Cât de reale sunt miturile despre bursă

Ca şi în alte domenii, printre potenţialii investitori la bursă circulă o multitudine de mituri. ECONOMICA.NET vă explică în ce este periculos să credeţi şi care sunt, cu adevarat, sfaturi demne de urmat.
Economica.net - mar, 29 apr. 2014, 21:06
Cât de reale sunt miturile despre bursă

1. Bursa este doar pentru brokeri şi oameni bogaţi

În ultimii ani, tehnologia a avansat enorm, costă tot mai puţin, iar informaţiile au devenit tot mai transparente. Acum, oricine poate accesa date financiare extrem de rapid şi poate tranzacţiona în condiţii comparabile cu cele care, în urmă cu câţiva ani, erau accesibile doar fondurilor instituţionale. La rândul lor, limitele minime ale capitalului de start s-au redus. E adevărat că investirea unei sume mari iţi permite o diversificare a portofoliului. Cu toate astea nu ai nevoie de milioane de lei pentru a investi la bursă.

2. A investi pe bursă este complicat

Accesul la informaţii este mai uşor decât oricând în istorie. Posibilitatea de a obţine analize şi consultanţă se deschide enorm. Şi, de cele mai multe ori, procesarea unor date ezoterice şi preocuparea pentru cele mai mici detalii nu sunt profitabile. Cu sprijinul unor specialişti poţi învăţa uşor cum să investeşti, criteriile după care îţi alegi o acţiune sau cum să gestionezi riscurile. De exemplu, poţi participa la un astfel de curs

CLICK AICI PENTRU CURS

3. Bursa este doar o loterie

Pe termen foarte scurt, unele evoluţii ale bursei pot fi dificil de explicat. Dar, pe termen mai lung, evoluţia bursei depinde de factori fundamentali şi tehnici care pot fi identificaţi de către investitor. O investiţie în acţiuni conferă un drept de proprietate asupra unei părţi a activelor şi profitului companiei. Dacă mai mulţi investitori cumpără aceeaşi acţiune, cotaţiile cresc şi situaţia financiară a companiei devine tot mai bună, generând altora motivaţia de a cumpăra. Loteria este un joc care ţine exclusiv de noroc. Cineva care joacă la loto nu are şi nici nu va avea un control asupra rezultatului final.

Citeşte şi 

Cât câştigă investitorii din acţiunile companiilor controlate de stat

4. Bursele sunt deja prea sus

Pe parcursul ultimilor cinci ani, multe dintre investiţiile la bursă au fost extrem de profitabile. Desigur, performanţele trecute nu sunt o garanţie pentru viitor. Dar aprecierile din ultimii ani nu înseamna automat că bursele sunt pe cale să se prabuşească. Investitorii trebuie să ia în considerare care este probabilitatea ca mediul general să se modifice sever faţă de cel din anii precedenţi şi să stabilească modul optim de alocare a portofoliilor.

5. Bursa nu poate creşte, performanţa economiilor este mediocră

După criza din 2008, atenţia investitorilor nu s-a concentrat atât de mult asupra evoluţiei economiilor, ci asupra lichidităţii. Nicicând în istorie, condiţiile monetare la nivel global nu au fost mai relaxate ca acum. În ultimii cinci ani, cele mai importante bănci centrale au tipărit echivalentul a 30 trilioane dolari. Dobânzile s-au prăbuşit şi sunt acum plafonate aproape de zero. Investitorii au fost nevoiţi să caute randamente competitive acolo unde acestea există încă, în particular pe bursele de acţiuni. Această căutare a randamentelor ar trebui să continue, de vreme ce băncile centrale promit să suprime dobânzile pentru o perioadă supraextinsă de timp. În acelaşi timp economiile se stabilizează rezonabil faţă de abisul din 2008 – 2009.

Citeşte şi 

Cum să ieşi din impas atunci când joci pe Bursă. Soluţiile la cele mai frecvente greşeli ale investitorilor

În ciuda faptului că sunt foarte populare în rândul oamenilor, aceste teorii rămân doar mituri. Investitorii ştiu că unul dintre factorii determinanţi ai succesului investiţiilor la bursă este puterea de a controla impulsurile temperamentale.

Află cum se potriveşte bursa cu înclinaţiile tale naturale pentru a găsi mai uşor metodele şi strategiile care rezonează cel mai bine modului tău de a fi. CLICK AICI!

Articol realizat cu sprijinul casei de brokeraj Tradeville.

Te-ar mai putea interesa și
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, iar în prezent a fost spartă bariera de 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi......
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Parlamentul britanic a început marţi dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat, care scoate în afara legii vânzarea ...
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoadă, a vândut energie electrică cu livrare în anul 2026 ...
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu ...