Cei mai mulţi români lucrează în comerţ. Cinci companii fac o treime din afacerile rulate în tot sectorul

Cei mai mulţi români lucrează în comerţ. Peste 400.000 de români lucrează în acest sector, adică 10.9% din totalul forţei de muncă. Sectorul este dominat de cinci companii care realizează o treime din afacerile rulate în acest sector: OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, Kaufland România, Lukoil România, Carrefour România, arată o analiză a ICAP România. 
Economica.net - joi, 21 ian. 2016, 12:19
Cei mai mulţi români lucrează în comerţ. Cinci companii fac o treime din afacerile rulate în tot sectorul

ICAP Romania a analizat raportările companiilor din România din anul fiscal  2014, din perspectiva primelor 10 sectoare din economie care angajează aproape jumătate din forţă de muncă din România. Aceste sectoare sunt: Comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor; Comerţ cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete; Transporturi terestre şi transporturi prin conducte; Construcţii de clădiri; Industria alimentară; Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte; Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor; Activităţi de investigaţii şi protecţie; Lucrări speciale de construcţii; Restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie.

În aceste sectoare economice lucrează 1.88 milioane de angajaţi, în creştere cu 2% faţă de anul 2013. Primele trei sectoare antemenţionate angajează jumătate din forţă de muncă activă în cele 10 sectoare, şi aproape un sfert din forţa de muncă care activează în firmele care au depus raportări pentru anul fiscal 2014.

Cele 10 sectoare menţionate anterior concentrează 48% din forţa de muncă totală din România şi 53% din afacerile rulate de firmele care au făcut raportări pentru 2014, în creştere cu 6.2% faţă de 2013. 

Cei mai mulţi români lucrează în comerţ. Peste 400.000 de români lucrează în acest sector, adică 10.9% din totalul forţei de muncă. Sectorul este dominat de cinci companii care realizează o treime din afacerile rulate în acest sector: OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, Kaufland România, Lukoil România, Carrefour România.

ICAP România a ajuns la concluzia ca sectoarele din care au migrat în ultima perioada segmente importante ale forţei de muncă sunt industria prelucrătoare, agricultură, construcţiile şi învăţământul.

Transferul de forţă de muncă s-a făcut, printre altele, şi către zona antreprenorială, în special către comerţ, însă acest lucru este departe de a fi perceput ca un element cu influenţă pozitivă majoră din cauza unor factori obiectivi. În România activează aproape 200.000 de companii mici şi mijlocii în acest domeniu.

Majoritatea companiilor mici şi medii din România îşi bazează activitatea pe un concept de afaceri cu o valoare adăugată mică – cumpără de la producători şi vând către alte companii, spre deosebire de o abordare bazată pe producţie sau cercetare – domenii care presupun însă un necesar de capital mult mai mare, respectiv de o calificare înaltă.

ICAP România este furnizor de soluţii integrate de afaceri: soluţii de management al riscului de credit, managementul creanţelor, consultanţă în management, soluţii de personal, soluţii de marketing în România, Bulgaria, Grecia, Serbia, Cipru şi Turcia.
ICAP România este parte a ICAP Group, cel mai mare furnizor de Informaţii de Afaceri şi de Consultanţă din Sud-Estul Europei şi partener exclusiv în România, Bulgaria şi Grecia al Dun & Bradstreet (D&B), leader-ul mondial în furnizarea Serviciilor de Credit Risk şi Informaţii de Afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...