Ce pariuri de investiţii de la începutul anului mai sunt câştigătoare, încă. Şi ce forţe vor domina pieţele

Puţine investiţii făcute la începutul anului mai aduc profit în prezent. Prăbuşirea pieţelor din ultima perioadă a scos în evidenţă activele şi instrumentele ale căror încă randamente pe 2014 rezistă încă pe plus. Business Insider citează rezultatele analizelor Deutsche Bank, ca şi factorii care vor determina evoluţia pieţelor până la sfârşitul anului.
Economica.net - Dum, 19 oct. 2014, 21:01
Ce pariuri de investiţii de la începutul anului mai sunt câştigătoare, încă. Şi ce forţe vor domina pieţele

Degringolada de joi de pe pieţele lumii nu a putut afecta semnificativ randamentul pozitiv al indicilor reprezentativi ai burselor din India, China şi Brazilia. În ajun, India Nifty avusese o creştere de 26 % pe 2014, urmat de Shanghai Composite cu 16% şi de Brazil Bovespa cu 9%, potrivit datelor citate de Business Insider dintr-un raport Deutsche Bank.

Acţiunile chineze erau, miercuri, la maximul ultimelor 20 de luni, în ciuda grijilor privind diminuarea creşterii economice, ca şi a protestelor din Hong Kong. În schimb, indicii din Frankfurt (DAX) şi Tokyo (Nikkei) au pierdut tot ce câştigaseră pe parcursul anului.

Totodată, dintre toate mărfurile care sunt şi ţinte de investiţii, prin instrumente derivate, doar aurul mai este în câştig în 2014, cu 3%. Economiile lumii nu demonstrează încă o relansare sănătoasă şi preţurile petrolului sunt în scădere cu 24% (tipul Brent). Petrolul nu este cerut la fel de mult pe cât s-ar cuveni în nişte economii în creştere şi, în plus, oferta este prea mare.

Dintre pariurile valutare, cel pe dolar este încă profitabil, cu 6% pe tot anul 2014. Euro este la aproape de minimul ultimilor doi ani.

O situaţie specială o au titlurile de stat ale guvernelor din Spania, Irlanda, Italia şi Grecia, ale căror preţuri au crescut cu 13, 12 şi 9% în 2014. Acestea sunt însă vedetele crizei datoriilor suverane care a zdruncinat încrederea în moneda europeană.

Cauze

Nu este criză şi de riscuri. Sunt suficient de multe cauze ale marii volatilităţi de pe pieţele lumii şi care vor continua să le influenţeze pe acestea din urmă – notează editorialistul Business Insider, în prezentarea celor mai importante motoare ale comportamentului pieţelor, pentru restul anului, aşa cum au fost ele identificate de Deutsche Bank:

1. Oprirea pompei de lichidităţi QE (quantitative easing) a Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA) este iminentă, dar acesta nu se va grăbi să crească rata de dobândă de refinanţare, acum aproape zero. Creşterea costului finanţării afectează şi volumul cumpărărilor la burse.

2. Analiştii Deutsche Bank încă mai cred că vânzările masive de active (acţiuni mai ales) vor fi absorbite de piaţă.

3. Activele de pe pieţele emergente sunt vulnerabile ca urmare a opririi operaţiunilor QE, ieşirile de capital urmând să crească.

4. Totuşi, nu va exista o criză a economiilor emergente, datele fundamentale fiind mai solide decât erau în 1997, când o asemenea criză s-a produs.

5. Europa va scăpa de riscul deflaţiei, dar nici riscurile inflaţioniste (care ar fi semne de creştere economică) nu vor spori.

6. Banca Centrală Europeană va anunţa că a pornit propria QE, în circa şase luni.

7. Europa nu va repeta experienţa japoneză a unei secvenţe fără sfârşit de deflaţie şi creştere redusă.

8. Preţurile mărfurilor, mai ales al epetrolului scad din cauza ofertei sporite.

9. După alegerile de la jumătatea mandatului în SUA, bursele şi-ar putea relua creşterea.

10. Brazilia de după alegerile prezidenţiale va avea de rezolvat propriile provocări.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...