Ce se va alege de Dacia? Renault face încă o fabrică în Africa

Renault face a doua fabrică în Africa, în Algeria, după ce ieri a deschis prima unitate, în Maroc. Dacă în Maroc este sigur că va face Dacii low-cost, este posibil ca şi fabrica din Algeria să producă maşini ieftine, mai ales că producţia e destinată iniţial preponderent pieţei locale.
Mihai Nicuţ - sâm, 11 feb. 2012, 07:16

După uzina de la Tanger, din Maroc, producătorul francez de automobile Renault va deschide o nouă fabrică pe continentul african, în Algeria, potrivit presei de limbă arabă. Fabrica va fi construită la Jijel, localitate situată la 315 km est de Alger, pe coasta Mării Mediterane.

Înţelegerea dintre guvernul algerian şi Renault referitoare la construcţia uzinei va fi cel mai probabil oficializată la data de 5 iulie, atunci când Algeria, fostă colonie franceză, îşi aniversează 50 de ani de independenţă. Discuţii despre investiţia Renault în Algeria se poartă de mai multe luni, însuşi fostul premier al Franţei, Jean-Pierre Raffarin având convorbiri cu oficialii algerieni în cursul unei vizite de la începutul acestei luni. Raffarin a primit un mandat foarte clar de la preşedintele Sarkozy, de întărire a relaţiilor economice bilaterale franco-algeriene.

A fost deja semnat un memorandum referitor la construcţia fabricii, iar Renault a ales deja patru-cinci companii locale care să se ocupe de construcţia fabricii, negocierile cu aceştia fiind în curs, potrivit unui anunţ al ministrului algerian al Economiei.

Renault va avea o participaţie de 49% în noua companie. Restul va fi deţinut de compania naţională de producţie de automobile din Algeria (16%), şi de un fond suveran de investiţii (35%). O delegaţie a Renault a vizitat deja locul unde va fi constrută fabrica.

Renault s-a angajat la o producţie de 75.000 de maşini pe an, urmând ca, pe termen mediu, producţia să ajungă la 150.000 de maşini pe an, cu un grad de integrare locală de 20-40%. Prima piaţă ţintită este chiar cea algeriană, dat fiind că importurile de maşini s-au ridicat la 4,8 miliarde de dolari în 2011. Algeria a importat 390.000 de vehicule în 2011, o creştere de 36% faţă de anul precedent. Apoi, maşinile „made in Algeria” au ca ţintă zona de liber schimb pan arabă (Greater Arab Free Trade Area-GAFTA), din care fac parte 14 state, din nordul Africii şi Peninsula Arabia.

Renault a inaugurat zilele trecute fabrica sa de la Tanger, dedicată producţiei de modele low-cost, pe care grupul francez o vrea cea mai eficientă fabrică a grupului, dat fiind că salariile angajaţilor de aici sunt de două ori mai mici decât cele de la Piteşti. La Tanger se va produce iniţial Dacia Lodgy, prima Dacia care nu va fi fabricată în România, iar gama va fi extinsă la trei modele, tot din gama Dacia. Deşi este prea devreme pentru speculaţii, există posibilitatea ca şi la uzina din Algeria să se producă tot maşini ieftine şi, dacă Guvernul algerian nu va solicita expres ca acestea să fie vândute sub un brand naţional propriu, Renault ar putea folosi brandul Dacia pentru maşinile comercializate în zona Africii de Nord. De reţinut că salariul mediu brut în Algeria este de 400 de euro lunar, în care sunt incluse şi contribuţiile, deci producţia unei maşini low-cost pare cea mai potrivită pentru piaţa locală.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...