Cepoi: Până pe 15 iunie decidem cum schimbăm taxa de clawback

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a avansat data de 15 iunie ca termen-limită pentru finalizarea analizei de impact care vizează schimbarea algoritmului de calcul al taxei de clawback. După ameninţările repetate venite din partea producătorilor de medicamente că s-ar putea retrage din ţară din cauza nivelului ridicat al acestei taxe, ministrul Sănătăţii a decis s-o revizuiască. 15 iunie e termenul-limită pentru anunţarea noii formule de calcul a taxei de clawback, care este plătită de firmele de medicamente.
Cristina Şomănescu - mar, 29 mai 2012, 11:57
Cepoi: Până pe 15 iunie decidem cum schimbăm taxa de clawback

„Am decis constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentaţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Justiţie, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţi ai industriei de medicamente, care are ca obiectiv realizarea unei analize de impact privind modificarea formulei de calcul a taxei de clawback. Se vor face simulări care să evidenţieze cum vor influenţa aceste modificări structura bugetului”, a declarat marţi, 29 mai, Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.
 
Până cel târziu 15 iunie 2012, grupul de lucru are ca termen estimat finalizarea acestei analize de impact, pe baza căreia se vor lua următoarele decizii privind modificarea taxei de clawback, a mai spus Vasile Cepoi.
 
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) şi cei ai Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au fost de acord cu varianta de lucru propusă de Ministerul de resort. Cum am spus mai sus, şi ei vor face parte din grupul de lucru care analizează modificarea clawback-ului.

Amintim că Vasile Cepoi le-a promis luni, 28 mai, producătorilor de medicamente că va revizui mecanismul de calcul al clawback-ului, în contextul în care firmele de medicamente, prin asociaţiile de profil, au ameninţat că s-ar putea retrage din România, dacă algoritmul de calcul al clawback-ului rămâne neschimbat. Pentru a evita un blocaj în aprovizionarea cu medicamente, cum s-a întâmplat în februarie cu tabletele de morfină, ministrul Sănătăţii a fost de acord să modifice formula de calcul a clawback-ului.

Producătorii de medicamente plătesc aproape 35% pe suma rambursată de stat, în contul acestei taxe.
Producătorii de medicamente vor ca plata taxei de clawback să fie făcută după încasarea banilor datoraţi de stat, şi nu înainte, aşa cum se întâmplă acum.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...