puţin teoretic, tot nişte acţiuni defensive şi sunt destul de numeroase la cota BVB, dar numai două au acţiuni suficient de lichide ca să merite pariul începătorilor:  Antibiotice Iaşi (ATB), Biofarm Bucureşti (BIO).

Rezistenţa ATB la tulburările pieţei din ultima vreme este greu de încadrat în categoria defensivelor.

ATB a evoluat într-o singură direcţie: pierdere (-2,6%), în vreme ce acţiunile de „utilităţi” şi-au păstrat variaţiile în anumite limite şi nu au pierdut. Ba chiar au câştigat pe întreaga perioadă analizată, TEL cu peste 9%, iar TGN cu 0,5%.  

BIO a ieşit în câştig din tulburările ultimei luni: +2,4, după variaţii între -4,9% şi +6,5%.

Mai trebuie amintit că ponderea diferitelor tipuri de acţiuni în structura unui portofoliu depinde de toleranţa la risc şi de priceperea investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...