Cele mai importante evenimente de pe piaţa imobiliară în 2017

Şi anul acesta piaţa imobiliară a arătat că apetitul investitorilor pentru România creşte. Anularea tranzacţiei celor cinci clădiri de birouri ale AFI Europe România către proprietarii Dedeman a fost una dintre surprizele majore ale acestui an. Totuţi, vedeta a fost tranzacţia parafată de Elbit Imgaing, care a vândut hotelul Radisson Blu din Bucureşti. 
Andrada Ghira - Dum, 24 dec. 2017, 10:35
Cele mai importante evenimente de pe piaţa imobiliară în 2017

Fuziunea NEPI Rockcastle

Cel mai important eveniment de pe piaţa imobilară locală a fost finalizarea fuziunii dintre fondurile sud-africane NEPI şi Rockcastle. NEPI a demarat procesul de fuziune încă din decembrie 2016, iar în vara acestui an procesul s-a încheiat. A luat astfel naştere ce mai mare companie imobiliară din Europa Centrală şi de Est şi una dintre cele mai mari societăţi imobiliare de retail din Europa. La momentul fuziunii, portofoliul combinat al celor două companii a fost de 4,25 miliarde de euro. 

Parteneriat 50-50 între Dascălu şi Atterbury

Compania Atterbury Europe, specializată în dezvoltarea de centre comerciale şi deţinută de Steinhoff International Holdings, proprietarul magazinului Kika, a cumpărat 50% din părţile sociale ale firmelor prin care antreprenorul român Iulian Dascălu a dezvoltat patru malluri.

În plus, companiile Iulius şi Atterbury au înființat un fond financiar comun, cu cote egale de participare, pentru a dezvolta proiectul mixt Openville din Timişoara, unde investiţia se ridică la 220 de milioane de euro, a anunţat partea română.

Se schimbă Romexpo

Tot de numele lui Iulian Dascălu este legat şi acord pe care acesta l-a semnat cu proprietarii centrului expoziţional Romexpo. Acordul presupune achiziţia unor clădiri din cadrul Romexpo, demonarea acestora şi construcţia unor imobile noi, din care centrul expoziţional va folosi o suprafaţă de 3.000 de mp ca depozite şi ateliere. 

Cea mai mare tranzacţie: vânzarea Radisson Blu 

Cea mai mare tranzacţie înregistrată vreodată pe piaţa hotelieră locală a fost semnată chiar în ultima lună din an. Elbit Imaging, care deţinea hotelul Radisson Blu din Bucureşti, a vândut pachetul de acţiuni de peste 98% din firma care deţine hotelul către fondurile de investiţii Cerberus şi Revetas, potrivit Mîrşanu.ro.  Valoarea tranzacţiei este cea mai mare înregistrată anul acesta: 169,2 milioane de euro. 

Supriza anului: anularea trazacţiei dintre AFI Europe România şi Dedeman

Cele cinci clădiri de birouri din proiectul AFI Park ale AFI Europe România urmau să fie vândute proprietarilor Dedeman, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl. Valoarea tranzacţiei pentru cele cinci clădiri de birouri construite în jurul mallului AFI Palace Cotroceni din Bucureşti a fost de 164 de milioane de euro. 

Globalworth se extinde în Polonia şi ţinteşte piaţa principală de pe Bursa de la Londra

Omul de afaceri Ioannis Papalekas, care în patru ani a creat un imperiu imobiliar de peste 1 miliard de euro, a punctat mai multe tranzacţii anul acesta, după ce în 2016 a atras în acţionariat cel mai mai grup imobiliar din Africa de Sud, Growthpoint. În vara lui 2017, Globalworth a obţinut în urma unei emisiuni de obligaţiuni 550 milioane de euro. 

Cu un buget de achiziţii de peste 700 de milioane de euro, Globalworth cumpără Griffin Premium şi se extinde pe piaţa imobiliară din Polonia. Listată pe piaţa alternativă de capital de pe bursa de la Londra (AIM), Globalworth va face anul viitor mutarea spre piaţa principală a Bursei din Marea Britanie, potrivit celor mai recente date ale companiei. 

Programul Prima Casă ar putea fi schimbat

Tot pe final de an, BNR a anunțat că în cadrul comitetului național de stabilitate macroeconomică a fost inițiat un grup de lucru, care, în măsura în care se dorește continuarea programului poate identifica soluții pentru redefinirea acestui program.

„Acest program s-a deschis foarte mult, chiar și pentru persoane care își cumpără locuințe mai scumpe și care prin prisma veniturilor își pot permite un altfel de credit, nu neapărat Prima Casă. Avantajul acestui program a fost în primul rând nivelul avansului care să permită și celor cu venituri sub salariul mediu pe economie, lucru care ar putea exista și în viitor dar cu un fel de arbitraj al Ministerului Finanțelor”, a declarat Liviu Voinea, viceguvernator BNR.

Acesta a precizat că programul Prima Casă a ajuns sa reprezinte 6-7% din produsul intern brut (PIB).

Mallul din Oradea al omului de afaceri Gabriel Popoviciu a intrat în faliment

Pentru a doua oară de când au fost săpate fundaţiile la mallul Shopping City din Oradea, acesta a intrat în faliment în vara acestui an. Asta după ce anul trecut compania a încercat vânzarea acestuia. După mai multe licitaţii la care nu s-a prezentat niciun investitor, lichidatorul judiciar doreşte organizarea altor licitaţii pentru valorificarea mallului. Cel mai mare creditor este un fond din Polonia, care a preluat în urmă cu doi ani un portofoliu de credite neperformante de la UniCredit.

Ion Rădulea are planuri de 150 de milioane de euro pentru terenul Pumac

După mai bine de un deceniu în care pe terenul fostei platforme Pumac au crescut doar buruieni, omul de afaceri Ion Rădulea a anunţat că revine puternic în imobiliare. River Development, companie deţinută de omul de afaceri Ion Rădulea, are în plan dezvoltarea terenului de 3,2 hectare din fosta platformă Pumac, aflată în imediata apropiere a staţiei de metrou Politehnica şi mallului AFI Cotroceni din Bucureşti. Investiţiile de 150 de milioane de euro vor fi direcţionate atât către segementul de birouri, cât şi către blocuri de locuinţe.
Lucrările la prima clădire de birouri au fost deja demarate. River Development construieşte primul turn de birouri de 11 etaje, numit The Light, o investiţie de33,5 de milioane de euro

IKEA a început construcţia celui de-al doilea magazin din România, la Bucureşti

La zece ani de la deschiderea primului magazin IKEA din România, compania a dat startul în toamna acestui an celui de-al doilea. IKEA a cumpărat în vara lui 2015 terenul fostei fabrici Anticorosiv de la fondul de investiţii Broadhurst Investment, administrat de compania omului de afaceri Siminel Andrei. Al doilea magazin Ikea din Bucureşti va fi cel mai mare din regiune, cu o suprafaţă construită de 36.000 de mp, iar investiţia se ridică la 86 de milioane de euro.

CTP se face tot mai mare

Cel mai mare proprietar de spaţii logistice din România, CTP, a continuat să se extindă şi anul acesta. După ce a cumpărat mai multe parcuri şi a anunţat extinderi ale celor pe care deja le deţine. În total, investiţiile anunţate ajung la 216 milioane de euro.

Cel mai mare proprietar de spaţii logistice din România, CTP, a continuat să se extindă şi anul acesta. După ce a cumpărat mai multe parcuri şi a anunţat extinderi ale celor pe care deja le deţine. În total, investiţiile anunţate ajung la 216 milioane de euro.

Un nou jucător pe piaţa rezidenţială

După ce a dezvoltat fondul NEPI ca fiind cel mai mare investitor imobiliar din România, Martin Slabbert, care a pus bazele Prime Kapital, a cumpărat două terenuri în parteneriat cu sud-aficanii de la MAS REI, pe care intenţionează să ridice două ansambluri rezidenţiale cu circa 1.000 de apartamente în total. Unul dintre terenuri se află în zona Aviatorilor, pcumpărat de la Gigi Becali. Cel de-al doilea se află în apropierea staţiei de metrou Jiului din Bucureştii Noi. Pentru aceste teren, Prime Kapital a pregătit deja documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie.

Immofinanz îşi curăţă portofoliul de terenuri în România

Austriecii de la Immofinanz au tot încercat vânzarea dezvoltatorului de locuinţe Adama pe care l-a cumpărat în urmă cu câţiva ani. În 2017 însă, compania a scos la vânzare mai multe terenuri. Unul dintre cele mai valoroase este cel al Ventilatorul. În toamna acestui an, Immofinanz a anunţat vânzarea a două terenuri, unul din Ghencea, de 1,2 ha, iar celălalt din Voluntari de 1,3 ha, fără să facă publice numele cumpărătorilor şi valoarea tranzacţiilor.

Chinezii, noii proprietari ai spaţiilor logistice cumpărate de Logicor de la Immofinanz

Cel mai mare fond de investiţii alternative din lume, Blackstone, a anunțat oficial vânzarea Logicor către fondul suveran al Chinei, ce include și proprietăţi în România. Tranzacţia se ridică la 12,25 miliarde de euro. Logicor a cumpărat în 2016 un portofoliu de spaţii de depozitare de la Immofinanz, inclusiv patru proiecte în România.

Proprietarul restaurantelor McDonald’s a făcut achiziţii imobiliare pe plan local

Proprietarul restaurantelor McDonald’s, Hili Properties, a anunţat săptămâna trecută prima achiziţie de pe piaţa imobiliară românească. Grupul a cumpărat cu 30 de milioane de euro clădirea de birouri ART Business Center şi este interesat de noi achiziţii, în special birouri şi spaţii logistice

Hili Properties este divizia de proprietate a Hili Ventures, un grup cu activitati multiple cu sediul în Malta. Hili Ventures este implicată în activități multilaterale, în parteneriat cu McDonald’s și Apple. 

Vezi şi care au fost cele mai importante evenimente de pe piaţa imobiliară în ultimii cinci ani. 

Cele mai importante evenimente de pe piaţa imobiliară în 2016

Cele mai importante evenimente imobiliare din 2015

Cele mai importante evenimente imobiliare din 2014

Cele mai importante evenimente din imobiliare în anul 2013

Cele mai importante evenimente imobiliare din 2012

Te-ar mai putea interesa și
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania Zoom Video Communications a fost unul dintre marii câștigători ai......
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul ...