CETA: Ministrul canadian al comerţului: Mingea este acum în terenul Europei

Mingea este acum în terenul Europei şi noi sperăm în găsirea unei soluţii, a declarat sâmbătă dimineaţă, la Bruxelles, ministrul canadian al comerţului Chrystia Freeland, înaintea întrevederii cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, în legătură cu acordul de liber schimb între UE şi Canada (CETA), informează AFP.
Economica.net - sâm, 22 oct. 2016, 07:01
CETA: Ministrul canadian al comerţului: Mingea este acum în terenul Europei

”Mingea este acum în terenul Europei. Noi sperăm că va fi posibil să găsim o soluţie”, a spus Freeland la sosirea la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

Martin Schulz a anunţat pe contul său de Twitter că se va întâlni cu ministrul canadian al comerţului, Chrystia Freeland, sâmbătă la ora locală 07:30 (05:30 GMT), şi cu şeful guvernului regiunii belgiene Valonia, Paul Magnette, la 09:00 (07:00 GMT) ”pentru a revitaliza discuţiile despre CETA”. ”Nu ne putem opri pe ultimul kilometru”, a adăugat preşedintele PE.

Anterior, Schulz declarase pentru postul german de televiziune ARD că Ottawa doreşte să ”oprească cronometrul” până când Uniunea Europeană îşi va fi rezolvat problemele sale interne.

Ministrul canadian al comerţului a confirmat vineri seară eşecul negocierilor purtate cu reprezentanţii regiunii valone, ea reproşând Uniunii Europene că ”nu este în acest moment capabilă de un acord internaţional nici măcar cu o ţară care are valori atât de europene precum Canada”.

Uniunea Europeană doreşte să organizeze noi negocieri ‘atât cu canadienii, cât şi cu belgienii’ în legătură cu acordul de liber schimb între UE şi Canada (CETA), a anunţat sâmbătă dimineaţă preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, pe contul său de Twitter, transmit DPA şi Reuters.

‘Nu ne putem opri pe ultimul kilometru’, a adăugat preşedintele PE.

După ce România şi Bulgaria şi-au ridicat obiecţiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar şi-au dat consimţământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepţia Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entităţi federale componente.

Nemulţumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii şi guverne, regiunea Valonia nu şi-a dat încă acest acord.

Ministrul canadian al comerţului Chrystia Freeland i-a cerut sâmbătă Uniunii Europene ”să-şi facă treaba până la sfârşit” în legătură cu acordul de liber schimb cu Canada (CETA) şi a reafirmat că ţara sa este pregătită să semneze acest document, relatează agenţia de presă Belga, citat de AFP.

”Noi ne-am făcut treaba, este timpul ca şi Uniunea Europeană să şi-o facă pe a sa”, a spus Freeland la finalul unei întrevederi cu preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, desfăşurată la sediul din Bruxelles al PE.

Chrystia Freeland a precizat că va părăsi sâmbătă dimineaţă Belgia cu destinaţia Toronto.

”Sper cu adevărat ca europenii să ajungă la un rezultat şi că voi putea reveni aici în câteva zile împreună cu premierul meu (Justin Trudeau) pentru a semna acordul”, a adăugat ea.

Semnarea acordului CETA este prevăzută pentru 27 octombrie, la Bruxelles, conform calendarului stabilit iniţial.

La rândul său, preşedintele PE a indicat că Summitul UE-Canada, prevăzut pentru joi la Bruxelles, rămâne pentru moment pe agendă. ”Problemele sunt pe masa europenilor şi trebuie să încercăm să le rezolvăm. Această întâlnire a fost foarte constructivă şi va fi poate decisivă. Eu rămân optimist”, a spus Schulz.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...