Statul român este client fidel al Astra: Care sunt marile companii asigurate

Statul român, prin companiile pe care le deţine, este un client fidel al Astra Asigurări. Compania patronată de Adamescu aproape că deţine monopolul pe segmentul poliţelor din domeniul aeronautic şi aviatic.
Economica.net - lun, 24 feb. 2014, 22:04
Statul român este client fidel al Astra: Care sunt marile companii asigurate

Compania de asigurări Astra, cele mai mare asigurător din ţară, a intrat în procedura de redresare financiară prin administrare specială, după o decizie a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Un raport al reglementatorului a relevat mai multe probleme la Astra, printre care se numără şi faptul că nu au fost achitate 40.000 de dosare de daună.

De-a lungul timpului, statul a încheiat numeroase poliţe de asigurare cu Astra, beneficiarii fiind în special firmele din domeniul aeronautic şi aviatic.

Astra asigură flota Tarom începând cu anul 2007, fără întrerupere. Compania a câştigat anul trecut licitaţia pentru achiziţia de servicii de asigurare CASCO pentru cele 24 de aeronave civile ale Tarom şi piese de schimb şi de asigurare de răspundere faţă de pasageri, bagaje, marfă, poşta şi terţi pentru perioada 1 septembrie 2013 – 30 august 2014. Tarom plăteşte 2,3 milioane de dolari pentru poliţa de asigurare.

Tot în domeniul aviaţiei civile, Astra mai asigură şi Aeroporturile Otopeni şi Băneasa, deţinute de stat, care au plătit 250 de mii de euro pentru poliţa de răspundere civilă, precum şi aeroportul din Timişoara şi pe cel din Constanţa, Romaero şi Autoritatea Aeronautica Civilă Română.

ROMATSA, compania de stat care se ocupă cu managementul şi controlul traficului aerian, recent implicată în scadalul prăbuşirii avionului din Apuseni, are încheiată cu Astra o poliţă în valoare de 357.000 de euro.

Potrivit Astra, „compania a plătit cele mai mari daune din piaţa de asigurări aviatice din ţara noastră. Este vorba despre cea mai mare daună platită vreodată în România, pentru incidentul în care a fost implicată, în anul 1991, aeronava prezidenţială (33 de milioane de dolari) care aparţinea ROMAVIA. De asemenea, a plătit 10 milioane de dolari pentru o aeronava TAROM ca urmare a incidentului aviatic de pe Aeroportul Henri Coandă Otopeni din decembrie 2007, iar în aprilie 2008, Astra Asigurări a plătit 4,2 milioane de dolari pentru o aeronava ROMAVIA”.

Astra a mai câştigat în mai anul trecut o licitaţie pentru asigurarea unei flote de 607 autovehicule aparţinând Poştei Române. Contractul, în valoarea de 564.000 lei fără TVA este valabil pe un an (125.000 de euro).

Regia Autonomă de Transport Bucureşti şi-a asigurat o parte a flotei la Astra în schimbul a plătit 312.000 lei (70.000 de euro). Suma reprezintă contravalorea poliţelor RCA aferente celor 866 de tramvaie si troleibuze din dotare. Contractul a fost atribuit prin negociere in data de 28 iunie 2013 şi este valabil un an.

Compania de stat care se ocupă cu administrarea pădurilor, Romsilva, a încheiat cu Astra 10 contracte în valoare de peste 80.000 de euro.

Astra a asigurat firma de construcţii Romstrade, deţinută de Nelu Iordache, şi aflată în insolvenţă în acest moment. Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi cere ca Astra să plătească daune de 100 de milioane de lei, după ce Romstrade nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. Suma de mai sus face obiectul unui litigiu în instanţă.

Compania lui Adamescu a asigurat şi directorii companiei Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflată în insolvenţă, pentru răspundere profesională. Administratrul judiciar al Oltchim spune că Astra datorează bani companiei, 10 milioane de euro, pentru neregulile cauzate de managementul defectuos.

Potrivit ASF, toate poliţele de asigurare emise de Astra rămân valabile până la expirare, şi compania este obligată să le achite.

Liderul pieţei româneşti de asigurări, Astra Asigurări a avut în primul semestru din 2013 venituri din prime de 601,7 milioane de lei, în creştere cu 16% faţă de rezultatul consemnat în perioada similară din 2012.
Astra Asigurări a fost înfiinţată în anul 1991 şi are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Astra Asigurări are două sucursale în afara teritoriului României, în Ungaria (deschisă la finalul anului 2010) şi în Slovacia (operaţională din decembrie 2012).

Te-ar mai putea interesa și
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image și MidEuropa, fondul de investiții ce......
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...