CGMB a aprobat bugetele de venituri şi cheltuieli pe 2018 ale companiilor municipale. Opoziţia a votat împotrivă, acuzând ilegalităţi

Consilierii generali au aprobat în şedinţa de miercuri o serie de proiecte de hotărâre referitoare la aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 ale companiilor municipale, precum şi referitoare la delegarea unor servicii publice către acestea. Astfel, serviciile de administrare a parcajelor publice, cimitire şi crematorii, spaţii verzi, lacuri, ştranduri, afişaj stradal, locuinţe şi spaţii comerciale, optimizarea circulaţiei, modernizarea şi întreţinere drumuri au fost delegate către nouă din companiile municipale. Primarul Capitalei Gabriela Firea a scos din proiectele de hotărâre toate anexele cu patrimoniul (terenuri, clădiri etc.) care ar fi trebuit să intre în administrarea companiilor, după ce PNL şi USR au anunţat că votează împotrivă, în condiţiile în care era necesar votul de două treimi. Fără patrimoniu, proiectele de hotărâre pot trece cu majoritatea simplă, deţinută de PSD-ALDE, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 28 mart. 2018, 14:55
CGMB a aprobat bugetele de venituri şi cheltuieli pe 2018 ale companiilor municipale. Opoziţia a votat împotrivă, acuzând ilegalităţi

Proiectele de hotărâre au trecut cu majoritate simplă (PSD-ALDE), după scoaterea anexelor privind patrimoniul, cu USR şi PNL votând împotrivă, potrivit News.ro.

Delegarea serviciilor publice ar trebui să se facă cu tot cu patrimoniu, pentru că altfel companiile nu ar avea unde să-şi desfăşoare serviciile.

În mod normal delegarea se face cu tot cu patrimoniu fiindcă dacă nu se transferă şi patrimoniul, companiile nu au unde presta serviciul respectiv. Primarul Capitalei Gabriela Firea spune că va supune votului consilierilor în următoarele şedinţe alte proiecte de hotărâre pentru delegarea patrimoniului la companiile municipale, în timp ce consilierii USR şi PNL spun că adoptarea proiectelor de hotărâre în acest fel nu respectă legea.

„Am înţeles din luările publice de poziţie pe subiectul degării serviciilor la companiile municipale ale mai multor consilieri generali din opoziţie că nu vor vota aceste proiecte, ceea ce îi pune într-o situaţie delicată faţă de bucureşteni, cărora vor trebui să le explice de ce, din ură şi adversitate faţă de mine şi faţă de majoritatea din Consiliul General se opun unor proiecte importante pentru modul în care sunt prestate către populaţie serviciile publice. (…) Înţeleg că există, pentru unii, o frustrare imensă pentru faptul că aceleaşi câteva firme private abonate de ani de zile la contracte pe bani grei cu Primăria Capitalei au fost decuplate de la bugetul municipalităţii, pentru că asta este realitatea la care noi am venit cu o alternativă, cu o idee aplicată de mult timp cu succes în multe capitale europene”, a spus primarul Gabriela Firea.

Grupul USR a avertizat că va declanşa o acţiune în contencios administrativ, afirmând că primarul Gabriela Firea a făcut un abuz procedural.

Consilierul USR Roxana Wring a spus, ironic, că bucureştenii ar trebui să se angajeze în aceste companii pentru că vor avea venituri nete de aproape 8.000 de lei.

La rândul său, consilerul general USR Ana Ciceală a atras atenţia că una dintre companii, Compania Turistică, cheltuie 57.000 de euro pentru un website.

„Sunt bani publici ai bucureştenilor cheltuiţi de companii. 57.000 de euro cheltuiţi pentru un website la Compania Turistică. Poate ne explică cineva pentru ce această sumă”, a întrebat Ciceală în cadrul dezbaterii pe proiect.

City managerul Capitalei, Sorin Chiriţă, a spus că este vorba despre un portal, nu de un website, iar achiziţia lui va fi făcută „în mod transparent, prin SEAP”.

„Acel cost este doar o estimare”, a adăugat Chiriţă.

Consilierii din opoziţie au luat cuvântul la fiecare proiect referitor la companiile municipale, atrăgând în nenumărate rânduri cheltuielile foarte mari, precum cele pentru laptopurile Apple Mac pe care le-ar achiziţiona Compania Tehnologia Informaţiei, preţ de două ori mai mare decât preţul de pe piaţă sau echipamentele de stocare de 200.000 de euro fiecare, de la aceeaşi companie.

„Sunt multe cheltuilei nejustificate. De ce sunt preţuri atât de mari la Compania Tehnologia Informaţiei? Laptopuri Apple Mac de 26.000 de lei fiecare? 200.000 de euro pe echipamente de stocare. Ce vor face aceste echipamente? Cum aţi estimat preţurile? La Managementul Traficului, altă întrebare. Vorbim de bani publici, poate ne răspundeţi. Aproximativ 800.000 de euro pe care compania vrea să îi cheltuie pe diverse dotări, fără să spună ce dotări”, a spus Ana Ciceală.

„40.000 de lei pentru reclamă şi publicitate. Printre clienţi sunt următorii: PMB cu toate direcţiile şi compartimentele, toate UAT-urile, toate companiile din Holdingul Municipal. Pentru ce au nevoie de publicitate dacă se canalizează activitatea lor către o piaţă închisă?”, a spus la rândul său Cătălin Deaconescu.

Potrivit proiectelor de hotărâre aprobate de consilierii generali, serviciul public de administrare a parcajelor a fost delegat către Compania Municipală Parking Bucureşti SA, serviciul de organizare şi optimizare  a circulaţiei rutiere şi pietonale, instalarea, întreţinerea şi funcţionarea sistemelor de semnalizare şi dirijare a circulaţiei urbane a fost delegat către Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA, serviciile de construire, modernizare, reparare şi întreţinere a arterelor de circulaţie, podurilor, viaductelor, pasajelor rutiere şi pietonale subterane şi supraterane şi a lucrărilor de artă, inclusiv echiparea tramei stradale cu elemente de mobilier urban au fost delegate către Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA.

De asemenea, serviciul de întreţinere a arborilor şi spaţiilor verzi din Bucureşti a fost delegat către Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA, activităţile de amenajare şi întreţinere a parcurilor şi grădinilor au fost delegate către Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA, iar serviciul de administrare a cimitirelor şi crematoriilor umane a fost delegat către Compania Municipală Cimitire Bucureşti SA.

Proiectele de hotărâre privind aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 ale companiilor municipale au fost şi ele aprobate.

Potrivit Agerpres, proiectele de hotărâre adoptate pentru cele 22 de companii municipale indică următoarele sume:

* Compania Municipală Dezvoltare Durabilă

Venituri totale sunt estimate la 29,8 milioane lei, dintre care 16,6 milioane din activitatea de proiectare, 4,4 milioane lei din activitatea de consultanţă şi 8,4 milioane lei din activitatea de urbanism (PUZ).

Cheltuielile totale sunt estimate la 20,1 milioane lei, dintre care 16,2 milioane lei reprezintă cheltuieli cu personalul, iar 2,9 milioane lei sunt cheltuieli cu alte servicii executate de terţi (verificatori proiecte, expertize tehnice).

* Compania Municipală Energetica

Veniturile totale sunt estimate la 141,8 milioane lei, dintre care 32,6 milioane lei reprezintă venituri din energia termică şi apa de adaos, iar 107 milioane lei – venituri din servicii prestate (mentenanţă Arena Naţională, consultanţă proiecte, înlocuiri ţevi pentru SACET, prestări servicii către terţi).

Cheltuielile totale sunt estimate la 94,5 milioane lei, dintre are 71,6 milioane lei – cheltuieli privind stocurile, 6,9 milioane lei – cheltuieli cu serviciile executate de terţi, iar 8,5 milioane lei cheltuieli cu personalul.

* Compania Municipală Consolidări

Veniturile totale sunt estimate la 250 milioane lei, iar cheltuielile sunt prevăzute la 240 milioane lei, dintre care: 140 milioane lei cu bunuri şi servicii; 1,9 milioane lei cheltuieli cu impozite; 67,7 milioane lei cheltuieli cu personalul şi 30 milioane lei cheltuieli de exploatare.

* Compania Municipală Turistică 

Veniturile totale sunt estimate la 13 milioane lei, reprezentând venituri prognozate, luându-se în calcul doar veniturile din contractele de servicii reprezentând promovarea Bucureştiului ca destinaţie turistică.

Cheltuielile totale sunt estimate la 12,2 milioane lei, dintre care cheltuieli cu bunuri şi servicii în valoare de 7,5 milioane lei şi cheltuieli cu personalul de 4,3 milioane lei.

* Compania Municipală Tehnologia Informaţiei

Veniturile totale sunt estimate la 15,5 milioane de lei, iar cheltuielile sunt prevăzute la 15 milioane lei (4,5 milioane lei cu bunuri şi servicii, iar 10 milioane lei cu personalul).

* Compania Municipală Managementul Traficului

Veniturile totale sunt estimate la 173,3 milioane lei, iar cheltuielile urmează să fie de 167 milioane lei (133,6 milioane lei cu bunuri şi servicii, iar 27,6 milioane lei cheltuieli cu personalul).

* Compania Municipală Parking

Veniturile totale sunt estimate la 38,1 milioane lei, cheltuielile reprezentând 37,8 milioane lei (20 milioane lei cheltuieli cu bunuri şi servicii, iar 13,3 milioane lei cheltuieli cu personalul).

* Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat

Veniturile totale sunt estimate la 30,5 milioane lei (reprezentând în cea mai mare parte valoarea serviciilor ce se vor executa pentru Primăria Municipiului Bucureşti şi alţi beneficiari), cheltuielile fiind prevăzute la 29,8 milioane lei (23,8 milioane lei cheltuieli cu personalul, iar 3,1 milioane lei cheltuieli cu bunuri şi servicii).

* Compania Municipală Imobiliară

Veniturile totale sunt estimate la 6,3 milioane lei, iar cheltuielile sunt prevăzute la 4,1 milioane lei (1,7 milioane cu bunuri şi servicii; 2 milioane lei cheltuieli cu personalul). Profitul brut este estimat la 2,2 milioane lei.

* Compania Municipală Pază şi Securitate

Veniturile totale sunt estimate la 77,5 milioane lei, cheltuielile fiind de 67 milioane lei (30,6 milioane lei cu bunuri şi servicii; 34,4 milioane lei cu personalul). Profitul brut este previzionat la 10,4 milioane lei.

* Compania Municipală Eco Igienizare

Veniturile totale sunt estimate la 21,8 milioane lei, iar cheltuielile la 21,8 milioane lei (8 milioane lei – substanţele active ce vor fi folosite pentru dezinsecţie; 7,7 milioane lei pentru salariile de încadrare destinate unui număr de maximum 270 de angajaţi).

* Compania Municipală Agrement

Veniturile totale sunt estimate la 14,2 milioane lei, iar cheltuielile sunt previzionate la 13,8 milioane lei (3,5 milioane lei cheltuieli cu personalul, 9,9 milioane lei cheltuieli cu bunuri şi servicii).

* Compania Municipală Publicitate şi Afişaj

Valoarea totală a veniturilor din exploatare este estimată la 11,1 milioane lei (10 milioane lei din prestări servicii), cheltuielile totale fiind de 10,4 milioane lei (5,3 milioane lei cu bunuri şi servicii; 4,8 milioane lei cheltuieli cu personalul).

* Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde

Veniturile totale sunt estimate la 27 milioane lei, iar cheltuielile la 26,7 milioane lei (6,1 milioane lei pentru bunuri şi servicii şi 18,9 milioane lei pentru cheltuieli cu personalul, destinate unui număr de 241 de persoane).

* Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje

Veniturile totale sunt estimate la 123,7 milioane lei (50 de milioane de lei din reabilitarea de străzi, iar 39 de milioane de lei din reparaţii poduri), cheltuielile fiind previzionate la 118 milioane lei (91,9 milioane lei pentru bunuri şi servicii, iar 22,1 milioane lei cheltuieli cu personalul).

* Compania Municipală Sport pentru Toţi

Veniturile totale sunt estimate la 16,4 milioane lei (7,4 milioane lei din activităţi ale bazelor sportive şi 8,5 milioane lei din organizarea evenimentelor şi proiectelor sportive), cheltuielile fiind prevăzute la valoarea de 15,5 milioane lei (9,3 milioane lei cheltuieli cu personalul, iar 6,1 milioane lei cheltuieli cu bunuri şi servicii).

* Compania Municipală Iluminat Public

Veniturile totale sunt estimate la 35 milioane lei (în baza viitorului contract de iluminat public al Municipiului Bucureşti), iar cheltuielile urmează să fie de 32,9 milioane lei (13,9 milioane lei pentru bunuri şi servicii; 17,2 milioane lei cheltuieli cu personalul).

* Compania Municipală Parcuri şi Grădini 

Veniturile totale sunt estimate la 70,8 milioane lei, iar cheltuielile sunt prevăzute la 70,6 milioane lei (40,3 milioane lei pentru bunuri şi servicii şi 29,2 milioane lei cheltuieli cu personalul).

* Trustul de Clădiri Metropolitane

Veniturile totale sunt estimate la 88,1 milioane lei (din activitatea de proiectare şi din execuţia lucrărilor de construcţie), iar cheltuielile totale sunt prevăzute la 87,7 milioane lei (49,1 milioane lei cu bunuri şi servicii; 32,5 milioane lei pentru cheltuieli cu personalul, destinate celor aproximativ 430 de angajaţi).

* Compania Municipală Managementul Transportului

Veniturile totale sunt estimate la 11,7 milioane lei, iar cheltuielile sunt prevăzute la 11,2 milioane lei (2,8 milioane lei pentru bunuri şi servicii; 8,2 milioane lei – cheltuieli cu personalul).

* Compania Municipală Medicală

Veniturile totale estimate la 6,3 milioane lei (în baza viitoarelor contracte de prestări servicii cu DGAS şi alte instituţii de specialitate, companii municipale sau alţi operatori economici), iar cheltuielile sunt prevăzute la 6,3 milioane lei (1,6 milioane lei pentru bunuri şi servicii; 4,5 milioane lei – cheltuieli cu personalul).

* Compania Municipală Cimitire

Veniturile totale sunt estimate la 20 de milioane de lei, iar cheltuielile sunt prevăzute la 19,8 milioane lei (12,6 milioane lei pentru bunuri şi servicii; 6,7 milioane lei – cheltuieli cu personalul). 

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...