Mai mult ajutor pentru regenerabili: Pot alege să primească direct subvenţia, prin tarife fixe, plătite de ceilalţi consumatori

Schema de sprijin pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile va fi modificată, iar proprietarii de panouri fotovoltaice şi turbine eoliene vor avea posibilitatea să primească în mod direct subvenţiile, odată cu introducerea sistemului feed-in tariff. Asta dacă o propunere a ANRE de modificare a legislaţiei în domeniu va fi şi aprobată de Legislativ.
Economica.net - mie, 25 apr. 2018, 11:34
Mai mult ajutor pentru regenerabili: Pot alege să primească direct subvenţia, prin tarife fixe, plătite de ceilalţi consumatori

“Vom elabora o schemă nouă, alternativă la certificatele verzi care există acum. Producătorii de energie din surse regenerabile vor avea posibilitatea să treacă, voluntar, pe schema de feed-in tariff. Vor avea şase luni să se decidă asupra schemei pe care doresc să o folosească”, a declarat vicepreşedintele ANRE Zoltan Nagy-Bege.

Autoritate spune totodată că vrea să nu modifice impactul asupra preţului final al electricităţii plătit de consumatori,a spus Bege.

În prezent, producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit un număr de certificate verzi, pe care le pot vinde pe o piaţă specializată, pentru un câştig în plus faţă de energia propriu-zisă. Furnizorii de energie sunt obligaţi să cumpere aceste certificate verzi, care sunt în final plătite de toţi consumatorii, inclusiv de populaţie, în factura finală. Această schemă funcţionează în România încă din anul 2005.

Momentan, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului este de 11 euro/MWh, dar o propunere legislativă prevede creşterea acestuia, etapizat, până la 14,5 euro, în anul 2022. 

Iată ce scrie într-unul dintre amendamentele care urmează să fie discutate şi apoi votate de deputaţi:

 „Începând cu anul de analiză 2018, ANRE stabileşte prin ordin, până la data de 1 martie a fiecărui an, cota anuală obligatorie de achiziţie de certificate verzi aferentă anului precedent, pe baza consumului final de energie electrică din anul precedent, astfel încât impactul mediu la consumatorul final să fie de 11,7 euro/MWh în anul 2018, 12,5 euro/MWh în anul 2019 13 euro/MWh în anii 2020-2021 și 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022.

Prevederea vine să crească facturile de energie electrică în anii următori, şi este favorabilă „regenerabililor”, care vor putea valorifica mai multe certificate verzi, plătite de toţi consumatorii români, prin factură.

Ce este feed-in tariff şi când se introduce

Feed-in tariff este un sistem prin care producătorii de energie primesc direct, o anumită sumă de bani pentru fiecare MWh produs şi livrat în reţea. Banii sunt plătiţi periodic, în funcţie de canităţile livrate şi sunt, teoretic, suportaţi, prin factură, de ceilalţi consumatori de energie electrică. Alături de schema de sprijin prin certificate verzi, este celălalt sistem utilizat pentru promovarea energiei din surse regenerabile.

‘Ieri (marţi – n.r.), în Comisia de industrii din Camera Deputaţilor, a fost pe ordinea de zi Legea de aprobare a OUG 24/2017, care a venit cu unele măsuri, marea majoritate în favoarea producătorilor de regenerabile, dar, după un an de aplicare, am ajuns la concluzia că nu şi-a atins scopul această ordonanţă, iar, prin legea de aprobare, există posibilitatea să corectăm sau să venim cu noi modificări. Sens în care încă din decembrie ANRE a început discuţiile cu producătorii de energie regenerabilă şi în februarie – începutul lui martie am formulat mai multe amendamente la această OUG’, a arăta oficialul ANRE.

Unul dintre amendamente vizează trecerea la sistemul de tarife fixe, aşa-numitul sistem feed-in tariff, propunere cu care au fost de acord toţi cei consultaţi de ANRE, a susţinut Nagy-Bege.

‘Printre propuneri a fost una agreată de majoritatea producătorilor sau pot să spun că de toţi cei cu care am vorbit noi, întrucât acest sistem de certificate verzi, care are totuşi nişte incertitudini, nu toţi producătorii reuşesc să-şi vândă certificatele verzi, iar veniturile din certificate verzi nu sunt uniform repartizate între producători şi vorbim de 800 de producători. Una dintre soluţii este să schimbăm această schemă de sprijin prin certificate verzi cu o schemă de feed-in tariff. Vom găsi un organism care să administreze schema, aşa cum este Transelectrica în cazul schemei de sprijin pentru cogenerare, care strânge banii de la furnizori pentru bonusurile de cogenerare’, a explicat vicepreşedintele ANRE.

Mai exact, ANRE va stabili pentru fiecare tehnologie şi sursă regenerabilă un preţ fix, care va fi asigurat şi va fi plătit periodic. ‘Deci nu va mai exista o piaţă a certificatelor verzi. Însă trebuie să facem calcule serioase cu privire la acest preţ fix’, a susţinut reprezentantul reglementatorului.

Întrebat când ar putea intra în vigoare noua schemă, Nagy-Bege a arătat că este greu de estimat un termen. ‘Dacă Parlamentul va aproba acest amendament, în şase luni ANRE va elabora această schemă de sprijin împreună cu Ministerul Energiei, Consiliul Concurenţei, companiile din domeniu şi vom începe discuţiile cu Comisia Europeană pentru a primi acordul Executivului european. Este foarte greu de spus cât ar putea dura discuţiile cu Comisia Europeană’, a mai spus el.

Totodată, acesta a subliniat că intenţia ANRE este ca impactul asupra consumatorilor să nu crească.Totuşi, el nu a putut oferi detalii despre cuantumul acestui tarif.

‘Impactul la consumatorul de energie electrică al schemei prin certificate verzi este stabilit prin lege. Aceeaşi lege poate să stabilească impactul şi pentru schema prin tarif fix. Dacă impactul va rămâne la fel, vom elabora această schemă, luând în calcul această contribuţie a consumatorului’, a susţinut Nagy-Bege.

Discuţiile pe această temă în Comisia de industrii vor fi reluate peste două săptămâni.

Oficialul ANRE a mai spus că trecerea la noul sistem nu se va putea face brusc şi, cel mai probabil, va fi una voluntară.

‘Părerea mea personală este că nu pot să oblig pe cineva să renunţe la o schemă de sprijin. Eu tind să cred că va fi o trecere voluntară, dar, repet, toţi cei cu care am discutat ar fi dispuşi să treacă la feed-in tariff. Unii au contracte de vânzare a certificatelor verzi pe termen lung, 2030-2031, şi le convine. De ce să-şi bată capul cu o nouă schemă de sprijin care poate fi chiar diminuată faţă de veniturile de acum din vânzarea energiei şi a certificatelor verzi, când au contracte pe termen lung. Unii pot fi constrânşi şi ar putea să nu aibă posibilitatea de a renunţa la acele contracte’, a precizat Nagy-Bege, arătând că, odată cu trecerea la noul sistem, obligaţia de achiziţie a certificatelor verzi va fi diminuată.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...