Cele mai importante evenimente imobiliare din 2012

La fel ca în 2011, piaţa imobiliară autohtonă a fost marcată şi anul acesta de evenimente importante, lăsând la o parte puhoiul de insolvenţe.
Andrada Ghira - lun, 24 dec. 2012, 02:44
Cele mai importante evenimente imobiliare din 2012

Cea mai mare tranzacţie office din afara Bucureştiului  

Proiectul de birouri City Business Center din Timişoara, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Şandor, a fost cumpărat de fondul de investiţii sud-african NEPI, pentru 80 de milioane de euro. Complexul din Timişoara are trei clădiri funcţionale, cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 mp, şi mai are în construcţie încă două corpuri ce vor fi finalizate până la finalul anului viitor.

Cea mai mare tranzacţie cu teren

Cea mai mare tranzacţie cu teren a acestui an a fost achiziţia platformei Vulcan de către canadienii de la Benevo. Pe acest teren canadienii vor dezvolta în parteneriat cu fondul de investiţii NEPI proiectul Benevo Retail Park. NEPI vine cu un capital de 20 de milioane de euro pentru construcţia proiectului. Estimările arată că Benevo ar fi plătit aproximativ 23 de milioane de euro pentru terenul din Capitală. Linnk

Cel mai activ investitor din piaţă

De departe, sud-aficanii de la NEPI au fost cei care au avut cele mai multe mutări pe piaţa imobiliară din România din acest an. După preluare proiectului de la Timişoara, fondul a anunţat la începutul verii 2012 intrarea în parteneriat cu firma canadiană Benevo, pentru dezvoltarea unui parc de retail pe fosta platformă Vulcan din Capitală. Asta după ce inainte anunţaseră un parteneriat cu Benevo şi CD Capital pentru construcţia unui alt mall în Bucureşti, pe terenul fostei fabrici de textile Dacia. Apoi a urmat achiziţia printr-un contract de tipul sale and lease back a magazinului Mobexpert din Braşov şi terenul aferent şi negociază cu Carrefour dezvoltarea unui mall regional.

În august, investitorii au anunţat achiziţia terenului fostei fabrici Tricotaje Someşul, acolo unde Atrium Center dorea să construiască un mall. Partenerul în acest proiect este timişoreanul Ovidiu Şandor, iar proiectul prevede construcţia unei suprafeţe de 52.000 mp de spaţii de birouri.
Tot anul acesta, NEPI a inaugurat la mijlocul lunii noiembrie primul centru comercial modern din Ploieşti, dezvoltat în parteneriat cu Carrefour Property şi care a necesitat investiţii de 65 de milioane de euro.

Skanska a revenit în România

Constructorul suedez a revenit pe piaţa locală după retragerea de acum opt ani şi a anunţat oficial deschiderea biroului de la Bucureşti, dar şi achiziţia unui teren deţinut de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. Tranzacţia a fost estimată la 10 milioane de euro, iar terenul se află peste drum de cea mai înaltă clădire din România, Sky Tower, unde suedezii au în plan construcţia a trei clădiri de birouri cu o suprafaţă 52.000 mp.

Cea mai mare investiţie imobiliară din afara Capitalei

După opt ani de muncă, omul de afaceri Iulian Dascălu, a inaugurat în primăvara acestui an proiectul Palas Iaşi, cel mai mare proiect din provincie. Proiectul a înghiţit 265 de milioane de euro.

Cea mai înaltă clădire din România

Austriecii de la Raiffeisen Evolution au finalizat anul acesta construcţia cele mai înalte clădiri din România – Sky Tower în Bucureşti. Investiţia în turnul înalt de 137 de m şi care are 37 de etaje a fost de 100 de milioane de euro. În plus, lucrările de construcţie pentru Promenada Mall, care se află în imediata apropiere a clădirii, sunt în plină desfăşurare. Raiffeisen Evolution investeşte 150 de milioane de euro în noul mall care va apărea pe harta Bucureştiului.

Transformarea unui mall

Mallul Armonia, deţinut de austriecii de la Immofinanz, au anunţat în vara acestui an transformarea proiectului într-unul logistic, după patru ani de funcţionare. Retailerii, printre care şi Carrefour, au fost nevoiţi să-şi închidă magazinele.

GTC vinde trei malluri
La sfârşitul lunii octombrie, israelienii de la Globe Trade Center (GTC) a anunţat intrarea într-un acord cu un investitor privat internaţional pentru vânzarea a trei centre comerciale construite în România. Este vorba de proiectele de retail deshise de GTC la Piatra Neamţ, Suceava şi Buzău. Acestui anunţ i-a urmat un altul: vânzarea unui teren de la Galaţi, acolo unde dezvoltatorul vrioia să mai construiască un mall. Linkuri

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Azi-noapte pe șantierul A0 Sud Lot 3 au fost montate primele două grinzi duble metalice pe deschiderea centrală a pasajului peste calea ferată, cu închidere totală a circulației feroviare, a......
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând ...
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...