Cel mai mare datornic la stat, care moşteneşte „creanţa Libia” de la Patriciu, a dispărut de pe lista Fiscului. UPDATED

Firma Oilfield Exploration Business Solutions SA, care la începutul anului era cel mai mare datornic la bugetul de stat, nu mai apare pe ultima listă a companiilor cu datorii la buget, publicată de Fisc. Firma moşteneşte creanţa Libia, un subiect care face obiectul unui nou dosar deschis de procurorii DIICOT.
Mihai Nicuţ - mar, 10 mai 2016, 10:32
Cel mai mare datornic la stat, care moşteneşte

Oilfield Exploration Business Solutions avea, la finalul anului trecut, datorii de 934 de milioane de lei la buget, potrivit listei datornicilor publicate de ANAF. Firma, care la acea vreme era cel mai mare datornic din România, apărea ca fiind în executare silită.
Pe ultima listă a firmelor mari şi mijlocii cu datorii la bugetul de stat, cu restanţele valabile la data de 31 martie, publicată recent de ANAF, numele firmei nu mai apare deloc, ceea ce înseamnă că fie firma nu mai există, fie datoria a fost cumva achitată. Potrivit ultimelor date disponibile însă, firma nu a fost radiată.

ECONOMICA.NET a solicitat Ministerului de Finanţe şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală explicaţii despre absenţa firmei din lista datornicilor, dar, până la ora publicării acestei ştiri, nu am primit încă niciun răspuns.

Cele 934 de milioane de lei reprezintă, la bază, creanţa Libia, unul dintre cele mai vechi dosare din justiţia românească.

În anii 80, Rompetrol, firma de stat la acea vreme prin care statul român derula operaţiuni în străinătate, încheia un acord petrolier pentru dezvoltarea şi exploatare a unui zăcământ de petrol din Libia. Murzuk. În 1992, România a vândut concesiunea companiei spaniole Repsol, iar banii urmau să fie recuperaţi de Rompetrol SA, firmă care a fost ulterior cumpărată de Dinu Patriciu. Omul de afaceri nu a plătit statului decât o tranşă din sumă, iar ulterior, statul român a dat în judecată Rompetrol, pentru a recupera restul. Suma se ridică la 58,5 milioane de dolari.

În 2007, Patriciu a vândut grupul Rompetrol companiei petroliere naţionale kazahe KazMunaiGas. KMG a platit 1,6 miliarde dolari pentru cumpararea a 75% din actiunile grupului Rompetrol, potrivit raportului anual al companiei de stat din Kazahstan, sub ce se vehicula imediat după ce s-a făcut tranzacţia.

În momentul tranzacţiei, Dinu Patriciu a emis o garanţie în favoarea companiei kazahe, care să acopere eventualul prejudiciu care ar putea fi suportat dacă Rompetrol pierdea procesul cu statul în chestiunea creanţei libiene. Patriciu a murit însă în vara lui 2014, iar creanţa libiană nu a fost rezolvată.

În toamna lui 2014, în final justiţia a apus capăt procesului. Firma Rompetrol SA, în solidar cu două persoane fizice, trebuie să plătească statului roman suma de 58.521.056 USD în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii, plus dobânda legală aferentă, calculată de la data 05.01.2001 până la data achitării integrale a debitului.
Statul a calculat însă dobânzi şi penalităţi de trei ori mai mari decât valoarea datoriei. În faţa acestei situaţii, Rompetrol SA şi-a cerut insolvenţa pentru că, potrivit oficialilor kazahi, nu mai putea funcţiona, iar în locul ei a fost creată Oilfield Exploration Business Solutions, tot parte a grupului Rompetrol, cea care ar trebui să plătească statului acum datoria.

Oilfield a contestat în instanţă calculul dobânzilor şi penalităţilor. În luna noiembrie a anului trecut, compania a câştigat un proces cu ANAF, în urma căruia Judecătoria Sectorului 1 a decis că firma este datoare cu 500 de milioane de lei, nu cu aproape 950 milioane de lei, cât calculase ANAF. Fiscul a anunţat atunci că va ataca decizia Judecătoriei Sectorului 1.

Creanţa Libia a intrat din nou în vizorul procurorilor

DIICOT a anunţat că a demarat un nou dosar care vizează privatizarea rafinăriei Petromidia, parte a grupului Rompetrol, conversia datoriilor istorice ale rafină riei în obliagţiuni, care a avut loc în 2003, dar şi creanţa Libia.” La grupul infracţional astfel constituit au aderat ulterior sau l-au sprijinit şi alte persoane care prin exercitarea cu rea credinţă sau defectuoasă a atribuţiilor de serviciu au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost iniţiat şi constituit grupul infracţional respectiv dispariţia creanţelor statului din evidenţa contabilităţii publice(creanţa Libia şi Turkmenistan) (…)” se arată în comunicatul DIICOT.

În acelaşi comunicat se mai arată că DIICOT a impus sechestru asigurător pe bunurile Oilfield, alături de alte companii din grupul Rompetrol.

UPDATE 15.45 Răspunsul ANAF la solicitarea ECONOMICA.net

Din analiza informațiilor cuprinse în lista publicată pe pagina de internet  a Agentiei Naționale de Administrare Fiscala am constatat că societatea  Oilfield Business Solutions SA, CIF 3347498, nu a fost cuprinsă în lista debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante.

Din analiza fiscală a societății am constatat că suma de 921.014.240 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu stabilit prin sentinte civile definitive și irevocabile, a fost operată în contul de „Disponibil din executarea silita a creanțelor stabilite de instanțele penale” deoarece în aceste sentinte nu era menționată natura impozitului stabilit ca prejudiciu.

La generarea automată a listei debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante suma de 921.014.240 lei, nu a fost selectată în cuantumul obligatiilor ce făceau obiectul publicării pe pagina de internet proprie a Agentiei Naționale de Administrare Fiscală, urmare a faptului că nu reprezintă obligație de natura fiscală.

Urmare a verificărilor efectuate și având în vedere pct. 14.3 și pct. 17 din Ordinul 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, societatea Oilfield Business Solutions SA, CIF 3347498 a fost cuprinsă în lista contribuabililor care înregistrează obligaţii fiscale restante la data de 31.03.2016.

Pe lângă procesul cu Oilfield Explorations Business Solutions (fosta Rompetrol SA), statul se mai judecă şi cu moştenitorii omului de afaceri Dinu Patriciu pentru recuperarea prejudiciului. Potrivit România TV, văduva milionarului şi cele două fiice au fost date în judecată de Ministerul Finanţelor Publice, la începutul lunii martie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul politico-economic actual s-ar putea încheia anul acesta. Condiția este......
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii ...
Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi ...