Catalonia: Extrema stângă separatistă vrea desprinderea de Spania fără negocieri

Partidul de extremă stânga separatist CUP, de al cărui sprijin este nevoie pentru formarea unui guvern secesionist în Catalonia, a anunţat joi că va cere ruperea fără negocieri de restul Spaniei, transmite AFP.
Economica.net - vin, 09 oct. 2015, 03:49
Catalonia: Extrema stângă separatistă vrea desprinderea de Spania fără negocieri

‘Unilateralismul este necesar’, a declarat în cursul unei conferinţe de presă, desfăşurată la Barcelona, unul din deputaţii săi regionali, Albert Botran. ‘Trebuie o ruptură democratică cu legalitatea spaniolă’, a adăugat el.

Candidatura d’Unitat Popular (CUP) a obţinut zece locuri la alegerile regionale de la 27 septembrie, care sunt necesare altei liste separatiste, Junts pel Si (Împreună pentru Da), dispunând de 62 de locuri (din totalul de 135), pentru a forma un guvern stabil.

Cele două formaţiuni consideră că alegerile au avut un caracter plebiscitar. În opinia lor, oferindu-le majoritatea, catalanii le-au validat proiectul, vizând separarea Cataloniei de restul Spaniei în mai puţin de doi ani, chiar şi fără o majoritate de voturi, cu 48% din sufragii.

Cu toate acestea, ele au încă unele diferenţe de depăşit, în contextul în care CUP refuză din principiu un guvern condus de actualul şef al executivului regional, conservatorul Artur Mas, al patrulea pe lista Junta pel Si, şi căruia îi reproşează politica de austeritate.

Joi, liderii acestora nu au abordat acest subiect, preferând să se concentreze asupra unor măsuri urgente pe care le aşteaptă de la viitorul guvern: suspendarea expulzărilor din locuinţe, interzicerea întreruperii apei, curentului electric şi gazelor familiilor aflate în dificultate şi ruptura clară cu legalitatea ‘spaniolă’.

Concret, potrivit CUP, viitorul executiv catalan nu mai trebuie să respecte deciziile tribunalului constituţional, unde majoritatea judecătorilor sunt conservatori şi care, în 2010, a abolit statutul de largă autonomie de care se bucura Catalonia din 2006.

De asemenea, acest tribunal a interzis organizarea unei consultări, chiar şi simbolică, asupra independenţei. Separatistul Artur Mas a încălcat însă decizia şi a organizat un aşa-zis referendum la 9 noiembrie 2014.

CUP şi lista căreia îi aparţine Artur Mas doresc să ajungă la un acord înainte de 9 noiembrie, data primei sesiuni în cursul căreia deputaţii trebuie să aleagă noul şef al executivului regional.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...