CBRE: Dezvoltatorii ar putea începe construcţia parcurilor industriale amânate de câţiva ani

Dezvoltatorii ar putea începe construcţia parcurilor industriale amânate de câţiva ani, pe fondul stabilităţii economice şi politice, în prezent proiecte de 70.000 metri pătraţi fiind în stadiu de planificare din cauza dificultăţilor obţinerii finanţărilor, potrivit CBRE România.
Economica.net - mar, 05 mart. 2013, 13:03
CBRE: Dezvoltatorii ar putea începe construcţia parcurilor industriale amânate de câţiva ani

„Sectorul industrial a înregistrat anul trecut o majorare a cifrei de afaceri cu 3,1% comparativ cu 2011 şi a reprezentat un sfert din ponderea totală a PIB-ului României, ceea ce demonstrează un interes tot mai crescut pentru această zonă. Motiv pentru care ne aşteptăm ca anul acesta dezvoltatorii să demareze proiecte de parcuri industriale amânate de câţiva ani, pe fondul unei stabilităţi economice şi politice”, a declarat, într-un comunicat, Marian Orzu, head of industrial department CBRE România.

În opinia sa, anul acesta chiriaşii vor căuta spaţii eficiente şi se vor îndrepta cu precădere către proiectele construite la cerere (build-to-suit), în clădirile optimizate pentru profilul lor de activitate. De altfel, stabilizarea chiriilor îi va face pe chiriaşii din spaţiile mai puţin performante să se îndrepte către cele de clasa A.

Proiectele logistice şi industriale din provincie, cu data de finalizare în 2013 şi 2014, totalizează 144.000 metri pătraţi, la care se adaugă 70.000 mp spaţii aflate doar în stadiu de planificare din cauza dificultăţii obţinerii finanţării, potrivit CBRE România.

În 2012, stocul de spaţii industriale din zona Bucureştiului a crescut cu 2%, ajungând astfel la un total de 980.000 metri pătraţi, iar activitatea totală de închiriere s-a majorat cu 40% în semestrul doi al anului trecut faţă de primul semestru, potrivit unui raport privind piaţa industrială din România.

Cererea de spaţii industriale a crescut în semestrul doi cu 24% faţă de primul semestru al lui 2012, iar cele mai multe tranzacţii s-au încheiat anul trecut în zona Capitalei, reprezentând aproape 35% din totalul cererii.

În al doilea semestru al anului 2012, Bucureştiul a înregistrat tranzacţii în valoare de 38.000 mp, în timp ce în provincie 32.000 mp de spaţii industriale au fost tranzacţionaţi. Suplimentar, 24.000 mp au reprezentat tranzacţii direct între proprietari şi chiriaşi. Activitatea totală de închiriere a constat în 22 de tranzacţii cu o suprafaţă cumulată de circa 89.000 mp, cea medie fiind de 4.000 mp. Cea mai mare tranzacţie din a doua parte a anului trecut a fost închirierea de către Profi a 15.000 mp în Log Center Ploieşti, urmată de cea a companiei Faurecia, care a închiriat 14.000 mp pe platforma Dacia Piteşti. Alte tranzacţii de mari dimensiuni au fost şi cea a KLG Europe Logistics, care a preluat 7.500 mp în Olympian Park Timişoara, şi a Meitav, care a închiriat 6.000 mp în Pantelimon Logistic Center.

Regiunile care au atras cele mai multe investiţii în sectorul industrial în semestrul doi din 2012 au fost Bucureşti, cu o pondere de 44%, Ploieşti cu 19%, Piteşti cu 16%, Timişoara (15%), Râmnicu Vâlcea (5%), Arad (3%) şi Constanţa (1%).

Prin extinderea parcului industrial Bucharest West pentru operatorul logistic DSV au fost livraţi în zona Bucureştiului 20.000 mp de spaţii industriale.

Randamentul prime s-a menţinut constant în toată zona Europei Centrale şi de Est, cu excepţia Budapestei, unde a crescut. În această regiune, chiria fluctuează între 4,10 euro/mp/ lună (Bucureşti) şi 4,50 euro/mp/lună (Budapesta). La nivel local, chiria nu a înregistrat modificări considerabile, în funcţie de suprafaţa închiriată aceasta a oscilat între un minim de 3,75 euro/mp/lună şi un maxim de 4 euro/mp/lună. De asemenea, randamentul prime din România s-a menţinut la acelaşi nivel ca semestrul precedent, de 10,25%.

Operatorii logistici au fost cei mai activi pe piaţa locală, investind atât în optimizarea infrastructurii interne, cât şi în extinderea capacităţii de depozitare. Pentru indeplinirea viitoarelor planuri de dezvoltare, aceştia s-au orientat către judeţe precum Ilfov, Brăila, Argeş, Giurgiu, Vrancea şi Arad.

Te-ar mai putea interesa și
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii au capacitatea de a ajunge în centrul ţării persane cu armele lor, a......
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...