Cea mai mare fabrică de gips-carton din România a fost inaugurată la Turceni

Cea mai mare fabrică de gips-carton din România a fost inaugurată joi, în oraşul Turceni, fiind prima din ţară care foloseşte gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică, investiţia realizată ridicându-se la o valoare de 50 de milioane de euro.
Economica.net - mie, 07 oct. 2015, 15:37
Cea mai mare fabrică de gips-carton din România a fost inaugurată la Turceni

Lucrările la noua fabrică au început în urmă cu un an şi jumătate, iar suprafaţa pe care a fost realizată investiţia este de 32 de hectare.

Unitatea de producţie din Turceni are rol strategic atât pentru compania Siniat România, care acoperă 10 pieţe din Europa de Sud-Est, cât şi pentru mediul economic din judeţul Gorj, la noua fabrică fiind angajate peste 80 de persoane din oraş şi din localităţile învecinate.

‘Această fabrică înseamnă venituri la bugetul local, dar şi un lucru foarte bun pentru mediu, pentru că materia primă pe care o folosesc dumnealor reprezintă un deşeu pe care Termocentrala Turceni îl depozita pe terenurile aparţinând oraşului. Am şi încasat un milion de lei pentru autorizaţii şi ce au mai avut de plătit, iar cam 10% din bugetul local îl reprezintă taxele şi impozitele pe care le vor plăti’, a declarat primarul oraşului Turceni, Dumitru Gâlceavă.

Prezent la inaugurarea noii fabrici, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Maricel Popa, a precizat că o astfel de investiţie ar trebui să existe la fiecare termocentrală din România.

‘Este o investiţie foarte mare, una dintre cele mai importante din România. Este o unitate foarte modernă, cu automatizare completă. (…) Ar trebui ca la fiecare termocentrală să fie o astfel de investiţie, cred că este foarte greu, dar ceea ce au realizat aici investitorii este un exemplu. Această dinamică a sectorului de construcţii ne dă speranţe pentru mai departe’, a afirmat Maricel Popa.

Potrivit investitorilor de la Sinia România, parte a grupului belgian Etex, capacitatea anuală de producţie a fabricii de la Turceni este de 27 de milioane de metri pătraţi, cât suprafaţa a peste 1.000 de kilometri de autostradă.

Primul produs fabricat este placa NIDA Standard, singura placă standard de gips-carton din România armată cu fibră de sticlă, iar din 2016 Siniat va produce la Turceni si plăci de gips-carton pentru aplicaţii în medii cu cerinţe speciale, precum umiditate ridicată, rezistenţă la foc şi izolare acustică.

Fabrica Siniat de la Turceni este prima din România care foloseşte gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică. Gipsul obţinut are puritate şi consistenţă ridicate, fiind o materie primă excelentă pentru plăcile de gips-carton. Cu ajutorul echipamentelor speciale, plăcile de gips-carton pot fi reciclate.

‘La noua fabrică, Siniat a creat 82 de locuri de muncă. Noii angajaţi, majoritatea din Turceni şi din zonele învecinate, au fost pregătiţi la fabricile noastre din România, Italia şi Germania. Apreciem în mod deosebit forţa de muncă din România, cu oameni bine instruiţi şi motivaţi. Investim constant în tehnologie şi utilizăm materie primă de foarte bună calitate. Ne dezvoltăm într-un mediu economic stabil, cu potenţial ridicat. Obiectivul nostru este să valorificăm acest potenţial’, a declarat managerul general al Siniat România, Marc-Andre Fritsche.

Totodată, Siniat a investit un milion de euro în construirea unui drum nou care leagă fabrica de drumul naţional, astfel fiind limitat impactul vehiculelor grele de marfă asupra comunităţii locale.

De asemenea, apa folosită în procesul de producţie provine din apa de ploaie adunată de pe acoperişurile fabricii şi din propriile puţuri forate, limitând astfel consumul de resurse din oraşul Turceni.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...