Cea mai aşteptată autostradă din România, în pericol să nu se mai facă. UE ar putea să nu mai finanţeze construcţia Sibiu – Piteşti

Autostrada Sibiu – Piteşti, scoasă la licitaţie pentru construirea secţiunilor de la capete, ar putea să rămână pentru moment doar un vis, în lipsa banilor europeni. Deşi a insistat ca România să treacă peste Carpaţi cu această şosea, Comisia Europeană ar putea să nu aprobe finanţarea construcţiei. Şi asta pentru că, pe lângă faptul că nu e gata pentru secţiunile din mijloc, studiul de fezabilitate revizuit ar putea să nu primească notă de trecere de la JASPERS, consultantul Bruxelles-ului.
Economica.net - Dum, 27 aug. 2017, 21:14
Cea mai aşteptată autostradă din România, în pericol să nu se mai facă. UE ar putea să nu mai finanţeze construcţia Sibiu – Piteşti

Comisia Europeană insistă pentru ca România să realizeze autostrada Sibiu – Piteşti, segmentul lipsă al Coridorului pan-european Rin – Dunăre.

„Încă de la începutul negocierilor cu privire la programul de Infrastructură Mare, Autostrada Sibiu – Piteşti a fost identificată ca fiind elementul lipsă al coridorului TEN-T Rin – Dunăre. Aşadar această autostradă reprezintă cea mai mare prioritate de investiţii”, a declarat în iunie pentru HotNews comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

O lună mai târziu, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos la licitaţie pentru proiectare şi execuţie capetele autostrăzii Sibiu – Piteşti, respectiv Sibiu-Boiţa şi Piteşti-Curtea de Argeş.

Semnarea contractelor pentru cele două secţiuni de autostradă este însă condiţionată de aprobarea finanţării de 85% prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Comisia Europeană urmează să decidă asupra finanţării proiectului în baza cererii de finanţare pe care o pregăteşte Ministerul Transporturilor. În decizia sa, Comisia Europeană va ţine cont şi de evaluarea JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), un parteneriat de asistenţă tehnică între trei membri (Comisia Europeană, BEI şi BERD).

În decembrie 2015, experţii JASPERS constatau însă că revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru Piteşti – Sibiu este de o calitate îndoielnică. Iar fără susţinerea JASPERS, un stat nu are şanse să primească finanţare europeană nerambursabilă de la Comisia Europeană.

Românii de la JASPERS care decid soarta celei mai aşteptate autostrăzi

În raportul preliminar din 23 decembrie 2015, reprezentanţii JASPERS nu confirmau caracterul adecvat al documentelor de susținere a unei cereri de finanțare de succes și recomandau revizuirea detaliată a studiului alternativelor de traseu.

Raportul respectiv este semnat de cinci experţi JASPERS, dintre care trei sunt români: Alexandra Stan, Andreea Răducu, Angela Filipaş, alături de Marian Purtz şi Jean Valsesia.

Ulterior recomandărilor JASPERS, în ianuarie 2016, Alin Goga, fost angajat al CNAIR, şi Cătălin Drulă, pe atunci consilier al fostului premier Dacian Cioloş, au propus studierea variantelor de traseu 6, respectiv 7. Pentru că cele două variante de traseu traversează zone cu alunecări istorice, studierea lor nu a făcut decât să producă întârzieri suplimentare, susţin surse apropiate situaţiei.

„Referitor la alternativa de traseu 7 – aceasta este o variantă care afectează numai 15km din întreg traseul Sibiu-Pitești, rspectiv o rută directă de la Boișoara către Câineni.  În urma unei evaluări multi-criteriale făcute de consultantul de specialitate, varianta originală care iese în Valea Oltului la Racovița a rămas preferabilă (dar cu un foarte mic avantaj, scor 93,5 pct față de 90 pct). Această evaluare a mai multor alternative majore de traseu a fost parte din caietul de sarcini pentru realizarea acestui studiu. Un pas firesc care a durat câteva săptămâni, raportat la cele 25 de luni care au trecut de la semnare până la rezilierea acestui contract”, a declarat Cătălin Drulă, în prezent membru al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.

După mai multe tergiversări, spre finele anului a fost ales traseul final şi unii reprezentanţi din domeniu afirmau atunci că acesta reprezintă cel mai profesionist studiu de fezabilitate pentru o autostradă realizat vreodată în România. Dar pentru că încă nu era finalizat, CNAIR a prelungit termenul contractual până pe 15 august 2017.

Revizuirea studiului de fezabilitate, în ceaţă

În ciuda prelungirii contractului, asocierea Spea – Tecnic Consulting a înârziat cu livrarea documentaţiei pentru loturile 2 şi 3 ale autostrăzii Sibiu – Piteşti, potrivit declaraţiilor ministrului Transporturilor Răzvan Cuc. Acesta a ameninţat că va rezilia contractul şi că în acest caz CNAIR are un plan de rezervă.

Rămâne de văzut cum şi când va fi revizuit studiul de fezabilitate pentru secţiunile din munţi şi dacă experţii JASPERS vor da notă de trecere pentru ca Uniunea Europeană să finanţeze cea mai aşteptată autostradă din România.

Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei), potrivit unui proiect normativ postat, în iulie, pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Tot în iulie, CNAIR a scos la licitaţie secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Sibiu-Piteşti. Termenele de depunere a ofertelor sunt 17, respectiv 18 octombrie. Rămâne de văzut dacă acestea vor putea fi respectate, având în vedere că pentru secţiunea 1 a fost depusă deja contestaţie.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...