Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna lansării Mecanismului de salvare europeană

Banca Naţională este suspectată că a a intervenit pe piaţă luni şi, de aceea, leul ar fi reuşit uşoare aprecieri, arătate de primele cursuri afişate în această săptămână de BNR. Aceste zile ar trebui să facă istorie (europeană). Aurul nu poate trece de 1.800 de dolari / uncie pe marile pieţe.  Bursele europene scad, neîncrezătoare în întîlnirea miniştrilor de finanţe europeni.
Adrian N. Ionescu - lun, 08 oct. 2012, 12:23
Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna lansării Mecanismului de salvare europeană

Mediile BNR de luni s-au oprit la 4,5646 lei/euro şi 3,5203 lei/dolar.

După ce, de dimineaţă, leul se cota până la 4,5770 lei/euro, s-a apreciat puternic până la 4,573 lei/euro, apoi la 4,5728 unităţi. Cu 15 minute înainte ca BNR să anunţe cursul oficial ( ora 13:00), leul se tranzacţiona pe piaţa interbancară la 4,5756/euro.

S-a verificat scenariul de săptămâna trecută al analiştilor BT Securities, că „un ultim val de depreciere a leului, până la 4,7 lei / euro, va fi verificat în şedinţele următoare la zona de rezistenţă 4,52 – 4,54 lei / euro“.

Scenariul privind deprecierea leului în faţa monedei unice, cotat ca preferat în analiza noastră, a fost validat odată ce raportul EUR/RON a învins intervalul de rezistenţă 4,52 – 4,54“, scrie Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities în raportul de luni dis de dimineaţă.

Aşa cum se cuvine, rezistenţa la depreciere, odată învinsă, se transformă în suport pentru depreciere. Dan Rusu a identificat coerct şi pragul de 4,57, în care s-a oprit deprecierea de azi. Apoi, „ţinta cea mai apropiată rămâne la 4,7 lei / euro, deşi e posibil să fie atins abia în prima parte a anului viitor“.

Vedeţi estimările pentru EUR/USD în raportul BT Securities. (v. cap. DIDACTICE, pentru explicaţii).

 

Aurul

Preţul auruklui a căzut lovit în apropierea maximului de la 1.800 dolari / uncie, din noiembrie anul trecut şi februarie 2012. O uncie de aur are 31,1034 grame.

„Cel mai probabil acest nivel va fi testat în următoarele săptămâni, iar apoi piaţa va înregistra deprecieri pe termen scurt până în mijlocul intervalului de variaţie: 1560-1800 dolari“, estimează analiştii cealaltă mare casă de brokeraj clujeană, SSIF Broker.

Aprecierea dolarului faţă de euro, în circumstanţele euro- mitingului miniştrilor de finanţe, a slăbit piaţa aurului, atrăgând resursele disponibile de aici. Lingoul cu livrare imediată era luni la 1.769 dolari / uncie.

 

Bursele

„Miniştrii de finanţe ai Zonei Euro vor lansa astăzi (luni, n.r.) Fondul lor pemanent de salvare a euro prin achiziţii de obligaţiuni guvernamentale“, erau siguri analiştii de la Reuters. Mecanismul de Stabilitate Europeană nu impersiona deloc pieţele europene, mai îngrijorate de deteriorarea persepctivelor economiilor asiatice.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), BET Fi, îşi conserva la limită câştigurile verii, în ciuda scăderii de complezenţă pentru agitaţia europeană.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru că face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), unekle dintre puţinele titluri de la BVB căutate de străini.

Suportul preconizat la 23,300 nu a relansat piaţa, însă a reuşit să o stabilizeze, în cadrul unei configuraţii ce ar putea fi de acumulare (cu conotaţii pozitive)“, scrie analistul clujean Dan Rusu.

Pe termen scurt însă stagnarea din ultimele săptămâni ne lasă în incertitudine.

Corecţia preţurilor din septembrie „este posibil să se fi încheiat aici, dar la fel de bine ar putea să se extindă spre limita inferioara a zonei de suport de la 22.700. Semnalul favorabil care ar pune capăt indeciziei este o penetrare a rezistenţei de la 23,600 de puncte. “, estimează analistul de la BT Securities.

Scenariul pozitiv este în continuare cel favorit al lui Dan Rusu :

Semnalul favorabil care ar pune capăt indeciziei este o penetrare a rezistenţei de la 23.600. Acest lucru ar trebui să marcheze, in opinia noastra, reluarea tendinţei de creştere spre noi extreme locale (25.800)“.

ECONOMICA.NET vă invită să consultaţi şi celelalte detalii privind perspectivele celor mai mari burse ale lumii, ca şi a celor mai importante companii de la acestea şi de la BVB atât în raportul BT Securities cât şi în raportul analiştilor de la SSIF Broker Cluj Napoca.

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...