CFR SA: profit brut de 227 milioane de lei, în primele 8 luni ale anului

Profitul brut al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA s-a situat, în primele opt luni ale anului, la 227 milioane de lei, în timp ce arieratele comerciale au înregistrat o scădere la 97,4 milioane de lei, potrivit rezultatelor financiare publicate, miercuri, de companie.
Economica.net - mie, 12 oct. 2016, 14:05
CFR SA: profit brut de 227 milioane de lei, în primele 8 luni ale anului

Veniturile preliminate pentru închiderea anului 2016 sunt estimate la valoarea de 2,65 miliarde de lei.

Conform sursei citate, în perioada ianuarie – august, plăţile directe pentru lucrări efectuate în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene au depăşit valoarea de 740 milioane de lei, ceea ce indică un grad de absorbţie estimat de 72%. La următoarea rectificare bugetară, CFR SA estimează necesitatea suplimentării bugetului de finanţare a acestor proiecte, fiind create premisele ca, până la sfârşitul anului 2016, gradul de absorbţie să depăşească pragul de 100%.

La capitolul investiţii, în prima jumătate a acestui an, s-a înregistrat o creştere a graficului de implementare, portofoliul companiei depăşind anul acesta 400 de proiecte care vizează reabilitarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare, îmbunătăţirea capacităţilor de exploatare şi a calităţii transportului şi creşterea gradului de siguranţă în traficul feroviar.

Investiţiile totale alocate acestor proiecte se ridică la aproximativ 22 de miliarde de lei (4,7 miliarde de euro), sursele financiare fiind asigurate din fonduri externe, de la bugetul de stat şi din surse proprii.

‘La ora actuală, compania nu înregistrează datorii la bugetul de stat, la bugetele locale şi nici datorii rezultate din activitatea curentă a companiei, iar prin măsurile operaţionale implementate arieratele comerciale s-au redus la 97,4 milioane lei, în primele 8 luni ale anului, printr-o comparaţie cu anii anteriori, când valoarea arieratelor ajungea la un miliard de lei. Prin programul de redresare economico-financiară, compania şi-a achitat obligaţiile pe termen scurt şi mediu şi a asigurat din surse proprii lucrări de reparaţii şi investiţii în infrastructură feroviară, lucrări care au contribuit la reducerea considerabilă a numărului de restricţii de viteză pe întreagă reţea de cale ferată, de la 596 de restricţii de viteză înregistrate în anii anteriori, la 187 de restricţii la nivelul anului 2016’, se menţionează în comunicatul CFR SA.

Per ansamblu, exerciţiul financiar preliminar al companiei indică un rezultat brut de 227 milioane de lei în primele 8 luni ale anului 2016, evoluţie pozitivă care se preconizează a se menţine până la sfârşitul anului.

CFR SA precizează că, în prima jumătate a acestui an, a finalizat 6 mari proiecte de investiţii, în valoare totală de 1,32 miliarde lei, iar în execuţie în acest moment sunt lucrările de reabilitare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare, în valoare totală de 7,04 miliarde lei.

De asemenea, au fost lansate 58 proiecte noi de investiţii, în valoare totală de 12,61 miliarde lei, iar restul de 336 de proiecte au fost prioritizate la nivelul celor 8 regionale de cale ferată, valoarea totală alocată fiind de 1,03 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...