Cazul Harinvest: Hoţie la Bursă cu produse sofisticate, de mare risc. Pagube de 15 mil. lei, primele estimări

Surse apropiate casei de brokeraj Harinvest Rm. Vâlcea fac dezvăluiri din interiorul unuia dintre cele mai mari scandaluri de pe piaţa de capital. Mai multe greşeli, neglijenţe şi probabil infracţiuni au dus la o pagubă estimată la circa 15 milioane de lei, care face cea mai proastă impresie despre responsabilii cu supravegherea pieţei şi despre funcţionarea sistemului de apărare a acesteia împotriva fraudei. Sursele Harinvest încearcă să implice în scandal şi brokerii de la BCR şi SSIF Broker Cluj Napoca.
Adrian N. Ionescu - joi, 12 dec. 2013, 21:38
Cazul Harinvest: Hoţie la Bursă cu produse sofisticate, de mare risc. Pagube de 15 mil. lei, primele estimări

Un agent de bursă al casei de brokeraj Harinvest ar fi implicat BCR şi SSIF BROKER Cluj Napoca într-„un sistem de rostogolire a obligaţiilor de decontare“, a unor produse structurate, instrumente financiare de mare risc, pe care se poate căştiga dar şi pierde de zeci de ori suma pariată, potrivit unui aşa zis comunicat al Harinvest, nesemnat însă şi neasumat explicit de conducerea firmei de brokeraj.

„Sistemul are la bază suprautilizarea tranzacţiilor de tip SELL-OUT, tranzacţii de tip exceptional, care implică decontări într-un tip mai scurt decât standardul T+3 (ex: T, T+I)“, explică documentul citat.  Standardul T+3 (zile) este perioada reglementată dintre efectuarea tranzacţiei, până la decontarea acesteia, adică a transferului de bani.

Harinvest ar fi derulat aşa zisele „tranzacţii excepţionale“ încă din septembrie 2012. Volumul lor a depăşit 29% din totalul tranzacţiilor desfăşurate de casa de brokeraj şi ar fi ajuns, „în urma majorărilor lunare la peste 70% în ultimile 4 luni, cu un vârf de 85% din volumul total de produse structurate tranzacţionat de
societate în August 2013“, se mai spune în documentul citat şi ataşat la articol.

Pierderile din tranzacţiile speculative au crescut atât de mult încât brokerul de la Harinvest ar fi făcut operaţiuni  care nu respectă reglementările în vigoare, care ar fi scăpat controalelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Apoi s-a trecut la acoperirea pierderilor cu banii din conturile clienţilor şi s-au vândut  acţiunile acestora, fără ştirea lor.

Paguba este estimată la 15 milioane de lei, realizată sub supravegherea autorităţilor şi a instituţiilor pieţei.

Documentul citat incriminează o presupusă colaborare a brokerului din Harinvest cu alţii din BCR şi SSIF Broker Cluj Napoca, dar oficialii acestora neagă vehement implicarea.

Oficialii BCR, spun „pentru moment“ doar că „BCR, în calitate de furnizor de lichiditate pentru produsele structurate emise de EGB (Erste Group Bank, n.r.), este obligat, conform reglementărilor în vigoare, să ofere preţuri de vânzare / cumpărare pentru produsele structurate listate pe sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti. Deficienţele de management al riscului ori deficienţele de control intern anti-fraudă înregistrate la nivelul altor intermediari din piaţă sunt direct şi exclusiv responsabilitatea intermediarilor respectivi”, ne scrie Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR.

 La rândul său, SSIF Broker Cluj Napoca spune că în ultimii patru ani nu a primit nici o reclamaţie şi că, în cazul Harinvest „a fost un cumpărător de bună credinţă, care a răspuns unei solicitări iniţiate de Harinvest. Operaţiunile de sell-out au fost efectuate conform prevederilor reglementărilor în vigoare, transmiţându-se către Bursa de Valori Bucureşti (BVB), formularul special prevăzut de art. 179 al. 3 din codul BVB. Conform acestui formular, operaţiunile sunt aprobate de către  BVB, pe baza confirmării primite de la Depozitarul Central, prin semnăturile olografe ale reprezentanţilor autorizaţi ai celor două instituţii, precum şi a reprezentanţilor autorizaţi ai participanţilor la sistemul bursier, care iniţiază acest tip de operaţiune“, spun într-un comunicat Grigore Chiş, directorul general al SSFI Broker şi Mihai Buliga, preşedintele CA al firmei. 

Depozitarul Central, instituţia din cadrul Grupului BVB  care se ocupă cu operaţiunile post – tranzacţionare, acoperise încă din noiembrie, cu 500.000 de euro (jumătate din Fondul de Garantare pe care îl gestionează), pierderile înregistrate de unii investitori în produse structurate, clienţi ai casei de brokeraj Harinvest, înainte ca aceasta să execute conturile perdanţilor.

SSIF Harinvest este suspendată pentru o perioadă de 90 de zile, în urma controlului desfăşurat de ASF la societate în perioada 15-27 noiembrie 2013.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a identificat o serie de „aspecte de natură penală” la firma de brokeraj (SSIF) Harinvest din Râmnicu Vâlcea, pe care le-a sesizat „organelor de cercetare penală”, în urma unui control în care a identificat şi „nereguli în relaţia client-intermediar”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...