CEZ vrea să cumpere divizia din Slovacia a Enel SpA şi activele germane ale Vattenfall

CEZ AS, cel mai mare grup de utilităţi din Europa de Est, este interesat de achiziţii în acest an şi va licita pentru divizia din Slovacia a Enel SpA şi activele din Germania ale Vattenfall AB, a afirmat directorul financiar Martin Novak, Bloomberg.
Economica.net - mar, 24 mart. 2015, 10:18
CEZ vrea să cumpere divizia din Slovacia a Enel SpA şi activele germane ale Vattenfall

CEZ, care operează pe pieţele din Cehia, România, Bulgaria şi Polonia, poate realiza fiecare achiziţie fără a-şi pune în pericol ratingul din categoria ‘investment-grade’ (recomandat pentru investiţii), a dat asigurări Martin Novak.

‘Creşterea noastră va veni mai degrabă din achiziţii decât din construirea de noi capacităţi. Există active interesante pe piaţă acum, care ar putea fi disponibile la un preţ interesant şi vor genera imediat flux de numerar’, a explicat oficialul CEZ.

Enel, care deţine 66% din Slovenske Elektrarne, se aşteaptă să primească patru oferte angajante în prima săptămână din mai, conform declaraţiei şefului companiei italiene, Francesco Starace. Enel evaluează activele sale din Slovacia la aproximativ un miliard de euro (1,09 miliarde de dolari), scrie Agerpres.

Francesco Starace a afirmat săptămâna trecută că decizia Enel de a nu mai vinde activele deţinute în România nu are legătură cu preţul primit pentru acestea, care a fost chiar bun, ci se datorează noii strategii a grupului şi faptului că a fost rezolvată problema datoriilor. În 19 martie şeful companiei italiene a anunţat că Enel nu va mai vinde activele din România.

‘România se potriveşte strategiei noastre, pentru că este vorba despre distribuţie’, a explicat Francesco Starace, motivând astfel decizia grupului de a retrage România de pe lista de active scoase la vânzare, atât în prezent, cât şi în următorii cinci ani.

Strategia vizează vânzarea, în următorii ani, a unor active de cinci miliarde de euro. Din acestea, active de două miliarde de euro sunt în curs de vânzare, alte două miliarde de euro active au fost identificate pentru a fi lansate la vânzare şi un miliard de euro active urmează a fi identificate, însă cele din România nu se mai regăsesc pe această listă.

Grupul suedez Vattenfall vrea să-şi vândă centralele electrice şi minele din Germania până la sfârşitul acestui an.

Preluarea operaţiunilor Enel şi Vattenfall ar fi adecvată pentru CEZ, susţine Martin Novak.

În cazul în care grupul ceh nu va prelua nici unul din cele două active, ar putea folosi numerarul pentru a-şi achita datoriile scadente şi ar putea limita emiterea de noi obligaţiuni, chiar dacă BCE va achiziţiona obligaţiuni din sectorul public, a afirmat directorul financiar al CEZ, companie la care statul ceh deţine 70% din acţiuni.

În condiţiile în care recent a amânat investiţiile în două noi reactoare nucleare, care costă fiecare aproximativ cinci miliarde de dolari, care urmau să fie construite în Cehia până în 2020, CEZ a eliberat lichidităţi pentru achiziţii.

În 16 februarie, CEZ a informat că în 2014 profitul său net a scăzut cu 36% comparativ cu 2013 din cauza temperaturilor neobişnuit de ridicate din timpul iernii dar şi a preţurilor scăzute la electricitate pe piaţa globală.

CEZ a raportat pentru 2014 un profit net de 22,4 miliarde de coroane (816 milioane euro sau 912 milioane de dolari), cu 36% mai puţin decât profitul net de 35,2 miliarde de coroane realizat în 2013. Cifra de afaceri a scăzut şi ea cu 8% până la 200,7 miliarde de coroane.

Grupul CEZ a informat că se va concentra pe consolidarea şi întărirea poziţiei sale în regiunea Europei Centrale urmând să profite de oportunităţile de achiziţie atractive care ar putea să contribuie la creşterea profiturilor şi stabilizarea dividendelor. ‘Suntem cea mai puţin îndatorată companie de utilităţi din Europa şi de acea avem spaţiul necesar pentru achiziţii, spre deosebire de competitorii noştri’, a explicat directorul general al CEZ, Daniel Benes.

Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...