Cât timp mai merită să cumperi SIF-uri la bursă

Creşterile de preţuri ale acţiunilor Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) din următoarele 6 – 8 luni ar putea ajunge la 20%, potrivit unui raport al Erste Group Research trimis redacţiei ECONOMICA.NET. Asta dacă rămân valabile estimările privind randamentele dividendelor care se vor da anul viitor, din profitul SIF-urilor pe 2012. Şi nu numai.
Adrian N. Ionescu - mie, 17 oct. 2012, 10:27
Cât timp mai merită să cumperi SIF-uri la bursă

„Estimăm că randamente ale dividendelor pe anul 2012 de până la 10 – 20% ar putea stimula o creştere medie a preţurilor acţiunilor SIF-urilor de până la 20% în următoarele 6 – 8 luni“, scriu Mihai Căruntu şi Marina Spătaru în raportul Erste Group Research trimis redacţiei ECONOMICA.NET.

Reducerea drastică a veniturilor din dividendele băncilor din portofoliiile SIF-urilor, dublată de presiunea propriilor acţionari de a da dividende cât mai mari, pun cinci dintre cele mai căutate companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) chiar în pericolul pe termen lung de a-şi înceta existenţa.

Ieşirile de lichidităţi din SIF-uri, sub formă de dividende, cumulate pe 2010 şi 2011 au fost de două până la 3 ori mai mari decât intrările de divindende.

„Din 2010 încoace, SIF-urile au suferit o deteriorare progresivă şi ireversibilă (a portofoliilor, n.r.). În acest an, ele şi-au consolidat puternic statutul de generatoare de numerar, ca urmare a vânzărilor de active“, se mai spune în raportul Erste Group Research.

Acţiunile celor 5 SIF-uri sunt, împreună cu cele ale Fondului Proprietatea (FP) şi ale OMV Petrom, sau BRD, sunt cele mai tranzacţionate titluri de la BVB.

În 2012, tranzacţiile cu SIF au acoperit îântre 20 şi 40% din lichiditatea lunară de la Bursa din Bucureşti.

De asemeni, cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este BET Fi, pentru că face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), cele mai vânate de investitorii străini.

 

Cele mai căutate acţiuni

Acţiunea SIF Transilvania (simbol bursier SIF3) este pe cale să detroneze pe SIF Moldova (SIF2) în preferinţele investitorilor, pentru că are cel mai mare potenţial de apreciere.

Cel puţin analiştii de la BCR, membri ai echipei Erste Group Research, preferă SIF3.

„Trebuie să judecăm SIF-urile în ceea ce priveşte capacitatea lor de a obţine câştiguri viitoare de capital.

Dintre SIF-uri, continuă să ne placă SIF Transilvania (SIF3, din cauza activelor imobiliare valoroase, în special în industria hotelieră) şi SIF Oltenia (ca urmare a participaţiilor  valoroase listate).

SIF1 (Banat-Crisana), SIF4 (Muntenia) şi SIF Oltenia (SIF5), şi-a păstrat în mare parte participaţiile BRD, ceea ce este un plus), în timp ce, în cazul SIF Moldova (SIF2), vedem cea mai mică capacitatea de a susţine distribuiri generoase de dividende pe termen lung“, spune raportul.

 

Averi şi câştiguri

Analiştii români din Erste Group Research au identificat 8 categorii de active în acţiuni în portofoliile SIF-urilor:

a. companiile nelistate la bursă (o parte dintre ele, greu de evaluat);

b. companii care au proprietăţi generatoare de venit, inclusiv în industria hotelieră (listate sau nu);

c. alte active decât acţiunile, înregistarte la valoarea oficială;

d. acţiuni financiare, mai ales bancare (BRD, Erste Group Bank, Banca Transilvania);

e. acţiuni energetice (româneşti: (OMV Petrom, indirect prin Fondul Proprietatea, Transelectrica, Transgaz, Conpet, Oil Terminal, sau străine: OMV, CEZ, Verbund etc.);

f. acţiuni farmaceutice (Biofarm, Antibiotice, Zentiva, Ropharma);

g. acţiuni de companii care deţin clădiri de birouri, proprietăţi industriale, terenuri, care au venituri din chirii, şi în fine,

h. acţiuni diverse.

 

Iată cîteva idei din analiza în funcţie de aceste categorii:

SIF5 este de departe cea mai susceptibilă să aibă venituri din dividende, pentru că are o bună structură de companii listate în portofoliu, vizând termenul lung şi acţiunile lichide de la BVB.

SIF3 şi SIF4 (Muntenia) s-au concentrat pe finanţarea prin capitalizare a companiilor controlate, cea dintâi mai ales în domeniul turistic şi hotelier, ceadin urmă mai ales în sectorul industrial.

SIF1 (Banat Crişana) şi SIF5 au cele mai scăzute costuri administrative, dar de anul viitor îşi vor face efectul şi reducerile de personal ale SIF Moldova.

Lichiditatea reală (posibilitatea de a obţine rapid la bursă un preţ apropiat de cel dorit pe participaţia respectivă) a portofoliului SIF1, SIF2, SIF5 este de peste 80% la a portofoliului SIF1, SIF2, SIF5, faţă de doar 60% la SIF3 şi SIF4.

Sectorul energetic reprezintă 30 – 35% din portofoliul SIF2, iar proprietăţile acoperă 70% din capitalizarea bursieră a SIF3, sugerând un potenţial ridicat de căştiguri de capital prin exituri, pe termen lung.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...