Chinezii de la CEFC negociază preluarea unei participaţii la Rosneft

Grupul CEFC China Energy, care în luna decembrie 2016 a preluat 51% din acţiunile KazMunayGas International, poartă discuţii pentru a prelua o participaţie la gigantul petrolier rus Rosneft, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea discuţiilor.
Economica.net - vin, 18 aug. 2017, 12:03
Chinezii de la CEFC negociază preluarea unei participaţii la Rosneft

Potrivit surselor, o serie de directori de la ambele companii au în prezent discuţii preliminare, iar în ultimele două luni au avut loc două întâlniri între preşedintele CEFC, Ye Jianmin şi directorul general de la Rosneft, Igor Sechin.

Deocamdată nu este clar cât de mult va investi CEFC la Rosneft şi nici dacă compania chineză va achiziţiona acţiuni existente sau noi acţiuni emise de Rosneft. O sursă din apropierea Rosneft a declarat că grupul rus ar fi dispus să vândă către CEFC o participaţie la divizia sa de retail care include aproape 3.000 de benzinării.

Rugat să comenteze aceste discuţii, un purtător de cuvânt de la CEFC a declarat că cele două firme au semnat un acord de cooperare în data de 2 august când Igor Sechin a vizitat cartierul general al CEFC de la Shanghai. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a CEFC este vorba de un acord care acoperă mai multe domenii de la explorarea de petrol şi gaze şi până la servicii financiare. Purtătorul de cuvânt nu a dorit să comenteze dacă discuţiile implică şi achiziţionarea unei participaţii.

La rândul său, un purtător de cuvânt de la Rosneft a precizat că firma rusă consideră China un partener strategic şi că colaborează cu o gamă largă de companii chineze, inclusiv CEFC. ‘Considerăm piaţa chineză drept cea mai promiţătoare şi o dezvoltăm în mod activ. Compania îşi va creşte cooperarea cu partenerii chinezi în toate domeniile de activităţi şi face declaraţii publice în funcţie de evoluţia proiectelor comune’, a informat Rosneft.

Dacă discuţiile se vor concretiza CEFC ar fi prima companie privată chineză care va investi într-o mare companie petrolieră. În mod normal, pentru investiţiile sale strategice guvernul de la Beijing ar recurge la cele trei mari companii petroliere de stat.

SUA şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni Rusiei după anexarea peninsulei Crimeea. Rosneft, companie al cărui director este un apropiat al lui Vladimir Putin, este singura companie rusească supusă atât sancţiunilor SUA cât şi celor ale UE. Aceste sancţiuni sunt un subiect de îngrijorare pentru CEFC, a declarat o sursă chineză din apropierea discuţiilor. ‘Compania a angajat avocaţi şi evaluează cu atenţie obstacolele juridice care ar putea apărea în urma sancţiunilor’, a declarat sursa, adăugând că este prea devreme să se discute despre o anumită sumă.

O altă sursă a declarat că CEFC a pus la punct o echipă compusă din aproape 40 de persoane pentru a analiza această investiţie şi este posibil ca un acord să fie anunţat la începutul lunii viitoare, când o serie de oficiali de rang înalt de la Moscova ar urma să viziteze Beijingul.

Rusia a devansat Arabia Saudită din poziţia de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei iar Rosneft este de departe cea mai mare şi mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul. Având acces la rezervele şi capacităţile de rafinare ale Rosneft ar fi un pas important în strategia CEFC de a deveni un jucător important pe piaţa energetică internaţională şi un rival pentru traderii de genul Glencore.

Guvernul rus, prin compania holding Rosneftegaz, deţine 50% din acţiunile Rosneft, după ce în luna decembrie a anului trecut a vândut o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft către Glencore şi Qatar Investment Authority (QIA) în schimbul unei sume de peste 10 miliarde de euro. Un alt acţionar important la Rosneft este grupul britanic BP cu o participaţie de 19,75%.

În decembrie 2016, a fost semnat acordul între KMG şi CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile Grupului KMGI, care deţine şi desfăşoară activităţi de rafinare, comercializare şi distribuţie ţiţei şi produse petroliere prin reţeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum şi prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre.

Compania CEFC a primit, recent, acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International. Aprobările primite din partea autorităţilor abilitate din România reprezintă o etapă importantă în derularea procedurilor tranzacţiei, de aceea, după derularea tuturor demersurilor legale necesare, aceasta poate fi încheiată în această toamnă.

Deţinut integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...