Ce vrei să ne mai iei, Căline?

Facem un exerciţiu scurt şi îi arătăm domnului Tăriceanu ce vrea el sa impoziteze mai mult şi care ar fi defapt cea mai importantă diferenţă între Germania şi România.
Ionut Tudorica - vin, 07 nov. 2014, 13:39

Scandalos s-a băgat domnul Tăriceanu ieri în campanie: „Ceea ce este insa o problema care trebuie discutata in Romania este ca romanii ar fi foarte fericiti sa traim cu cota unica de 16% si sa avem cheltuieli ca si cand impozitele s-ar colecta in Germania sau in Franta, la nivelul de fiscalitate de acolo. Adica, in momentul in care vad nemultumiri ca nu se fac si mai multe lucrari de infrastructura, atunci trebuie sa ne gandim si la nivelul de impozitare pe care vrem sa il platim„.

Povara fiscală pe forţa de muncă în România, potrivit OECD, este de 45%. În Germania este de 49%. Vi se pare o difereţă mare, domnule Tăriceanu?

Salariul mediu net care îi rămâne germanului DUPĂ impozitarea cu 49% este de 2.000 de euro. La noi ştiţi cât rămâne, în medie? Va zic eu, 380 de euro. Pe care, evident, vi se pare că trebuie să-i impozitaţi mai mult. La taxare suntem la convergenţa cu UE, la venituri mai avem 20 de ani, dacă ei stau pe loc.

Domnule Tăriceanu, suma asta de 380 de euro o plătiţi dumneavoastra numai pe tenisul pe-o lună. Ştiţi cât îi trebuie minimum pe lună unei familii cu un singur copil ca să trăiască la limita decenţei, fără rate la bancă sau chirie? 450 de euro. Au calculat acum trei ani colegii de la EVZ, pentru că statului îi e frică de imaginea africană pe care ar crea-o un astfel de indicator.

Dar dacă familia are şi o rată şi o chirie? Dacă are şi ea cheltuieli neprevăzute? Dacă se îmbolnăveşte cineva? Dacă rămâne unul fără serviciu?

Apropo, ştiţi că din amărâţii ăştia 450 de euro pe familie, circa 20% sunt TVA care se întoarce la stat?

Ce vrei să mai iei Căline?

Vrem autostrăzi, să plătim mai mult? Trebuia ca tu, fost premier, să fi ştiut deja că cheltuielile statului cu investiţiile – ştii, străzi, autostrăzi – au scăzut cu peste 20% anul ăsta. Deci banii pe care ţi-i plătim ţie, Căline, din tot ce câştigăm pe munca noastra şi pe tot ce cumpărăm cu banii noştri nu se duc către autostrăzi.

Se duc către pensii şi salariile bugetarilor, Căline. Peste două treimi din bugetul pe care ţi-am spus deja cum îl alimentăm sunt cheltuieli structurale. Protecţie socială şi funcţionarea statului. Caută soluţii Căline, nu te mai tripa pe biruri. Ai grijă de colectare, că ălora care populează acum camerele de lux de la Rahova nu li s-a luat un sfanţ din prejudiciile stabilite. Ia băieţi educaţi la Garda Financiară şi pune-i să găsească suveici, nu să calce cârciumi în căutare de fripturică şi plan de amenzi. Fă „Elveţia Estului”, că ţărişoarele alea din centrul Europei civilizate se laudă că principala lor atracţie turistică este fiscalitatea.

Fii deştept Căline şi educă-te, că lumea s-a schimbat puţin de când ai fost tu premier.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...