Chinezii anunţă investiţii de 8,5 miliarde de euro în România

Oficialii chinezi prezenţi la reuniunea la nivel de prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est şi China, la care vor participa 16 şefi de guvern, au anunţat investiţii de 8,5 miliarde de euro în România, informează România TV.
Economica.net - mar, 26 nov. 2013, 07:28
Chinezii anunţă investiţii de 8,5 miliarde de euro în România

România şi China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.

Astfel, conducerea Nuclearelectrica au semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intenţie pentru colaborare, directorului Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu președintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu președintele companiei China National Electric Engineering o înțelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreședintele executiv al Sinohydro Corporation.

Departamentul pentru Energie şi Administrația Naţională din China pentru Energie au încheiat un memorandum de înțelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare.

Tot la Guvern a fost semnat şi un acord pentru investiții în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group.

A fost semnat şi memorandumul de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti.

Comerţul între România şi China a ajuns la 2,9 miliarde de dolari în primele nouă luni din acest an
     
Comerţul între România şi China a ajuns la 2,9 miliarde de dolari, în primele nouă luni din acest an, fiind în creştere cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, dar ne dorim în continuare consolidarea relaţiilor economice şi comerciale, a declarat, marţi, Sun Chenghai, şeful Biroului de dezvoltare a comerţului din cadrul Ministerului Comerţului din China, la Forumul Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est.

‘În primele nouă luni din 2013, comerţul bilateral a ajuns la 2,9 miliarde de dolari, în creştere cu 1,5%, iar organizaţia pentru promovarea comerţului pe care am înfiinţat-o vizează consolidarea relaţiilor comerciale şi a serviciilor publice eficiente pentru firme şi pentru promovarea cooperării dintre China şi companiile străine. România şi China au relaţii de prietenie de foarte mult timp, care s-au concretizat în numeroase întâlniri la nivel înalt şi acest eveniment este un nou capitol de întărire a relaţiilor comerciale dintre ţările noastre’, a spus oficialul chinez.

Acesta a precizat că forumul economic de la Bucureşti este cel de-al treilea organizat în regiune şi reprezintă încă o platformă care urmează succesului primelor două şi care creează noi ocazii de cooperare.

‘Biroul nostru şi-a propus să creeze condiţii favorabile pentru produsele competitive din regiune, astfel încât acestea ă fie comercializate cu succes pe piaţa chineză. Avem un mare şi sincer interes pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale cu această zonă, iar acum delegaţia noastră de afaceri este compusă din 300 de antreprenori din industria chimică, mecanică, electronică, domeniul financiar, dar şi din alte domenii, iar unele sunt companii foarte mari dar sunt şi IMM-uri. Toate sunt dornice să dezvolte cooperarea cu ţările din zonă cu beneficii reciproce’, a spus Sun Chenghai.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...