Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din Capitală: se pun primele hobane la Podul Ciurel FOTO

Marţi au început operaţiunile de instalare a hobanelor la noul pod peste Dâmboviţa, de la Ciurel. Acesta face parte din cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din Capitală, care va conecta Splaiul Independenţei de Autostrada Bucureşti – Piteşti.
Economica.net - mar, 27 iun. 2017, 21:07
Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din Capitală: se pun primele hobane la Podul Ciurel FOTO

FOTO: Ionuţ Tudorică, redactor-şef adjunct Economica.net

Hobanarea trebuia făcută deja de ceva vreme, dar Primăria Capitalei a efectuat marţi cea mai recentă plată, au declarat surse aproapiate situaţiei pentru ECONOMICA.NET.

Asociaţia Pro Infrastructură anunţa pe 14 iunie că la podul hobanat peste Dâmbovița din nodul Splai-Virtuții vor începe în curând operaţiunile de instalare a hobanelor. „Putem vedea deja câteva etape preliminare. Lucrările continuă timid şi în alte zone ale acestui nod rutier”, spuneau reprezentanţii API, care au postat şi imagini de pe şantier (foto mai jos).

Finalizarea Pasajului Ciurel este estimată a se realiza la sfârşitul anului 2017. Acest termen este luat în calcul în condiţiile în care se estimează ca o lună poate dura contractarea lucrărilor de relocare a reţelelor electrice şi trei luni execuţia relocărilor, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Primăriei Bucureşti.

Primăria Capitalei alocă anul acesta 90 de milioane de lei pentru proiectul Penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti-Piteşti. Valoarea totală actualizată a acestui proiect este de 2 miliarde de lei, conform informaţiilor din proiectul de buget al PMB pentru 2017.

„Penetratia Splaiul Independenţei – autostrada Bucureşti-Piteşti” constă în realizarea unui sistem rutier de tip „drum expres”, care va conecta Splaiul Independenţei cu autostrada A1, devenind astfel o alternativă importantă la bulevardul Iuliu Maniu. Această arteră este una dintre cele mai aglomerate din Capitală, întrucât preia circa 80%  din traficul provenit din A1, la care se adaugă şi traficul local, foarte intens, cauzat de aglomerarea urbană din zonă.

Proiectul a fost demarat în 2010, în ciuda neînţelegerilor dintre Primăria Capitalei şi locuitorii de pe traseul ales. Conflictul între proprietari şi Primărie a dus la blocări succesive în instanţă, ba chiar şi la decizii în justiţie împotriva continuării lucrărilor, toate ducând la prelungirea termenelor şi întârzierea proiectului, astfel încât nici astăzi nu se ştie exact când ar putea fi terminat în întregime. În cele din urmă, singura componentă concretă a proiectului a rămas Podul hobanat de la Ciurel peste râul Dâmboviţa.

În ceea ce priveşte drumul expres, acesta va porni de la intersecţia Şoseaua Virtuţii cu Splaiul Independenţei, va merge pe lângă Lacul Morii până la intersecţia cu bulevardul Uverturii, după care va trece pe lângă staţia de tratare a apei Roşu-Militari şi va ieşi din Bucureşti prin comuna Chiajna. Va traversa Centura Capitalei, va trece prin Comuna Dragomireşti-Vale şi va ieşi în A1, la km 13, Pod Ciorogârla.

Proiectul, pe scurt:

Podul hobanat Ciurel: 235,2 m lungime, 13,9 m lăţime, 69 m înălţime, 7 rampe, 3 benzi pe sens.
Constructor: consorţiul Max Bogl – Astaldi – Euroconstruct 98 – Tehnologica Radion
Beneficiar: Primăria Municipiului Bucureşti
Termen de început: iulie 2010
Termen contractual iniţial de finalizare: februarie 2013
Termen de finalizare estimat la zi: sfârşitul anului 2017 (doar pentru pod)

Te-ar mai putea interesa și
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image și MidEuropa, fondul de investiții ce......
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...