Câte zile trebuie să muncești în București pentru un iPhone față de restul lumii

O analiză privind veniturile, preţurile şi nivelul de trai din marile oraşe ale lumii, realizat de banca elveţiană UBS, a arătat cât trebuie să muncească în 2018 locuitorii acestor oraşe pentru a achiziţiona un iPhone. Astfel, un locuitor al Bucureștiului trebuie să lucreze în medie 395,7 ore pentru a-și putea permite un telefon Iphone X, Capitala ocupând locul 64 în studiul UBS, care a analizat puterea de cumpărare a locuitorilor din 77 de orașe din lume.
Economica.net - sâm, 11 aug. 2018, 11:24
Câte zile trebuie să muncești în București pentru un iPhone față de restul lumii

În cazul Bucureștiului, 395,7 ore de muncă înseamnă, practic, 49,5 de zile lucrătoare, adică aproximativ o lună și jumătate pentru un program de lucru de opt ore pe zi. Aceeași cercetare mai spune și că bucureștenii lucrează 40,2 de minute pentru a-și permite un BigMac și 165,3 de minute pentru o tunsoare.

Clasamentul general este condus de două orașe din Elveția – Zurich și Geneva, unde locuitorii trebuie să muncească doar 38,2 ore și, respectiv 47,5 ore pentru a-și achiziționa un Iphone X adică aproximativ cinci zile. Top 3 este completat de cei din Los Angeles, cu 50,6 ore lucrate (șase zile).

La polul opus, se află cetățenii din Cairo, cu 1.066 de ore, cei din Mumbai (917,8 ore), din New Delphi (804,2 ore) și cei din Kiew, cu 708,6 ore.

În topul pe regiuni, Bucureștiul ocupă locul 12 din 14 orașe analizate din Europa de Est. Locuitorii din Ljublijana au nevoie de cele mai puține ore de muncă (206,3) pentru a-și cumpăra un smartphone-ul. Sofia a devansat Capitala, aflându-se pe locul 4 (și locul 49 în clasamentul general), cu 273,7 ore muncite (puțin peste o lună).

După București, urmează locuitorii din Budapesta, care trebuie să muncească 399 de ore pentru un iPhone, în timp ce cei din Istanbul au nevoie de 567,7 ore (aproape două luni), 102,4 ore în Paris (13 zile lucrăroare), 11 zile în Berlin sau Londra și 6 zile (54,1 ore) în New York.

Studiul a analizat veniturile, preţurile şi nivelul de trai din marile oraşe ale lumii. Pentru a realiza cercetarea, analiștii de la UBS au analizat prețul unui iPhone într-un anumit oraș și un salariu mediu în acel oraș pentru 15 profesii în perioada ianuarie – aprilie 2018. Apoi, au combinat cifrele pentru a obține numărul de zile pe care oamenii trebuie să le lucreze în fiecare oraș pentru a achiziționa cea mai recentă versiune a iPhone-ului X.

Salariul mediu net din Bucureşti reprezintă 17,8% din media înregistrată în New York, în timp ce remuneraţia brută echivalează cu 21,2% din venitul brut al unui locuitor al celui mai mare oraş american, care a fost luat drept referință de către autorii studiului.

Astfel, raportat la preţurile din New York, Bucureştiul este unul dintre cele mai ieftine oraşe din lume. Nivelul mediu al preţurilor din Capitală, exclusiv chirii, reprezintă 54,3% din preţurile din New York, respectiv 46,2% dacă sunt incluse şi chiriile. 

În România un iPhone X, cel mai recent model de la Apple, costă costă în jur de 1.100 de euro, în funcție de specificațiile alese. 

Citește și: Bucureștiul, printre cele mai ieftine orașe, pentru străini. De câţi bani are nevoie lunar un român pentru a trăi decent

Samsung, Apple şi Google lansează cele mai aşteptate telefoane ale verii. Ce design şi performanţe propun  – FOTO

Te-ar mai putea interesa și
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai mari, de peste 3,6 milioane de euro, în timp ce profitul net a avansat cu......
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...