Cel mai mare proces de corupţie din România începe astăzi – Primul termen în Dosarul Microsoft la ÎCCJ

Luni începe cel mai mare proces de corupție din România, Dosarul Microsoft. În fața judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt aşteptaţi Dorin Cocoș, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, care cer să fie judecaţi în libertate, informează romaniatv.net. Rând pe rând, ei au reuşit să scape de arestul preventiv, după ce şi-au recunoscut faptele şi au denunţat procurorilor cum s-a petrecut totul.
Economica.net - lun, 04 mai 2015, 07:25
Cel mai mare proces de corupţie din România începe astăzi - Primul termen în Dosarul Microsoft la ÎCCJ

Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru s-au prezentat, luni, în faţa magistraţilor de la ÎCCJ la primul termen din Dosarul Microsoft, scrie romaniatv.net. Cei patru au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi se află în arest la domiciliu, dar speră ca instanţa să decidă să fie judecaţi în stare de libertate.

Rechizitoriul procurorilor arată că, în perioada 2004 – 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la două persoane (denunţătoare) suma de 7,65 milioane de dolari în anul 2004 şi, respectiv, suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor membri ai Guvernului României şi funcţionari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influenţă asupra acestora, Şerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influenţă asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Cocoş Dorin, persoană cu influenţă asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009, astfel încât să asigure firmelor susţinute de denunţători încheierea şi derularea contractelor de licenţiere Microsoft.

Procurorii susţin că sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care îi aparţine lui Nicolae Dumitru, în baza unor contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive. Ulterior, sumele de bani respective au fost virate în conturi de economii şi investiţii deschise pe numele inculpatului, „nefiind efectuate operaţiuni de disimulare a provenienţei sumelor de bani, a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora”.

Anchetatorii au stabilit că Dorin Cocoş a primit efectiv de la denunţători suma de 9 milioane de euro.

Dorin Cocoş este acuzat că în anul 2009 a pretins de la aceiaşi doi denunţători suma de 9 milioane de euro pentru el, suma de 3.996.360 de euro pentru Gheorghe Ştefan şi suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, „toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern, între care ministrul Udrea Elena Gabriela, în scopul de a asigura firmelor susţinute de denunţători, adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009”.

La rândul său, Gabriel Sandu este acuzat că, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a pretins şi primit în anul 2009, de la aceiaşi denunţători, suma de 2.196.035 euro „pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obţinerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susţinute de denunţători încheierea contractului de închiriere de licenţe Microsoft prin exercitarea influenţei asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcţionari”. Suma de bani a fost transferată, la solicitarea sa, în contul firmei Essim Partners Ltd., pe care o controla prin intermediar, în baza unor contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive.

Gheorghe Ştefan a pretins aproape 4 milioane de euro.

Tot în anul 2009, perioadă în care exercita funcţia de primar al municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al PDL, partid aflat la guvernare, Gheorghe Ştefan, în baza unei înţelegeri prealabile cu Dorin Cocoş, „a pretins şi primit de la cele două persoane denunţătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susţinute de denunţători adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009”. Banii au fost transferaţi în contul firmei DD Land Oil Corporate Ltd, care aparţinea unei persoane din cercul relaţional al inculpatului şi care a acceptat tranzacţionarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ştefan.

Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Nicolae Dumitru, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan.

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia de dezvoltare durabilă a companiei, construită de firma autohtonă......
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...