Cea mai mare companie de condimente din lume, prezentă şi în România, se bazează pe inteligenţa artificială pentru a dezvolta noi arome – VIDEO

McCormick & Company Inc, lider mondial pe piaţa de condimente, care în România deţine brandul Kamis, apelează la inteligenţa artificială pentru a dezvolta noi reţete şi arome. Compania intenţionează să lanseze pe piaţă primul său lot de produse asistate de AI la mijlocul acestui an. 
Lidia Neagu - joi, 14 feb. 2019, 19:30

Compania a colaborat cu IBM Research pentru a construi un sistem AI antrenat cu sute de milioane de date adunate în câteva decenii despre condimente și arome pentru a veni cu noi combinații.

Linia amestecurilor de condimente, numită One, pentru prepararea meselor cu un singur fel de mâncare, include arome precum puiul toscan, cârnaţii de New Orleans și bourbonul de porc.

Hamed Faridi, directorul în cadrul companiei, a declarat pentru CNN Business că utilizarea AI reduce timpul de dezvoltare a produselor și că intenționează să utilizeze tehnologia pentru a ajuta la dezvoltarea tuturor produselor noi până la sfârșitul anului 2021.

Aceasta nu este prima dată când AI a fost folosită pentru a îmbunătăți alimentele. Dar abia acum începe să devină o afacere serioasă. Producătorul de bere Carlsberg, de exemplu, utilizează senzori și machine learning pentru a prezice ce gust va avea berea.

În cazul companiei McCormick, sistemul AI a fost instruit pe baza datelor despre ingrendientele brute, formulele de condimente, vânzările, previziunile privind tendințele pieţei și testele consumatorilor. Acesta poate sugera formule (cum ar fi pentru un nou tip de condimente) pe care le prezice pentru a avea succes.

Faridi a spus că dezvoltatorii companiei, majoritatea dintre aceștia sunt oameni de știință alimentari, chimiști, ingineri chimici, nutriționiști sau bucătari prin formare, creează de obicei un produs nou, începând cu o rețetă de bază (de exemplu, sosul sau muștarul) formula de semințe la care adaugă diverse ingrediente. Întregul proces poate dura de la două săptămâni la șase luni.

Faridi a adăugat că utilizarea AI poate reduce timpul necesar pentru a crea un nou produs cu 70%.

AI nu numai că accesează baza de date existentă a formulelor de mirodenii și a condimentelor brute, ci integrează și datele de vânzări și de marketing, permițând companiei să-și adapteze rețetele la anumite regiuni demografice ale clienților.

Deoarece obținerea rapidă a produselor pe piață poate fi o problemă pentru toate tipurile de companii mari orientate către consumatori, această mișcare are sens pentru Erin Lash, analist la Morningstar, care se ocupă de industria alimentară și de îngrijire personală.

„Cred că un număr de firme caută modalități de a aborda acest lucru și de a uşura propriul ciclu de inovare”, a spus ea.

Cu AI, dezvoltatorul de rețete încă identifică o formulă de semințe pentru a începe și poate stabili câțiva parametri pentru ingrediente care nu ar trebui înlocuite într-o rețetă. Sistemul va sugera formule noi, pe care dezvoltatorii de produse McCormick le pot rafina și gusta, apoi se pot trimite pentru testarea consumatorilor (și, eventual, se vor transforma în produse reale). Sistemul se îmbunătățește, de asemenea, în timp, cu feedback-ul obținut de la dezvoltatori, potrivit lui Faridi.

Până în prezent, AI a dus la unele combinații de arome pe care oamenii nu le-ar putea lua în considerare din cauza prejudecăților culturale cu privire la ce înseamnă un gust bun, a declarat Richard Goodwin, cercetător principal la IBM.
De exemplu, un dezvoltator lucra la o rețetă pentru condimentele de pizza, iar AI a sugerat adăugarea de chimen. Deși este în afara normei pentru condimentele de pizza, ea a încercat-o, iar rezultatul a fost un succes.

În România, McCormick deţine compania Kamis pe care a achiziţionat-o în 2011 şi care este în prezent unul din primii doi distribuitori de condimente la nivel naţional. 

Compania americană a fost fondată în 1889 și este în prezent lider global pe piaţa condimentelor, cu activităti de producție, comercializare și distribuție de condimente, specialităti şi arome pentru întreaga industrie alimentară. Cu peste 11.000 de angajaţi în întreaga lume, compania a avut în 2017 vânzări de 4,8 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...