Cât de sincer este brokerul tău de asigurare? ASF vrea să înscrie comisioanele pe poliţa RCA

Un proiect de normă făcut public de către Autoritatea de Supraveghere Financiară obligă firmele de asigurare să menţioneze pe poliţele RCA comisionul plătit către brokeri. Problema comisionului pentru intermediarii din pieţele financiare este subiect de dispută de ani de zile, iar în Statele Unite a făcut chiar obiectul cercetărilor unui cunoscut procuror.
Şerban Buşcu - Dum, 31 aug. 2014, 21:04
Cât de sincer este brokerul tău de asigurare? ASF vrea să înscrie comisioanele pe poliţa RCA

România ar putea deveni una dintre primele ţări din lume care rezolvă, măcar parţial, problema conflictului de interese în care se pot regăsi brokerii de asigurare. Un proiect de normă elaborat de ASF impune asigurătorilor să menţioneze, în cazul poliţelor RCA, comisionul plătit către intermediari. Problema potenţialului conflict de interese în care se află brokerii a stârnit multe discuţii în lumea financiară ea ajungând la un moment dat chiar pe masa unui procuror al SUA. Într-un text publicat anul trecut, cotidianul economic Financial Times tratează pe larg această problemă. „La mai bine de opt ani de când Eliot Spitzer, procurorul general al statului New York, ridica un semn de întrebare asupra comisioanelor primite de brokeri de la societăţile de asigurare, asigurătorii continuă să plătească miliarde de euro către intermediari”, notează FT. Elliot Spitzer a desfăşurat, pe parcursul anului 2004, o investigaţie care a dus la concluzia că activitatea brokerilor de asigurare de peste Ocean are probleme serioase de transparenţă şi, mai mult, intermediarii se află într-un conflict de interese cu propriii clienţi.

Dilema brokerului: vând mai mult pentru comisioane mai mari sau mă concentrez pe client?

În Statele Unite şi în Marea Britanie, discuţia este veche şi este pusă iar pe tapet, în contextul în care veniturile brokerilor au crescut substanţial de la debutul crizei. Mai mulţi specialişti chestionaţi de FT se întreabă dacă nu cumva brokerii de asigurare se află într-un conflict de interese, în condiţiile în care ei sunt plătiţi de asigurători pentru a vinde cât mai mult şi cât mai profitabil (adică mai scump), însă, în acelaşi timp, esenţa meseriei pe care o practică îi obligă, teoretic, să aleagă pentru clienţi cea mai bună soluţie de asigurare din piaţă. Mai mult, spun voci avizate din zona financiară de peste Ocean, brokerii sunt extrem de opaci când vine vorba să-şi informeze clienţii asupra comisioanelor pe care le încasează pentru serviciile aduse firmelor de asigurare.

În România doar preţul contează

În România, pe de altă parte, mai ales atunci când este vorba despre RCA, se pune mai puţin problema serviciilor primite, singurul element care contează fiind aproape întotdeauna preţul. Chiar şi aşa apare o problemă. De cele mai multe ori, companiile care oferă cele mai mari comisioane către intermediari sunt cele interesate de zona RCA, or aceste companii au arătat că au probleme serioase în ceea ce priveşte plata daunelor. Este suficient să ne amintim situaţia precară a doi dintre cei mai mari jucători, adică Astra şi Carpatica. Prima dintre ele, ani la rândul cea mai mare companie de profil din România, se află în administrare specială cu un nivel al solvabilităţi şi lichidităţii cu mult sub normele ASF, iar a doua se află într-un proces de redresare finanjciară impus de ASF. Dacă aceste firme oferă comisioane mai mari brokerul va fi interesat, în mod firesc, să vândă mai ales poliţele emise de acestea, unele care s-a dovedit că nu se ridică la standardele cerute de ASF.

Comisioanele ar putea scădea de trei ori. Ce spun brokerii

Pe lângă introducerea obligativităţii de a afişa comisionul, ASF propune şi plafonarea acestuia la maximum 10%. În prezent, potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET, brokerii reţin între 15 şi 30% din primele brute subscrise. În perioada premergătoare măsurilor luate de ASF în ceea ce priveşte anumite companii, comisioanele au fost chiar şi mai mari ajungând, uneori, până la 50% din primă. În mod firesc, brokerii nu au primit prea bine propunerile ASF. Ei invocă faptul că, în România, preţurile la RCA sunt cu mult mai mici decât în alte ţări şi atunci şi veniturile brokerilor sunt reduse.”În Europa de Vest comisioanele pentru RCA sunt mai mici procentual vorbind, dar mult mai mari ca valoare absolută. Este una să reţii 15% din 100 euro şi alta 10% din 500. În acelaşi timp, pe broker îl costă la fel, fie că vinde o poliţă RCA de 100 de lei, sau una de 1.000 de lei”, comentează Viorel Vasile, directorul Safety Broker, cel mai mare jucător din piaţă.

Brokerii: românii nu sunt pregătiţi să înţealeagă ce este un comision

Reacţia intermediarilor din asigurări a fost una similară şi în ceea ce priveşte afişarea comisionului. Ei spun că educaţia financiară a românilor nu le permite să interpreteze aşa cum ar trebui valoarea comisionului. „”Lipsa de informare este deja o problema in piata romaneasca. Din acest motiv, ar putea exista probleme in intelegerea acelui comision si, mai ales, a serviciilor si costurilor pe care le include. Mai mult, pe fondul lipsei de informare, asiguratul poate fi indus in eroare, crezand ca, daca va merge direct la asigurator, va plati mai putin pentru o polita”. , comentează, pentru 1asig, un broker de asigurare.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...