Ce putea să facă CFR Călători de banii pe călătoriile gratuite ale studenţilor: cumpăra 8 trenuri noi sau repara 94 de locomotive electrice

Călătoriile gratuite pentru studenţi ar putea însemna în 2017 un efort bugetar de 180 de milioane de lei (40 de milioane de euro). Cu aceşti bani, CFR Călători putea cumpăra, în schimb, opt trenuri noi sau repara 94 de locomotive electrice, conform calculelor ECONOMICA.NET.
Economica.net - joi, 02 mart. 2017, 22:01
Ce putea să facă CFR Călători de banii pe călătoriile gratuite ale studenţilor: cumpăra 8 trenuri noi sau repara 94 de locomotive electrice

În perioada 1 – 20 februarie 2017, în baza HG 42/2017 au fost emise studenţilor peste 240.000 de bilete gratuite şi un număr de peste 3.000 abonamente lunare. Valoarea de decont a acestor călătorii este de peste 10,8 milioane lei, au spus reprezentanţii CFR Călători. 

Practic, datorită gratuităţii, CFR Călători înregistrează un trafic dublu de studenţi faţă de anul trecut, când în perioada 1-19 februarie 2016, studenților le-au fost emise peste 132.000 bilete cu reducere și doar 250 abonamente.

Introducerea călătoriilor gratuite pentru studenţi cu trenurile CFR Călători a generat însă un cost pentru bugetul statului în medie de circa 540.000 lei/zi. Pentru întreg anul, costul ar ajunge la 180 de milioane de lei (40 de milioane de euro), la un calcul grosier.

În schimbul gratuităţii pentru studenţi, statul putea aloca aceşti bani pentru investiţii la CFR Călători, având în vedere că această companie îşi poate asigura din fondurile proprii doar 20% din necesarul de investiţii.

Spre exemplu, 260 de locomotive din parcul de 358 de locomotive electrice al CFR Călători, adică 80%, necesită reparaţii ce costă în jur de 500 de milioane de lei, după cum a explicat şeful companiei într-un interviu pentru Agerpres. Rezultă că, în medie, costul reparării unei locomotive electrice ar fi de 1,92 milioane de lei. Din cele 180 de milioane de lei ar putea fi reparate astfel 94 de locomotive electrice.

De asemenea, compania aşteaptă bani de la buget pentru a putea cumpăra trenuri noi, după ce nu a mai făcut o astfel de achiziţie de ani de zile.

Cele 40 de milioane de euro estimate pentru decontarea biletelor gratuite puteau fi utilizate pentru achiziţia a opt trenuri noi, la un cost mediu de 5 milioane de euro. La acest preţ era scos la vânzare de exemplu trenul craiovenilor de la Softronic, Hyperion (foto). De asemenea, oficialii Alstom România spuneau la rândul lor că preţul unui vagon de tren nou variază între 1,3-1,5 milioane de euro la licitaţiile din Europa.

Pe de altă parte, suma ce ar putea fi decontată în 2017 pentru călătoriile gratuite este de aproape trei ori mai mare faţă de cât cea încasată de CFR Călători din vânzarea biletelor/ abonamentelor pentru elevi/studenți, în perioada ianuarie – decembrie 2016, de 62,5 milioane de lei.

Reprezentanţii CFR Călători au precizat însă că banii din decontări nu vor putea fi utilizaţi pentru investiţii, inclusiv achiziţii de material rulant. Şi asta din cauză că, potrivit legislaţiei, aceşti bani sunt utilizaţi strict pentru cheltuielile realizate cu pachetul minim de servicii contractat prin Ministerul Transporturilor.

Rutele unde călătorii merg în picioare, în weekend

Gratuitatea pentru studenţi a făcut ca în perioada 1–20 februarie gradul de ocupare a trenurilor, la clasa a 2-a, să crească în medie cu 20%.

Pe unele rute, în weekend se ajunge însă la un grad de ocupare de peste 100%, adică unii călători circulă în picioare.

„În unele zile (de exemplu în weekenduri), la anumite trenuri (dinspre București către Valea Prahovei, Brașov, Constanța, Craiova, Cluj, Iaşi, Buzău, Timişoara și retur etc, unde este afluenţă mai mare de călători), gradul de ocupare este şi de peste 100% (cu emiterea de bilete „fără loc”, în limita maximă admisă pe vagon)”, au spus reprezentanţii CFR Călători.

Potrivit lor, compania ia toate măsurile pentru a acoperi solicitările de transport ale pasagerilor. În perioada 1 – 20 februarie a.c., capacitatea de transport a fost suplimentată în fiecare zi de weekend (vineri, sâmbătă, duminică), cu un număr de la 30 până la 80 vagoane.

Plângeri pentru atitudini antisociale, fumat în toalete şi mizerie

Introducerea gratuităţii pentru studenţi are însă şi efecte mai puţin dorite. Potrivit oficialilor CFR Călători, au fost înregistrate mai multe plângeri.

„Pe diferite canale de comunicare (reţea de socializare, serviciul de Relaţii cu publicul etc) ne-au fost semnalate atitudini antisociale faţă de ceilalţi pasageri, față de personalul feroviar din tren și de la casele de bilete, şi nu în ultimul rând faţă de bunul public (pungi, coji de portocale, cutii de pizza, pet-uri, cutii de bomboane rămase în tren după călătorie; fumatul în toalete)”, au menţionat reprezentanţii companiei.

De asemenea, sunt neînțelegeri în ceea ce priveşte modalitatea de eliberare (necesitatea de a solicita biletul gratuit de casa de bilete din gară sau agenţie) şi actele necesare pentru eliberarea biletului gratuit.

„Un alt neajuns este aglomeraţia din trenuri şi de la casele de bilete în marile gări din localităţile cu centre universitare, din zilele cu vârf de trafic (weekend), cu toate că sunt utilizate la capacitate maximă casele de bilete și personalul propriu. În acest context, există chiar situaţii neplăcute în care posesorii plătitori de abonamente rămân fără locuri”, au mai spus oficialii CFR Călători.

Aceştia au adăugat că în perioada următoare vor face o analiză mai detaliată privind impactul implementării gratuităţii pentru studenţi.

Te-ar mai putea interesa și
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. HORNBACH își consolidează eforturile tehnologice prin lansarea unui IT HUB......
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...