Câte ouă cumpără românii pentru Paşte. Şi la ce preţ

Românii cumpără în jur de 180 de milioane de ouă în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, cu 50% mai mult decât într-o lună obişnuită, însă la preţuri neschimbate pentru că retailerii "nu ţin pasul" cu reducerea de peste 10 procente înregistrată la poarta fermelor avicole, încă de la începutul lunii martie.
Economica.net - Dum, 29 mart. 2015, 08:13
Câte ouă cumpără românii pentru Paşte. Şi la ce preţ

„Piaţa este foarte slabă pentru că preţurile de vânzare sunt incredibil de mici, atât la carne, cât şi la ouă. Până la 1 martie am avut la ouă un preţ de 0,3 lei pe bucată la poarta fermei şi acum le vindem cu 0,24 lei pe bucată. Din păcate, magazinele nu ţin ritmul niciodată cu reducerea aplicată la poarta fermei. Ţin în continuare preţul sus şi pe noi ne afectează din două puncte de vedere: o dată că oferta la poarta fermei este mare şi a doua prin rulaj. Preţul fiind tot mare în magazin, rulajul este acelaşi şi astfel se adună stocuri. Întotdeauna la magazine preţurile sunt defazate cu ceea ce se întâmplă la producători. Anul trecut, de exemplu, am vândut la poarta fermei ouă la 0,2 lei pe bucată iar în magazine preţul nu a scăzut niciodată sub 0,45 – 0,50 lei pe bucată”, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, citat de Agerpres.

Reprezentantul crescătorilor de păsări a menţionat că anul acesta preţul ouălor furnizate de industria avicolă românească s-a depreciat încă de la începutul lunii martie, mult mai devreme faţă de anul trecut, când oferta de ouă provenită din gospodăriile ţărăneşti a intrat ceva mai târziu pe piaţă. Conform estimărilor, în gospodăriile ţărăneşti se produc de patru ori mai multe ouă decât în sistem industrial, respectiv în jur de 400-450 de milioane de ouă lunar.

Pe de altă parte, şeful UCPR afirmă că situaţia este similară şi în cazul cărnii de pasăre, în condiţiile în care aceasta se vinde cu 6 lei pe kilogram la poarta fermei, sub preţul de cost al producătorilor.

„Vindem la poarta fermei cu 6 lei kilogramul de carne de pasăre în carcasă, mult sub costuri, cu 10-12% mai jos decât anul trecut, din cauza importurilor foarte mari de carne, care vin cu evaziune fiscală. Acest aspect îi determină pe producătorii români să coboare preţurile ca să îşi poată vinde produsele. Se vinde, dar se vinde jos, la preţ de faliment şi durează chestia aceasta de câteva luni. Cred că dacă mai continuăm aşa urmează colapsul. Singura soluţie pe care o văd este reducerea TVA, este cea mai importantă şi singura, pentru că preţurile sunt deja foarte mici. Am văzut pe piaţă carcasă cu 8-9 lei, din care 24% este TVA. Cred că este un preţ de neacceptat din punct de vedere economic”, a adăugat Ilie Van.

Reprezentantul industriei avicole din România apreciază că reducerea TVA la 9% ar trebui să aducă scăderi imediate de preţuri în procente similare cu cele de reducere a cotei TVA, iar carnea de pasăre şi ouăle ar trebui să fie mai ieftine cu 15%.

„După reducerea TVA la 9%, nu doar teoretic ci şi practic ar trebui să vedem preţuri mai jos cu 15%. Acum toate produsele pe care le vedem în magazine au o cotă de TVA de 24%”, a explicat Van.

Potrivit datelor UCPR, avicultorii produc într-o lună obişnuită în jur de 100 – 120 de milioane de ouă pe lună, însă vânzările cresc până la 170 – 180 de milioane de ouă în perioada pregătitoare Paştelui. Pe de alte parte, Ilie Van a precizat că producţia de carne se menţine la nivelul perioadei similare din 2014 respectiv la 35.000 de tone pe lună şi „nu estimăm nicio creştere, poate chiar o reducere, dacă nu scade TVA”.

Preşedintele UCPR afirmă ca industria este „în suferinţă” din cauza diminuării exporturilor pe piaţa Uniunii Europene corelate, totodată, cu dublarea importurilor la preţuri foarte mici.

„Exporturile au scăzut anul trecut cu 15% faţă de 2013, în timp ce importurile au crescut cu 25%. Toate acestea, respectiv reducerea exporturilor şi majorarea pe importuri au dus o supra-ofertă pe piaţă şi o scădere a preţului la carnea de pasăre la poarta fermei cu cel puţin 12%. Marii producători din Europa au avut un excedent de carne din cauza embargoului rusesc şi nu au mai avut nevoie să cumpere de la noi, chiar şi produse procesate. Această tendinţă se menţine din păcate şi în 2015. Aproximativ 85% din exporturile noastre erau orientate către piaţa Uniunii Europene şi deocamdată nu sunt perspective „să cucerim” alte pieţe din afara UE”, a explicat Van.

Din datele furnizate de şeful UCPR, industria avicolă românească a exportat anul trecut aproape 70.000 de tone de carne şi produse din carne de pasăre, în timp ce importurile au depăşit 130.000 de tone.

România are în jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care aparţin unui număr de 250 de societăţi membre ale UCPR. Cei 200 de producători de ouă din UCPR realizează 85% – 90% din producţia autohtonă de ouă obţinută în sistem industrial, iar producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde de bucăţi.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...