Câţi bani a pierdut bugetul de stat prin amânarea ofertei Transgaz

Amânarea ofertei publice de vânzare a 15% din acţiunile Transgaz deţinute de stat a creat „un disconfort destul de mare “administratorilor marilor fonduri de investiţii români şi străini. Investitorii se pregătiseră să plătească echivalentul a mai mult de 1,7 miliarde de lei, potrivit estimărilor obţinute de ECONOMICA.NET. Apoi au fost nevoiţi să găsească altă utilitate banilor.
Adrian N. Ionescu - mar, 20 nov. 2012, 22:24
Câţi bani a pierdut bugetul de stat prin amânarea ofertei Transgaz

„Din câte ştiu oferta ar fi putut fi suprasubscrisă de două până la cinci ori, conform unei plaje a preţului de ofertă între 170 şi 200 de lei / acţiune“, potrivit administratorului unui mare fond de investiţii român.

Acţiunile Transgaz (simbol bursier TGN) s-au tranzacţionat în ultimele luni la cel mult 205 lei / titlu.

Guvernul trebuia să vândă, încă din vară, 15% din acţiunile Transgaz , potrivit acordului cu FMI, ca parte a unui program de creştere a transparenţei şi a standardelor de guvernanţă corporatistă a companiilor de stat.

Încasările statului din vânzarea a 15% din acţiunile Transgaz (TGN) ar fi fost de peste 300 de milioane de lei, la preţul de 170 lei / acţiune şi de peste 353 de milioane de lei, la preţul de 200 de lei / acţiune.

Un grad de suprasubscriere de 5 (ori), presupune blocarea a peste 1,7 miliarde de lei. Preţul de ofertă urma să fie ales astfel încât gradul de suprasubscriere să fie de peste 150%.

„Amânarea ofertei ne-a creat un disconfort destul de mare, pentru că a trebuit să găsim alternative de plasament ca să nu pierdem bani“, a declarat pentru ECONOMICA.NET sursa citată.

Cu toate că prospectul se află deja la avizare la Comisia Natională a Valorilor Mobiliare, Guvernul şi Preşedinţia au decis amânarea derulării ofertei, sub pretextul că mai târziu s-ar putea obţine mai mulţi bani.

„La Transgaz avem procedurile finalizate, dar ideea principală este de a şti dacă vindem la un preţ mai slab sau mai bine nu vindem“, a spus recent premierul Victor Ponta.

„Înseamnă că Guvernul ştie sigur că piaţa va creşte“, a replicat sursa citată.

Printre companiile de stat care ar trebui listate, ca parte a programului de creştere a standardelor de guvernanţă corporatistă, se numără şi Romgaz, companie care a fost silită să doneze 400 de milioane de lei la bugetul de stat, acum doi ani.

Oferta este intermediată de consorţiul format din firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, Wood & Company Financial Services şi BT Securities.

Te-ar mai putea interesa și
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa la ediția din acest an a salonului de la Paris....
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...