Centrul istoric al Craiovei va fi reabilitat cu 11 milioane de euro fonduri europene, în 18 luni

Centrul istoric al Craiovei va fi reabilitat cu 11 milioane de euro fonduri UE, pe o perioadă de 18 luni, a anunţat, joi, primarul Lia Olguţa Vasilescu, care a precizat că în zonă nu se mai pot face locuinţe, ci restaurante şi magazine, proprietarii clădirilor fiind de acord cu schimbarea PUZ-ului.
Economica.net - joi, 19 sept. 2013, 20:52
Centrul istoric al Craiovei va fi reabilitat cu 11 milioane de euro fonduri europene, în 18 luni

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a semnat, joi, un contract în valoare de 11 milioane de euro, fără TVA, cu firma craioveană Recon SA, pentru reabilitarea centrului istoric al oraşului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Proiectul „Amenajare şi revitalizare Centrul istoric din Craiova” se desfăşoară în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”. Contractul presupune reabilitarea infrastructurii rutiere, a reţelelor de canalizare şi termice, a unei toalete publice, precum şi montarea de mobilier urban sau console ornamentale.

„Eu nu pot decât să mă declar foarte fericită pentru că este o firmă din Craiova care câştigă o astfel de licitaţie. Acest contract se referă la partea de domeniu public”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Primarul a menţionat că s-a întâlnit cu proprietarii clădirilor din centrul vechi al Craiovei pentru a-i convinge consolideze faţadele imobilelor şi să suporte o parte din cheltuieli, aceştia fiind de acord cu acest lucru.

De asemenea, Vasilescu a spus că proprietarii imobilelor din zona respectivă au fost de acord şi cu schimbarea PUZ-ului, astfel încât în centrul vechi să nu mai construite spaţii de locuit, ci doar restaurante şi magazine.

„Majoritatea clădirilor are proprietari, eu am avut o întâlnire cu ei, le-am explicat că vor începe lucrări aici şi i-am rugat să îşi consolideze clădirile şi să reabiliteze faţadele. Toţi au fost de acord şi le-am explicat care sunt condiţiile, că nu se mai pot face locuinţe, ci restaurante, magazine etc. A fost doar o singură persoană care a spus că nu poate suporta cheltuielile de reabilitare şi doreşte ca municipalitatea să facă investiţia, apoi să plătească în timp suma investită. La o lucrare de consolidare ai nevoie să te extinzi puţin şi le-am cerut proprietarilor să facă aceste lucrări în perioada în care firma Recon va lucra pe domeniul public. Nu au avut nici o problemă. Au fost de acord şi cu schimbarea PUZ-ului şi că acolo nu vor mai fi spaţii de locuit. (…) Nu este de ajuns să facem doar partea de infrastructură şi mă bucur că proprietarii au înţeles că trebuie să suporte parte de cheltuieli a clădirilor”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Primarul din Craiova a precizat că le-a impus proprietarilor de clădiri din centrul vechi şi „câteva obligaţii” – „geamurile pot fi din termopan, dar să aibă culoarea lemnului”.

Olguţa Vasilescu a mai spus că pentru reabilitarea faţadelor clădirilor vor fi folosite culorile bej, alb, ocru, acolo unde nu pot fi respectate culorile originale.

Ea a mai spus că lucrările de reabilitare a centrului istoric vor dura aproximativ un an şi jumătate, adăugând totuşi: „Nu ne riscăm să facem o promisiune pentru că s-ar putea ca proprietarii să nu fie gata în timp”.

În centrul istoric al Craiovei locuiesc în prezent aproximativ 100 de persoane, dintre care 14 sunt chiriaşi ai RAADPFL Craiova. Aceştia urmează să fie relocaţi în alte clădiri ale municipalităţii.

„O mare bucurie pentru noi pentru că este rodul muncii noastre. Să câştigi o astfel de licitaţie trebuie să ai o echipă tehnică foarte competentă. Nu a fost foarte uşor şi a durat foarte mulţi ani să adunăm oameni competenţi. Suntem o asociere de trei firme, o firmă pentru reabilitări canalizări, dar şi TCIF Craiova” a declarat Marian Petcu, directorul Recon SA Craiova.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Recon SA Craiova are ca obiect de activitate executarea de lucrări de construcţii, iar acţionarii firmei sunt Marian Petcu – director general, George Petcu şi Constantin Petcu.

Te-ar mai putea interesa și
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de euro, începând din 16 octombrie şi până astăzi, iar în scurt timp toţi......
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...