Miliardarul Niculae redeschide fabricile şi ţinteşte profituri de zeci de milioane de dolari: „Acum e bine”

Ioan Niculae are acum două fabrici de îngrăşăminte deschide, care funcţionează la capacitate maximă. În următoarele două luni, va mai redeschide încă două. Cu doar patru luni în urmă, omul de afaceri închidea toate cele şase fabrici pe care le deţine şi ameninţa că mută producţia în altă ţară, pentru că statul a adus preţul gazului la un nivel prohibitiv pentru afaceri.
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 22:01
Miliardarul Niculae redeschide fabricile şi ţinteşte profituri de zeci de milioane de dolari:

Omul de afaceri Ioan Niculae redeschide, în noiembrie, combinatul chimic Ga Pro Co Piatra-Neamţ şi, în decembrie, Amurco Bacău, fabrici închise de mai multe luni din cauza conjuncturii nefavorabile de piaţă. Niculae funcţionează acum cu două fabrici, Chemgas Slobozia şi Viromet Victoria. Celelalta două combinate din imperiul InterAgro, Azochim Săvineşti şi Nitroporos Făgăraş, rămân închise. 

Niculae redeschide fabricile pentru că preţul îngrăşămintelor înregistrează un reviriment, fâcând activitatea InterAgro din nou profitabilă. „Ucraina a ieşit de pe piaţa îngrăşămintelor pe bază de amoniac, iar China a pus taxă de export la îngrăşăminte de 110%. Preţurile au urcat, aşa că putem face şi noi profituri rezonabile. Pentru următoarele trei-patru luni, estimăm beneficii de câteva zeci de milioane de dolari”, spune Niculae. Potrivit acestuia, InterAgro achită lunar la Petrom 30 de milioane de euro pentru gaze, în condiţiile în care funcţionează cu doar două combinate.

În iulie, Niculae închidea toate fabricile. “De 40 de ani, de când le-a făcut Ceauşescu, nu s-a mai întâmplat ca o industrie întreagă să nu meargă. Dar au reuşit actualii guvernanţi, care au promis că ajută industria, dar nu au făcut nimic. Au zis că liberalizează total de anul acesta piaţa de gaze, ceea ce Franţa va face de-abia din 2016, dar, chiar şi aşa, nu au făcut-o, au continuat să impună preţuri reglementate. Când ruşii aduc gaze în hub-ul de la Baumgarten cu 230 de dolari, iar Petrom şi Romgaz vând, prin directivă de stat, cu 290 de dolari, înseamnă că, din incompetenţă sau rea intenţie, se doreşte distrugerea industriei chimice româneşti. Nu mai vreau să încep nimic în ţara asta, stau doar cu ce mai avem şi atât”, spunea Niculae, pentru ECONOMICA.NET.

Preţul gazului  contează în proporţie de 80% în costurile unui producător de îngrăşăminte, “Fiecare fabrică activă îmi aduce azi pierderi de 1,5 milioane de dolari, lunar, 9 milioane de dolari, în total”, explica, la acea dată, Niculae.

Preţul prohitiv al gazului s-ar fi suprapus cu o conjunctură defavorabilă pe piaţa îngrăşămintelor, o supraofertă ce generează preţuri mici, astfel încât activitatea este ineficientă, explica, în iulie, omul de afaceri.

Cele şase combinate chimice consumă împreună, atunci când funcţionează toate, circa 3 miliarde de metri cubi, la fel ca toată populaţia României. În domeniul îngrăşămintelor chimice, în afară de Niculae, doar Azomureş mai reprezintă un actor important. Exportul de îngrăşăminte chimice este, an de an, în Top 10 exporturi ale României cu vânzări de sute de milioane de euro.

Trebuie precizat că Ioan Niculae, în ultimii ani, a ameninţat că închide, şi chiar şi-a închis temporar fabricile, în repetate rânduri. De fiecare dată a acuzat statul că nu susţine îndeajuns industria. În vremea Guvernelor Tăriceanu şi Boc 1 şi 2, acesta a fost principalul beneficar al unei legi ce-i oferea gaz la preţ redus de la Romgaz şi este acum acuzat într-un dosar de subminare a economiei naţionale, laolaltă cu alti 40 de foşti angajaţi la Ministerul Economiei, Romgaz şi doi foşti miniştri, Adriean Videanu şi Varujan Vosganian.

Piaţa gazului pentru consumatorii industriali s-a liberalizat, prin egalizarea treptată a preţului intern cu cel de import, potrivit angajamentelor luate în faţa FMI şi UE. În prezent, importurile se fac la un preţ de circa 360 de dolari, în timp ce gazul românesc costă 2900-320  de dolari, fără componenta de transport şi distribuţie. Convergenţa preţului la gazul din intern cu cel de pe pieţele vestice a fost deja atinsă.
Guvernul a decis să lase producătorii şi consumatorii mari să-şi negocieze direct preţul, singurul reper reglementat fiind un preţ de 72 lei/MWh, stabilit drept referinţă pentru producători pentru plata impozitelor. Consumatorii spun însă că acesta ar trebui să fie preţul pe care ar trebui să-l plătească, lucru cu care producătorii nu sunt de acord, şi de aici a apărut un blocaj pe piaţă.

Ioan Niculae este cel mai bogat român din ultimii ani, potrivit Forbes, având o avere estimată de circa 1,1 miliarde de euro. Are afaceri în chimie, agricultură, turism, energie, fotbal şi transporturi maritime. Este al doilea cel mai mare latifundiar al României, cu 55.000 de mii de hectare de teren agricol în exploatare.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...